EKSKLUZIVNO PREDSTAVLJAMO INICIJATIVU ZA SPAS GORSKOG KOTARA: Agroturističkim klasterom do desetaka milijuna eura iz Unije


Gorski kotar 1

GORSKI KOTAR – Na zadnjoj koordinaciji gradonačelnika i načelnika Gorskog kotara ugošćenoj u Lokvama, predstavljena je incijativa o osnivanju agroturističkog klastera za Gorski kotar pod nazivom Processus montanus. Ideju o agroturističkom udruživanju Gorana osmislio je i goranskim čelnicima prezentirao inicijator Ivan Butković, poduzetnik koji je javnosti poznat i kao nekadašnji načelnik Mrkoplja.

 Agroturističkim klasterom do Hrvatske Švice

U eksluzivnom razgovoru za Gorske novosti Butković je pojasnio razloge zbog kojih je pokrenuo jednu takvu inicijativu osnivanja novog oblika klastera te ciljeve i djelatnosti koje će se provoditi u slučaju da ideja i zaživi. Tako Butković ističe da bi glavna poanta goranskog agroturističkog klastera bila da Gorski kotar pod zajedničkom kapom ponudi Hrvatskoj i Europi pregršt zanimljivosti, turističko-ugostiteljskih sadržaja, domaćih proizvoda od hrane, pića do suvenira i na taj način poboljša ekonomsku sliku cijele regije iz koje će proizaći val zadovoljstva i gdje će mladi , ali i stari Gorani moći napokon reći ovo je – Hrvatska Švica.

Goranske samouprave prema Europi moraju nastupati zajedno

Kada govorim o zajedništvu onda tu ne mislim na uobičajnu floskulu koja je samo jedno mrtvo slovo na papiru i u stvarnosti ne funkcionira onako kako bi trebalo, kaže Butković. Smatra da se radi toga gube velika financijska sredstva te da goranske samouprave prema državnim i europskim institucijama moraju istupati sa zajedničkim projektima koji moraju biti plod goranskog koncenzusa a do čega vodi upravo osnivanje agroturističkog klastera. Stoga je vrlo važno, kaže Butković, da se prihvati ta inicijativa u koju su trebaju prvenstveno uključiti sve goranske lokalne samuoprave, Primorsko-goranska županija, sve turističke zajednice i TZ PGŽ-e , ali i što više ostalih  sudionika radi kojih se  i osniva klaster.

Ciljevi edukacija, brendiranje, standardizacija, promidžba…

Cilj ovog projekta je, objašnjava Butković, edukacija, izrada zajedničkog turističkog proizvoda, brendiranje, standardizacija ponude, promidžba i promocija u svim oblicima i provođenje zajedničkih projekata. Slijedom toga sve što bi se nudilo u Gorskom kotaru ponudilo bi se pod brendom Processus montanus, počev od krumpira,ovčijeg i kozijeg te kravljeg mlijeka, mesa, drvene galanterije, suvenira i drugih goranskih proizvoda. Tako bi u budućnosti ukoliko se ostvari ova namjera gosti u Gorskom kotaru bili bi u prilici u nekom od naših goranskih hotela ili restorana kušati prije svega domaće proizvode.

Iz Europe privući desetke milijuna eura

Ono što će u budućnosti biti svakako interesantno je korištenje bespovratnih sredstava iz EU strukturnih fondova za koje se već sada treba pripremati iz razloga što oni prepoznaju samo ona ulaganja koja su iznad 10 milijuna eura. To znači da sve JLS mogu svoje turističke i sportske projekte kandidirati kroz ovaj klaste pod zajedničkim projektom i tako umjesto 2-3 milijuna eura mi Gorani imali bi priliku povuće desetke milijuna što čisto sumnjam da će pojedinačna JLS uspijeti napraviti, ističe Butković.

Nakon što je goranskim čelnicima predstavljena incijativa sljedeći korak u pokretanju i osnivanju goranskog agroturističkog klastera je izrada analize zainteresiranosti općina i gradova te svi relevantnih sudionika u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i tradicijskom obrtništvu Gorskog kotara.

Izrada Marketing plana

Nakon toga bi se išlo, kaže Butković, na osnivanje Partnerskog vijeća klastera, zatim u izradu Studije osnivanja i organiziranja Agroturističkog klastera Processus montanus potom i osnivanje sukladno odlukama Partnerskog vijeća klastera,uspostavljanje osnovnih tehničkih i operativnih uvjeta za normalno djelovanje klastera te izrada Marketing plana.

