MRKOPALJ – Primorsko-goranska županija, Regionalna razvojna agencija i Regionalna energetska agencija Kvarner organizirajuu petak 26.travnja u Domu kulture u Mrkoplju tematsku konferenciju „Gorski kotar u fokusu“.

Okupiti sve koji utječu ili mogu utjecati na politiku razvoja Gorskog kotara

„Namjera nam je okupiti sve koji utječu ili mogu utjecati na politiku razvoja Gorskog kotara, nas predstavnike regionalne kao i lokalne vlasti, male i velike poduzetnike i same stanovnike, kako bi kritički razmotrili i definirali mjere koje mogu poboljšati život u Gorskom kotaru. Na konferenciji ćemo razgovarati i o važećem zakonodavnom okviru kao i dostupnim programima čije mogućnosti treba maksimalno iskoristiti za poticanje razvoja Gorskog kotara.

Zaključke Konferencije uputit ćemo nadležnim nacionalnim tijelima

Zaključke Konferencije s  prijedlozima mjera za razvoj brdsko-planinskih područja uputit ćemo nadležnim nacionalnim tijelima za izradu Programa razvoja brdsko-planinskih područja, strateškog dokument koji se mora izraditi sukladno Zakonu o brdsko-planinskim područjima“, ističe zamjenik župana Petar Mamula. Dodaje kako bi Gorani sigurno rado ostali u svom kraju  kada bi im se osiguralo sve što je potrebno: u prvom redu posao, stambeni prostor, prometna dostupnost, kvalitetan odgojno-obrazovni, zdravstveni te općenito društveni standard te  javne usluge. Sve su to razlozi za smještanje Gorskog kotara u fokus.

Moramo pogledati istini u oči i priznati da nacionalna politika o tim i na tim područjima ne može biti vođena na način kao do sada

Konferencija  počinje u 10 sati i bit će otvorena za sve koje mogu i žele doprinijeti održivom razvoju Gorskog kotara. „Ukoliko zaista želimo napraviti pozitivne pomake u demografiji, gospodarstvu, kvaliteti života Gorskog kotara i brdsko-planinskih područja u Republici Hrvatskoj, moramo pogledati istini u oči i priznati da nacionalna politika o tim i na tim područjima ne može biti vođena na način kao do sada. Specifičnosti tih prostora, kao i primjeri razvijenih zemalja, govore nam o tome koliko je to teško i skupo za postići. Međutim, razlika između Hrvatske i primjerice alpskih zemalja poput Austrije, Italije, Švicarske, pa i Slovenije je u činjenici da se oni ozbiljno i dugo bave tim problemom, da kod njih postoje jasno definirane nacionalne politike o tim prostorima, koje su spuštene do operativne razine. I naravno, ono podjednako bitno, te zemlje osiguravaju daleko veća sredstva za brdsko-planinska područja nego što to osigurava Republika Hrvatska.“ kaže Mamula.


Župan Zlatko Komadina (desno) i zamjenik Petar Mamula u obilasku završene dionice ceste od Hrvatskog do Lošca

SPONZORIRANI ČLANAK

TEKST I FOTO: Primorsko-goranska županija

Oglasi