sport i školstvo vijesti

II. GORANSKI CUKRAC : Za goranske osnovce pripremio pregršt sadržaja za istraživanje domaćih dijalekata


Oglasi

GORSKI KOTAR – Drugo izdanje dijalektalnog književnog festivala za djecu – Goranski Cukrac, ovogodišnja događanja započinje sutra, Međuškolskim dijalektalnim kvizom. U kvizu će, najavljuje direktorica festivala i autorica kviza, Natalija Mitrić, sudjelovati goranski osnovci, 12 škola (Vrbovsko, Moravice, Severin na Kupi, Gomirje, Jablan, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Lokve, Mrkopalj, Fužine i Gerovo) a cilj je dobro se zabaviti i djecu potaknuti na istraživanje svog ali i drugih goranskih dijalekata.

U nastavku događanja Goranski Cukrac, u travnju goranskim osnovcima u goste dovodi goranske autore koji pišu na dijalektu – Brankom Arh, Zlatom Bujan Kovačević, Zlatkom Pochobradskym, Davorom Grgurićem i Natalijom Mitrić. Uz domaće, istiće Mitrić, na Cukracu od ove godine sudjeluju i dijalektalni književnici iz ostatka Hrvatske a prva gošća je Tatjana Pokrajac – Papucci poznata po svom književnom radu za djecu na čakavskom narječju (Iščen bićve – zbirka poezije za djecu) a osnovcima nižih razreda dobro znana i po radovima u udžbenicima.

U rujnu Goranski Cukrac putuje u goste izvan Gorskog kotara – u Zagreb, gdje će zagrebačke osnovnoškolce upoznati sa goranskim dijalektima i predstaviti im barem dio jezičnog bogatstva Gorskog kotara.

Drugo izdanje Goranskog Cukraca počelo je još u studenom prošle godine kada su organizirana 2 književna natječaja za goranske osnovnoškolce – Kajiku na goranskim idiomima i Zamračena (blackout) dijalektalna poezija. Natječaji su završili u siječnju, a rezultati su objavljeni na službenoj Facebook stranici festivala, poručila je Mitrić, direktorica festivala Goranski Cukrac koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Natalija Mitrić

%d blogeri kao ovaj: