kultura i zabava

BROJNA DOGAĐANJA NA KULTURNOM LJETU U PLEMENITAŠU: Od gostovanja mladih keramičara i planinara do radionica i Raku saziva


 

Park skulptura u OLR Plemenitaš
Park skulptura u OLR Plemenitaš

 

PLEMENITAŠ – Jučer je u Oblikovno likovnoj radionici Plemenitaš otvoren XIX. Raku saziv. Tematski naziv ovogodišnjeg susreta umjetnika je Keramička slika – oslikavanje glazurama na keramičkim površinama koji se odrađuje u nekoliko faza od izrade keramičih podloga od oslikavnja, pećenja i montiranja.

 

Brojni gosti

 

Na XIX. Raku sazivu u OLR-i Plemenitaš gostuju Neven Jakovljević, akademski slikar- keramičar iz Šibenika, Frano Radak, akad. slikar iz Zagreba i Mario Letica, slikar iz Zagreba. Završna izložba radova biti će 20. srpnja, na zatvaranju XIX Raku saziva.

 

Sve počelo gostovanjem mladih keramičara u travnju

 

Raku saziv središnja je manifestacija Kulturnog ljeta u Plemenitašu  koje su, u drugoj polovici travnja, otvorili učenici doma Željezničke tehničke škole Moravice. Trodnevni susret mladih keramičara ŽTŠ-e bio je prvi dio njihove terenske nastave koju su odradili pod stručnim vodstvom mr. art Vesne Osojnički, akad. kiparice i voditeljice OLR Plemenitaš te odgajateljice i voditeljice Keramičke skupine Gordane Hajdin. Kao i proteklih godina nastali radovi na ovoj terenskoj nastavi na kojoj su radili u novoj tehnici – Golog rakua, prezentirani su na regionalnom natjecanju učenika domova srednjih škola – Domijadi. I ove godine u kategoriji keramike učenici ŽTŠ-e ostvarili su izvrsne rezultate a rad učenice Valentina Perko nagrađen prvim mjestom osigurao joj je odlazak na viši nivo natjecanja koji je uskoro očekuje u Umagu. Završni dio te terenske nastave održati  će se početkom lipnja u Plemenitašu.

 

Detalj sa terenske nastave
Detalj sa terenske nastave

 

Posjet planinara

 

Uz terensku nastavu krajem travnja Oblikovnu likovnu radioncu posjetili su članovi Planinarskog društva Kapela iz Zagreba na svome pohodu Goranskim planinarskim putem na prvoj dionici pod nazivom“ Tragom Goranove mladosti“  prema Orlovoj stijeni. U Oblikovnoj likovnoj radionici imali su priliku razledati fundusa umjetnina i Parka mladih umjetnika.

 

Jednodnevna radionica

 

U nastavku Kulturnog ljeta u Plemenitašu krajem ovog mjeseca održati će se  jednodnevna radionicu na koju dolaze pripadnici treće dobi Otvorenog pučkog učilišta iz Zagreba, pod vodstvom Dubravka Lepeja. Radionica je osmišljena kao slikarska i  keramička, u kojoj se posjetitelji upoznaju sa osnovama oblikovanja.

 

Studenti Akademije likovnih umjetnosti

 

Nakon njih u lipnju OLR-i Plemenitaš gostovati će  studenti, diplomanti Akademije likovnih umijetnosti iz Zagreba pod mentorstvom izv. prof. Damira Mataušića na tradicionalnoj  Kiparska kolonija mladih umjetnika. Tim projektom u suradnji sa Radionicom za održavanje vagona hrvatskih željeznica iz Moravica nastati će staza skulptura kao kulturna baština za promidžbu kulturnog turizma Gorskog kotara.

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ustupila OLR plemenitaš

%d blogeri kao ovaj: