Izvorište Ribnjak za sanacije 2009. godine

Izvorište Ribnjak za sanacije 2009. godine

 

MORAVICE – Nema spajanja na vrbovščansko izvorište Ribnjak! – odlučno su kazali predstavnici Moravica na jučerašnjem okruglom stolu organiziranom nakon višegodišnjih problema s nestašicom vode u tom mjestu. Povod takvom isključivom stavu bile su najave da se u ovoj godini iz gradskog proračuna planiraju uložiti sredstva za izgradnju nove vodvodne mreže za Moravice i to iz spornog izvorišta kako bi se riješile redukcije vode koja se inače dobija iz izvorišta u Skradu a kojim gospodari delnički Komunalac. Naime, predstavnici Moravica smatraju da je zdravstvena ispravnost vrbovščanske vode upitna zbog čega je ne žele u svom vodovodu pa tako niti da se na taj način rješava problem učestalih redukcija u tom kraju.

 

Što radi sanitarna inspekcija?

 

Sumnje u zdravstvenu ispravnost potvrdila je i predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo što je dodatno učvrstilo stav Moravičana da ne žele vodu iz Vrbovskog. Ta informacija je šokrila predsjednika Gradskog vijeća Vrbovskog Dražena Mufića koji se pitao što u tom slučaju radi Sanitrana inspekcija te zbog čega ako je stanje tako alarmantno vrbovščanskom Komunalcu nisu upućena nikakva upozorenja. Na to pitanje nitko od prisutnih nije znao dati odgovor a rasprava se nastavila na drugo ključno pitanje o tome da li iz Skrada ima dovoljno vode za Moravice odnosno što su do sada bili razlozi učestalih redukcija.

 

Skradske vode ima dovoljno ali…

 

Direktor Komunalca Delnice, Boro Tomić, kazao je da izvorište u Skradu iz kojeg se napajaju Brod Moravice i Moravice ima dovoljno vode međutim da smatra da su gubici vode na samoj mreži u Moravicama veliki zbog čega dolazi do problema u vodoopskrbi. Koliki su ti gubici Tomić ne zna no ističe ako su veći od 10 posto onda vode za potrebe Moravičana nema dovoljno. Isto tako Tomić je opovrgnuo i navode izrečene na sjednici da se voda Moravičanima namjerno zatvara voda jer vrbovščanski Komunalac ne plaća svoje obveze delničkom Komunlacu. Odgovorno tvrdim da se to nikada nije dogodilo te da nitko u delničkom Komunalcu nije onemogučio vodoopskrbu u Moravice iz ikakvih razloga te da je jedini mogući krivac redukcija gubici na vodovodnoj mreži.

 

Odgađaju se svi planirani zahvati i trajno rješenje vodoopskrbe

 

Na kraju dvosatne rasprave u kojoj se niti riječi nije moglo čuti od nove direktorice Komunalca, zaključke u ime vrbovščanskog komunalnog društva i Grada iznio je Dražen Mufić koji je kazao da će se sa obzirom na sve izrečeno planirani komunalni zahvati u Moravicama odgoditi. Naime, Mufić je istaknuo da će se kroz idućih dva mjeseca od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo tražiti učestalo analiziranje zdravstvene ispravnosti vode u Vrbovskom i Moravicama zatim istražiti s čime je već Komunalac ovih dana i startao, gubici na vodovodnoj mreži a tek potom odrediti kako rješiti problem vodoopskrbe u Moravicama i na koji način uložiti planirana sredstva.

 

Moravičko područje prelazi pod potpunu kontrolu delničkog Komunalca?

 

Predstavnici Moravica inzistirali su da se o tim namjerama na vrijeme informiraju kako bi dali svoju suglasnost a po Mufiću jedna od mogućih varijanti je i da će Grad biti spreman na novi ugovor s delničkim Komunlacem koji će u tom slučaju preuzeti i svu odgovornost vrbovščanskog Komunalca oko cijele vodoopskrbe kao i rješavanje problema redukcije i dovoženja cisterni s vodom u Moravicama.

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

 

voda1

Čak 40 posto neispravnih uzoraka vode

Kako bi potvrdili svoje sumnje u zagađenost i zdravstvenu neispravnost Moravičani su na sastanku su od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo zatražili podatke o analizama vode s kojim ih je upoznala Dušanka Ćuzela Bilać, voditeljica Odsjeka za kontrolu vode za piće i voda u prirodi. Tom prilikom Ćuzela Bilać kazala je da Vrbovsko nažalost ima 40 posto neispravnih uzoraka od kojih je čak 30 posto fekalnog porijekla ističući da se radi o ispitivanju prerađene vode odnosno iz vodovoda a ne sirove iz izvorišta. To je jako loša slika istaknula je Ćuzela Bilać jer, kaže, od 336 uzoraka pregledanih u zadnje tri godine na koliformne bakterije bilo pozitvno 130 uzoraka a čak 30 posto na Escherichiu coli koja je indikator fekalnog porijekla i koja može biti patogena s obzirom na broj a koji u Vrbovskom pokazuje vrlo visoku zastupljenost.

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Nensi Tatar