Nakon dvije godine klaster mora sâm ostvarivati prihod

Što se tiče izvora financiranja klastera to bi kako ističe Butković bili lokalni proračuni, regionalni proračun,državni proračun, Regionalni razvojni fondovi,EU fondovi, zainteresirani subjekti te javne i privatne institucije. U slučaju financiranja od strane goranskih općina i gradova to znači dvogodišnju financijsku potporu u iznosu od 0,25 posto proračuna a isti omjer financiranja predložiti će se i županiji.  Nakon dvije godine klaster mora ostvarivati sam prihod jer u protivnom od njeg neće biti ništa, kaže Butković.

Na potezu su goranske samouprave

U svakom slučaju sada su na potezu lokalne samouprave pred koje će uskoro doći Butkovićeva inicjativa o osnivanju agroturističkog klastera a od kojih se prije planiranja proračuna za iduću godinu očekuje povratna informacija o zainteresiranost i sudjelovanju te financijskom participiranju u novi i drugačiji oblik udruživanja goranskih potencijala.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhivaKategorije:gospodarstvo

Oznake:, , , ,

0 replies

 1. Mora se priznati kako se gospodin Butković potrudio oko izbora imena.
  Velik prinos hrvatskom leksiku.
  Ovakav, neuk poduzimanju, kakav jesam, pomislih kako bi “domaće proizvode” pa i “domaća poduzimanja” trebalo krstiti “domaćim imenima” ako već ne zbog poštivanja vlastita jezika a ono ne bi li i na taj način tim poduzimanjima udahnuli duh egzotike kojoj težimo u odnosu na; pretpostavljene,strane, užitnike istih.
  ……………….
  Bilo bi zanimljivo znati; postoji li, jeli predviđen, neki vid penalizacije prema pokretačima ukoliko “montanus” padne u obližnju provaliju koja je, po prirodi stvari, smještena u neposrednoj blizini svakog “montanusa”.
  Snose li dakle poduzimači svojom imovinom makar dio rizika kojima se izlaže “neznatnih” 0,25 posto proračuna ??
  Ili je riječ o uobičajenom modelu javno-privatno : pušiona-dobitak ??
  ……….
  Dakle, imamo Euromontanu i Processus montanus a srpanj još traje……hoće li kolovoz nadmašiti srpanj??? Kakva li će tek jesen biti….kad se svi odmore i “napune baterije” !!!Hoće li se makar na tom polju produljiti sezona ????

  Barba.

 2. Ovdje se radi o onom!!Lako je tudjim k….. po trnju mlatit..Privući desetke miliona eura?Pa da sad kad nam je kreditni rejting (smeće),a novac trebamo a novac je skup i nema ga onda dolazi do izražaja bujna mašta istih onih koji godinama stoje iz stranki zelenih skakavaca što opustošise državu.Pokrenite proizvodnju,pokrenite industriju bilo kakvu a ne sadnju paprika i krastavaca i košenje livada da bi imale ispašu srne i jeleni stranih nam lovačkih zakupaca.Nakon svega izaći pred ovo malo školovane mladosti što osta u ovim vrletima i ponuditi im motiku,vile i sadnju bobica kao egzistencijonalno rješenje?Koji agro turizam,koji turisti?Mozda oni što bauljaju noću po šumama iz zemalja u kojima naši dečki služe vojni rok za šaku kuna?Velika Kladuša je najbolji primjer boljitka te iste EUrobije a koju pohode na stotine genetskih čistih Slovenaca u lovu za puko preživljavanje.
  Niste sposobni nizašto i to priznajte!Bauljate i trabunjate prepuni sebe i Bunike koja vas pogoni.Jednog dana ako ga bude djeca u školi će učiti o vama kao o najvećim neprijateljima ovog naroda.
  Idemo studenti,djaci i bivši policajci idemo saditi kupine,kopati njive,kositi travu jer to ima da ide samo tako a novac će nam slati poštom svaki mjesec iz Brisela!Djeca će se radjati,napučit će se Gorski Kotar a med i mlijeko ima da teče.

 3. Ideja bi bila dobra kada u Gorskom kotaru ne bi postojao Pins koji obuhvaća popriličan broj proizvođača s tog područja i TZ kojU ima svaki grad i općina.Dakle jedini problem u cijeloj toj priči je međusobna suradnja prethodno navedenih,ali kako to obićno ide u dragoj nam domovini pored jedne institucije treba osnovati još jednu s tim da obadvije rade isti posao.

%d blogeri kao ovaj: