kultura i zabava

GORANSKE BLOGERE SVE SE VIŠE ČITA I KOMENTIRA: Svaki dan se čeka što imaju za reći Zima, Gorski kotar, Tračar i Bobo

Goranski blogovi

Blogovi
Blogovi

DELNICE – Iako je korištenje bloga kao masovni način izražavanja u Hrvatskoj popularno već više od sedam godina u Gorskom kotaru je pisanje  internet publikacija koje kao osnovnu temu provlače život u tom kraju doživjelo ekspanziju tek u proteklih pola godine. Budući da su svi autori iz istog grada možemo reći da su to i delnički blogovi no to bi bilo samo dijelom ispravno jer svi autori postovima progovaraju ali i vrlo argumentirano prigovarju o goranskoj ali i hrvatskoj svakodnevici – politici, kulturi, sportu i ekonomiji. Zahvaljujući Zimi, Gorskom kotaru, Tračaru i Bobi mnogi su promjenili i jutarnje navike pa im  tako dan počinje uz kavu i… blog!

Goranska zima

Najstariji aktivni blog Goranska zima (www.goranskazima.blogspot.com) krajem 2010. počinje svoj virtualni život kao sportski blog  o sanjkanju i skijanju da bi se ubrzo posvetio i svakodnevnim temama poput lokalnih kulturnih (Pripremimo se za glazbeni spektakl, Gorani probudili, nahranili i razigrali Zagrepčane) i političkih događaja (Crni Lug će podržati Popovića)  a posebno su zapaženi kritički osvrti na stanje turizma u (Prst u oko, Croatia Openu simbolična potpora TZ…)

Gorski kotar

Krajem veljače ove godine na adresi www.gorskikotar.bloger.hr pokrenut je blog Gorski kotar – moj Internet dnevnik u kojem će se, kako kaže sam autor,  povremeno javljati osvrtima i razmišljanjima o važnim pitanjima iz goranskog društvenog, gospodarskog i političkog života. Do sada je objavljeno gotovo šezdeset postova a zanimljivo je da se autor nakon početnih „ozbiljnih“  (Zemljišne zajednice, Posjet iseljenika, Autocesta Rijeka-Zagreb…) sve više okreće pisanju postova u humorističnom tonu (San i Govor na svečanoj sjednici, Idejni projekt zatvora, Hodočašće delničkih blogera…)

Goranski tračar

Goranski tračar www.goranski-tracar.bloger.hr za sebe kaže da  o Gorskom kotaru piše na polugoranskom jeziku. I zaista, Tračar u laganom ritmu, od sredine ožujka ove godine kroz desetak postova mjesečno pišući o goranskoj bertiji, pajdašu Joži, konobarici Darinki progovara o ozbiljnim temamam o kojima politička opozicija i pozicija samo šute „Brcki zakon ni niš naredil, na njega se prišmajhlalo brdo Primorcof kaj imaju tri sela na bregu, kilometar iznat mora i zeli su brdo love na onom za kaj smo se mi izborili! – zdignul se na barskoj stolici drugi gemištar i stisnul šaku, pa me malo potsetil na sliku koja prikaživa Lenjina kak va Rusiji zdignjiva revolucijo“ kaže jedan od junaka Goranskog tračara.

Bobo

Delničke priče Josipa Horvata Bobe www.josip-horvat-bobo.bloger.hr Tolstojevom mišlju Plod niče iz sjemena a djela iz misli početkom ožujka objavljuju  prvi post. Uvodna priča kaže:  Razmišljam o blogu. Možeš pisati knjigu, polemičke članke, studije, priče, no otvaranje bloga je posve novo iskustvo. Blog je moderni dnevnik posebne vrste, kuća uvijek otvorenih vrata u koju svatko može ući i s domaćinom podijeliti domaćinstvo ako želi. Izbaciš iz sebe što želiš, sakriješ se iza klika komentiraj i čekaš. Javna mogućnost trenutne provjere vlastitih misli. Od tada je objavljeno 45 postova od kojih posebno izdvajamo Alijinu priču, Pandorinu kutiju i Priču o oružju.

AUTOR: Gorskle novosti

FOTO: Gorske novosti

%d blogeri kao ovaj: