Poslovna zona

Poslovna zona

 

VRBOVSKO – Jedno od vijećničkih pitanja na aktualnom satu zadnje sjednice Gradskog vijeća Vrbovsko bilo je ono o vrbovščanskoj Poslovnoj zoni i aktivnosti koje se trenutno odvijaju u njoj. Temu Poslovne zone potaknula je Nezavisna vijećnica Anđelka Mamula koju je zanimalo je da li Grad Vrbovsko prati natječaje vezane uz sufinanciranje izgradnja zona te da li se planira kandidirati na aktualni natječaj Primorsko goranske županije koja nudi sredstva za izradu projektne dokumentacije kao i izgradnju komunlane infrastrukture.

 

Južni dio zone bez građevinske dozvole

 

 

Odgovor je ponudila Nina Vinski koja vodi poslove na izgradnji Poslovne zone kazavši da su joj poznati svi natječaji pa tako i taj Županijski međutim na koji se neće javljati jer, kaže, ne zadovoljavaju jedan od glavnih uvjete a to je Građevinska dozvola. Vinski je pojasnila da  u tom slučaju govori o Južnom dijelu zone s obzirom da je Sjeverni završen i u njemu je izgrađena sva potrebna infrastruktura.

 

 

Nakon otkupa zemljišta nije izvršeno i izvlaštenje

 

 

Bilo kakav nastavka aktivnosti u tom dijelu nemoguće je planirati pa tako se niti kandidrati na natječaje jer, ističe Vinski nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu koji obuhvaća taj dio zone. Nakon otkupa zemljišta od privatnih osoba nije izvršeno izvlaštenje preostalog dijela a niti su za tu aktivnost osigurana sredstva u proračunu. Inače su napravljena sva idejna rješenja koja su temelje za potvrdu Glavnog projekta i zadnja karika koja nedostaje je još izvlaštenje bez čega je ne moguće ići u proces ishodavanja Građevinske dozvole.

 

 

Do daljnjega bez novih otkupa i izvlaštenja

 

 

U raspravu o Zoni uključio se i dogradonačelnik Davorin Rački podsjetivši da je stav Gradskog vijeća da se ne ide na nikva izvlaštenja niti nove otkupe zemljišta dok se ne pokaže pravi interes investitora za ulaganje u taj prostor te predložio da se možda ne bi trebalo inzistirati na izgradnji cijele Južne zone nego da se to učini parcijalno odnosno krene sa aktivnostima na riješenom zemljištu koje je u vlasništvu Grada. No i to je nemoguće izvesti, objasnila je Vinski, istaknuvši da to onemogućavaju prostorni uvjeti i uvjeti građenja Prostornog i Urbanističkog plana zone odnosno da bi se moglo ali tek izmjenom tih planskih dokumenta.

 

 

Zona se briše iz Prostornog plana?

 

 

A da se tom velebnom gradskom projektom koji je nakon uloženih dosta godina i milijuna proračunskog novca tek polovično realiziran baš i ne nazire svjetla budućnost dao je naslutiti HDZ-ovac Šein Brinjak. Prema njegovim informacijama u izradi je novi odnosno izmjena županijskog Prostornog plan kojem je, kaže, intencija da će zone poput naše biti uklonjene iz te prostorne dokumentacije s obzirom na pad industrijske proizvodnje i negativnih demografskih pokazatelja područja u kojima se grade.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Gorske novosti, arhiva