kultura i zabava

HVIDR-a Gorski kotar u dubokoj financijskoj i upravljačkoj krizi

Dosadašnji predsjednik Glavić

Dosadašnji predsjednik Glavić
Željko Glavić

Osobno sam kao i svi članovi HVIDR-e Gorski kotar razočaran tim odnosom nekih naših načelnika i gradonačelnika kao i njihovih članova vijeća koji zaboravljaju da su upravo branitelji zaslužni za njihove pozicije i položaje koje danas obnašaju, zaključio je predsjednik udruge

VRBOVSKO –  HVIDR-a Gorski kotar nalazi se u dubokoj financijskoj krizi. Manjak od oko desetak tisuća kuna na računu HVIDR-e dovodi u pitanje daljnje funkcioniranje udruge ali i ostanak predsjednika Željka Glavića koji tu funkciju obnaša već drugi mandat. Upravo ti finacijski problemi bili su glavni povod Glaviću da se obrati javnosti i upozna ju o razlozima zbog kojih je udruga u manjku kao i o svojoj mogućoj ostavci sa čelnog mjesta. – Kao predsjednik jedne od najvećih udruga u Gorskom kotaru koja okuplja članove iz svih goranskih mjesta izražavam duboko razočarenje odnosom nekih gradova i općina koji se oglušuju na sufinaciranje rada Udruge i zbog čega smo danas u situaciji da ne možemo realizirati neke od važnih aktivnosti planiranih do kraja godine, ističe Glavić. Glavić naglašava da se HVIDR-a Gorski kotar financira isključivo sredstvima lokalnih samouprava te članarinama.

Razočarenje Čabrom

Moram iskazati veliko razočarenje što se već dugi niz godina financiranje rada HVIDR-e Gorski kotar od 6 općina i 3 grada svodi uglavnom na Delnice, Vrbovsko, Skrad, Mrkopalj, Fužine i Brod Moravice dok nas Čabar niti jednu godinu nije financijski podržao. Uz Čabar ovu godinu sredstva nam nisu dodjelili niti Ravna Gora i Lokve što takav odnos smatramo i nepravednim prema onim lokalnim samoupravam koje svoju financijsku obvezu ispunjavaju a maćehinski prema udruzi koja provodi aktivnosti za dobrobit ratnih vojnih invalida. Svjesni smo stanja u gospodarstvu pa tako i mogućnosti pojednih općina i gradova no mišljenja smo da se tu ipak ne radi toliko o nedostatku financijskih sredstava koliko o samovolji pojedinih općina i gradova koji nemaju dovoljno razumjevanja za naše probleme, ističe Glavić. Rad udruge je, kaže transparentan, knjigovodstvo se uredno vodi, na sva događanja koje organizira HVIDR-a Gorski kotar redovno se pozivaju predstavnici goranskih općina i gradova kao i na godišnje izvještajne skupštine na kojima se mogu upoznati sa svim našim aktivnostima i troškovima. Naš glavni cilj je poboljšanje življenja populacije hrvatskih ratnih vojnih invalida i jedan od većih programa a za našu udrugu i financijski zahtjevniji bilo je rješavanje socijalnih prava, stambenog zbirnjavanja i pomoći oko teškog imovinskog stanja naših članova, kazao je Glavić ističući među aktivnostima i ovogodišnju organizaciju obilježavanja 15. obljetnice vojno redrstvenih operacija Bljeska i Oluje te obilaske grobova i mjesta pogibije hrvatskih branitelja.

Zadaće i ciljevi na minimumu

No naše zadaće i ciljevi su ovakvim odnosom pojedinih općina i gradova biti će svedeni na minimum, kaže Glavić koji ističe da će se povući sa čelnog mjesta ako se ne promijeni takav odnos kojim se direktno uskraćuju aktivnosti udruge oko ishodavanja prava ratnih vojnih invalida. Osobno sam kao i svi članovi HVIDR-e Gorski kotar razočaran tim odnosom nekih naših načelnika i gradonačelnika kao i njihovih članova vijeća koji zaboravljaju da su upravo ti branitelji zaslužni za njihove pozicije i položaje koje danas obnašaju, zaključio je Glavić.

******

Najveća uplata iz Delnica

Na zahtjev HVIDR-e Gorski kotar po kojem se od gradova očekuje sufinanciranje od 10 tisuća a općina 5 tisuća kuna ove godine sredstva su pristigla iz Delnica i to 9 tisuća kuna, Vrbovskog 4,5, po 5 tisuća kuna iz Skrada i Mrkoplja, 3 tisuće kuna iz Fužina i tisuću iz Brod Moravica.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: