kultura i zabava

GOVOR MOG ZAVIČAJA: Obilježeno 30 godina organiziranja goranskih dijalektalnih sijela


Oglasi

DELNICE – Gorski kotar je pravo jezično bogatstvo. Na malom prostoru nalaze se i kaj i ča i što. Na tako malom području susreću se sva hrvatska narječja. Ne samo da se susreću već se i dijele i umnožavaju i mijenjaju. Znamo reći da skoro svaki zaselak ima svoje narječje, svoj dijalekt.

Čabarski dijalekt  sačuvan kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro

Na sreću bar jedan, čabarski, je sačuvan kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, istaknuto je na ovogodišnjem obilježavanju 30 godina organiziranja goranskih dijalektalnih sijela pod nazivom Govor mog zavičaja. Velikoj obljetnici domaćin je bila delnička Osnovna škola Ivan Goran Kovačić koja je održala bogat program u riječi i glazbi na domaćem delničkom govoru u sklopu kojeg je pozdravni govor održala Nives Marjanović, dugogodišnja predsjednica Matice hrvatske, ogranak Delnice na čiju inicijativu je i započeo tri desetljeća dug kontinuitet očuvanja govora se brojnim dijalektima poticanjem učenika na literarni izričaj na svom narječju.

Učitelji-mentori pod čijim vodstvom se ne dopušta tišina domače riječi

Uz domaćine, ravnatelja škole Mladena Bolfa i gradonačelnicu Delnica Katarinu Mihelčić, skup je pozdravio i Marijo Dominiković, glavni tajnik Matice hrvatske te Stjepan Sučić, član Glavnog odbora MH istaknuvši kako je ovo prekrasan prilog proslavi 180. godina Matice hrvatske pohvalivši upravo ovakve susrete u kojima se njeguje zavičajnost. Od osnutka Goranskog literarnog sijela „Govor mog zavičaja“ 1992. godine do danas objavljena su tri Goranska zbornika. Zadnji, treći Goranski zbornik, koji je predstavila Dijana Arbanas, na preko stotinjak stranica sažima literarno stvaralaštvo unazad desetak godina skoro svih škola Gorskog kotara. Arbanas je podsjetila na sve književnike koji su gostovali na manifestacijama, istaknula sve goranske škole koje su sudjelovale te učitelje-mentore pod čijim vodstvom se ne dopušta tišina domače riječi. Tijekom godina iz goranskih mjesta dolazili su po školama: iz Brod Moravica – Indira Rački Joskić, Dijana Arbanas i Jasna Šepac, iz Broda na Kupi – Dragica Majnarić i Ana Derenčinović Shala, Mihaela Špoljarić, iz Čabra Danijela Peršić, Marina Hrga Arh, Sanja Klarić, Rezika Jašarević, Ingrid Žorž, iz Delnica –Marija Glavović, Anđelka Briški, Eva Luketić, Vlatka Pizent Kruljac, Božica Pleše, iz Fužina Ivana Kauzlarić, Tamara Vraneković i Antonija Baričević, iz Lokava Mirjana Pleše, Marijana Rakas, Andreja Marković, iz Mrkoplja Zora Karlović, Bruna Mihelčić Fak, Marija Skender, iz Ravne Gore – Romea Podobnik, Gordana Podobnik,  iz Skrada Ruža Mavrinac, Nelica Udvardi, Ana Matić Zagorac, Sanja Despot Abramović, iz Vrbovskog Manuela Valenčić, Martina Vuk,  Vesna Trope, iz Srednje škole Čabar Danijela Peršić, iz Srednje škole Delnice Jasminka Lisac, Tihana Hrg, Iva Kezele.

Oglasi

Ako ostane samo jedan učenik koji će svoju djecu učiti po domače rad je uspio

To su učitelji koji u svojim mjestima predvode istraživanja baštine, običaja, spašavanje od zaborava i najmanje riječce. Pa ako od sveg njihovog truda ostane samo jedan učenik koji će svoju djecu učiti po domače rad je uspio, istaknula je Arbanas dodavši kako iz svake škole u Zborniku 3 dolazi po nekoliko literarnih ostvaraja. Negdje su to pjesme, negdje priče, istraživanja običaja i nekadašnjeg života, pripovijedanja o današnjici usred pandemije, zabilješke ljepota Gorskog kotara, ali i odnosa u obitelji, školi.

Treći zbornik ostavljamo u zalog budućnosti

Crtice su to koje je dječji um zapamtio, zamislio i zapisao na svom materinjem dijalektu, na svojoj domačoj riči. Na taj način pokušali smo zapisati dijelove života prošlost i sadašnjosti na jeziku koji je živ, koji se mijenja, ali koji je naš domači. Zajedničkim snaga mi smo to na nivou Gorskog kotara i uspjeli. A kako napisana riječ ostaje, tako vam i ovaj treći zbornik po redu ostavljamo u zalog budućnosti, rekla je Dijana Arbanas predstavljajući Zbornik 3 u sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice literarne manifestacije Govor mog zavičaja.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupila Dijana Arbanas

%d blogeri kao ovaj: