Počela VI. Bundevijada -jesenski sajam goranske hrane i običaja


Detalj sa VI. Bundevijade

VRBOVSKO – U prepunom vrboščanskom Domu kulture nudili su se razni goranski proizvodi od meda, sira, likera, pekmeza do raznovrsnih slatkih i slanih delicija od buče koje su domaćini pripremili i ponudili gostima. Kušajući specijalitete vrboščanskih domaćica posjetitelji su imali priliku i kupiti proizvode koje vrijedne goranske ruke spravljaju od domaćih i šumskih plodova ali i raznovrsne ukrase i rukotvorine koje na tradicionalan način stvaraju goranske udruge održavajući tradiciju i običaje svoga kraja.

Svečanost hrane i običaja upotpunio je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Puhački orkestar DVD-a Vrbovsko, Vokalna grupa OŠ Ivana Gorana Kovačića, KUD Paurija Duga Resa, KUD Halubjan Viškovo, Folklorna skupina Moravice i Djećiji vrtić Bambi. Uz pjesmu i ples, tradiciju i običaje goranskog kraja oživjeli su Udruga žena Senjsko modnom revijom ručnih radova kao modnih detalja, starim kuharicama i vezovima Mladi čuvari baštine, u svijet vune posjetitelje su uvele Ravnogorske vunarice, način izrade autohtonih goranskih kućica i seoskih alata predstavila je Prva proizvodna zadruga žena Božur iz Karlovca a tkalački stan i tkanje KUD Frankopan iz Severina na Kupi.

Dvodnevna jesensa manifestacija nastavlje se i sutra kada će se održati IV. Zlatno ulište na kojem se svojim proizvodima natječu pčelari i pčelarske organizacije iz cijele Županije a gdje se ocjenjuje kvaliteta sortnih vrsta meda na području PGŽ-e. Medni dan Bundevijade započinje u 10,45 predavanjem Zlatka Tomljenovića o varoi i intenzivnoj proizvodnji meda nakon čega slijedi proglašenje ovogodišnjih pobjednika Zlatnog ulišta i uručenja nagrada te medni kutak degustacije ocjenjenih medova.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi TatarKategorije:kultura i zabava

Oznake:, , ,

%d blogeri kao ovaj: