kultura i zabava

NAKON POLA STOLJEĆA: Obitelj Vrbanac obnovila običaj sušenja šljiva


Obnovljena stara sušara - pesnica
Obnovljena stara sušara – pesnica

SEVERIN NA KUPI – U severinskom selu Veliki Jadrč obitelj Vrbanac odlučila je ove godine probuditi iz zaborava stari običaj načina sušenja šljiva. – Budući da su dosta rodile šljive koje se u našem kraju još zovu i prce išli smo probati pokrenuti staru sušaru ili kako su je zvali naši stari – pesnicu, priča nam gazda Ivan Vrbanac kojem su u tom naumu vrlo rado pomogli ostali članovi obitelji te prijatelji, obitelj Canjar i Pilepić.

Stara pesnica

Staru pesnicu izgrađenu prije više od sto godina a nekorištenu sigurno pedesetak trebalo je obnoviti ali da to bude sve po starinski. Tako su Vrbanac i Canjar za podlogu morali u šumu po lesku od čijih grana se plete mreža na koje se postavljaju šljive. Ispod novo ispletene leskove mreže velika je zemljana rupa ispred koje se nalazi ložište. Održavanjem vatre zemljana rupa se puni toplinom koja suši šljive, objašnjava nam Vrbanac. Uz podlogu moralo se obnoviti i strunuto krovište pesnice koje su izgradili od drva te iz vana sve zagrnuli zemljom i tako je pokrenuta mala stara tvornica proizvodnje sušenja šljiva.

Obnova ih vratila u djetinstvo

Obnova tog starog proizvodnog pogona koji je nekoć imala gotovo svaka kuća u severinskom kraju a u kojem se sušila i konoplja za izradu materijala kao i druge vrste voća, vratila je obnovitelje i u dane djetinjstva kada im je, kažu, omiljeni oblik zabave bio prikrasti se pesnici i starima krasti suhe šljive. No danas će im oživljena stara tehnika obogatiti zimnicu te će uz pekmeze, đemove i kompote od šljiva ove godine spremiti i suhe šljive u kojima će uz članove obitelji moći uživati i njihovi gosti. A posla je, kaže Vrbanac bilo za sve dok su on i prijatelj Canjar obnavljali pesnicu supruge Marija i Ana su pobrale šljive te odvojile i očistile one najzrelije koje se stavljaju za sušenje.

Rakija, pekmezi i kompoti

Od šljiva koje su dosta rodile ove godine raditi će se i nezaobilazna rakija što je, ističe Canjar, glavni proizvod od šljiva u ovom kraju a tek onda slijede pekmezi i kompoti od šljiva koje ostanu. Iako će sušenje šljiva kao i pripravci ostalih šljivinih proizvoda ovisiti o rodnosti godine jer svaka nije ista obnovitelji pesnicu neće zapustiti te će je i dalje održavati i koristiti ponosni što će tako održati običaj svojih starih.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

Obitelj Vrbanac i Canjar ispred obnovljene pesnice
Obitelj Vrbanac i Canjar ispred obnovljene pesnice
Prve šljive već se suše
Prve šljive već se suše
%d blogeri kao ovaj: