kultura i zabava

JEDAN VRUĆI DAN S TURISTIMA NA KAMAČNIKU: Najveći adut – prirodnost!


Kamačnik top destinacija

VRBOVSKO – Uz Kupu, protekli vrući tjedan nezaobilazno mjesto za rashlađivanje i opuštanje kako domaćima tako i turistima svakako je bio i Kamačnik. Taj turistički biser vrbovščanskog kraja i njegov zaštićeni krajobraz najposjećeniji je vikendima kada gotovo na svakom dijelu kanjona možete zateći turiste i izletnike koji ili završavaju svoju izletničku avanturu ili je tek započinju. Neki od njih svoje dojmove i doživljaje nakon obilaska Kamačnika podjelili su i s nama potvrdivši nam onu poznatu činjenicu da kanjon nikoga ne ostavlja ravnodušnim niti one kojima je on česta destinacija izleta a pogotovo ne one koji su tu prvi puta.

Česte gošće Kamačnika iz Stare Sušice
Česte gošće Kamačnika iz Stare Sušice

Česte gošće iz Stare Sušice

Ljepota kanjona koja ih svaki puta iznova oduševljava razlog je čestih dolazaka obitelji Pojer u Kamačnik koju smo zatekli na samo izlazu iz izletišta. Ivana, Ena i Renata iz Stare Sušice, kažu nam da se uvijek rado odluče za izlet u Kamačnik u susjednom im Vrbovskom. Uživale su, kažu, u šetnji kanjonom gdje se posebno provela njihova razigrana Tara koja se nekoliko puta i okupala. Dok se Tara kupala mi smo ipak samo noge namoćili jer Kamačnik je jako hladan kazala nam je najmlađa članica izletničke ekipe Ena kojoj je tu sve lijepo. Rashladni kanjon idealan je za ove vruće dane ističu njegove česte posjetiteljice iz Stare Sušice koje posebno cijene njegovu prirodnost koja nije narušena.

Turistkinje iz Rijeke oduševljene mostićima
Turistkinje iz Rijeke oduševljene mostićima

Novi turisti iz Rijeke

Time su bile očarane i turistkinje iz Rijeke Dora, Leda i Silvija Vujnović koje je u njihovom prvom obilasku Kamačnika pratila rođaka Karmela Stipanović kojoj kanjon kao domaćoj nije nepoznata destinacija. Iako smo često u posjeti obitelji u Ljubošini prvi put smo se odvažile i konačno odlučile dan posvetiti izletu u Kamačnik, kaže nam Silvija. Nismo izdržale proći sve do kraja i izvora Kamačnika ali ovaj dio koji smo obišle jako nam se svidio. Fenomenalni su mostići i litice koje čine kanjon što nas je posebno zanimao. Staze su na nekim dijelovima dosta uske pa smo morale malo više pripaziti a bilo bi i dobro na par mjesta napraviti odmorišta sa klupicama i stolovima da se u dosta zahtjevnom obilasku ima gdje i odmoriti, kaže Silvija. Mlađe članice izletničke ekipe iz Rijeke Dora i Leda, kažu da su se malo izmorile no da im je bilo zabavno čitati edukativne panoe na kojima su nešto više saznale o bogatoj flori i fauni Kamačnika. Prirodnost Kamačnika koja nije uopće narušena je njegova najveća ljepota, dodala je Karmela ističući da joj se jako sviđa što nigdje nema smeća te je to pokazatelj da turisti jako paze na okoliš. U svakom slučaju, ističu posjetiteljice iz Rijeke doći ćemo i drugi put ali s druge kraće strane kanjona kako bi došle i do izvora.

Vjeran i Marija prvi puta u Kamačniku
Vjeran i Marija prvi puta u Kamačniku

Ljepotu Kamačnika prvi puta su otkrili i Marija Dragičević i Vjeran Štokan inače Gorani iz Lokava no koji dolaze iz Rijeke. Kamačnik smo otkrili tražeći na internetu mjesto kamo bi smo mogli na vikend izlet. Nakon nedavnog posjeta Skradu i Zelenom viru ovaj put smo se odlučili za Kamačnik koji je prekrasan i prirodan što nam se posebno sviđa ističu Marija i Vjeran. Iako je dosta naporno i na nekim višm dijelovima kanjona i vruće oni uz rijeku su pravo osvježenje. Sada kada smo otkrili Kamačnik svakako ćemo se ponovno i uskoro vratiti a razlog više za povratak je i hobi Vjerana a to je ribolov koji je u Kamačnik dopušten uz režim ulovi i pusti.

U Kamačniku uživaju svi
U Kamačniku uživaju svi

Uz ovakve preporuke stalnih ali i novih posjetitelja Kamačnik je svakako top destinacija kroz gotovo cijelu godinu. Ako ste među onima koji ga još nisu otkrili ne oklijevajte i dođite u Kamačnik čiju prirodnost upotpunjuje i poučna botanička staza na kojoj je kroz devetnaest panoa postavljenih cijelom dužinom kanjona predstavljen kao vrijedno vodeno i šumsko stanište iznimne prirodne ljepote.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: