lopta

DELNICE – Prošlu srijedu na Kup utakmici između NK Goranin iz Delnica i NK Gomirje iz Gomirja dogodio se sramotan ispad nekolicine domaćih navijača. Nesvakidašnji incident međunacionalne mržnje i poziva na linč povicima “Ubi Srbina” i nacističkim pozdravima nezabilježen u goranskom sportu bio je nažalost ignoriran od strane nadležnih organa u izvještajima o tom susretu ali i od strane medija koji su ga pratili. Stoga nam se s reakcijom  na taj skandalozan i prešučen čin obratio Upravni odbor NK Gomirja čiji dopis prenosimo u cijelosti:

 

 

Iz parka s pićem ka stadionu…

 

 

“Na kup utakmici između nogometaša NK Goranin iz Delnica i NK Gomirje iz Gomirja, koja je održana u srijedu 22.08.2012.g. u 18 sati na gradskom stadionu u Delnicama, došlo je do nacionalističkog ispada dijela domaćih navijača NK Goranin. Navedena skupina od 20-ak, mahom mlađih pripadnika navijača domaćeg kluba, netom prije utakmice se iz pravca gradskog parka spustila do stadiona, noseći sa sobom veće količine alkoholnih pića, pjevajući i bodreći igrače domaćeg kluba, ničim pokazujući u kojem pravcu će se situacija odvijati.

 

 

Ubi Srbina i desnica u zraku

 

 

Nakon početnih minuta i ponekog pogrdnog uzvika prema igračima gostujućeg NK Gomirje iz istoimenog mjesta sa većinskim srpskim stanovništvom, situacija se je zagrijavala sa žestinom igre na terenu. Nakon bakljade koju je navedena skupina priredila poslije svakog gola domaće momčadi, tijekom drugog poluvremena nakon sudačkog prekida utakmice povodom jednog prekršaja na terenu, iz dijela gledališta gdje je bila smještena navedena grupica odjednom se začulo glasno „Ubi Srbina“, što se ponovilo nekoliko puta uz uzdignute desnice nekolicine navijača, koje su jasno simbolizirale nacistički pozdrav.

 

 

Samoinicijativna isprika trenera

 

 

Moramo naglasiti da su igrači na terenu iznimno korektno odradili svoj posao ne pridajući preveliku pažnju pratećoj koreografiji. Nakon utakmice trener domaće momčadi Darko Štimac se je samoinicijativno ispričao igračima i navijačima gostujućeg tima, uz komentar da je iznenađen ponajprije iz razloga što navedena skupina mladih navijača niti ne dolazi redovno na utakmice NK Goranina, no očigledno je da su se za ovu utakmicu pripremili i došli u znatnom broju.

 

Bez zabilješke suca i delegata

 

 

Nakon utakmice smo se interesirali dali je sudac/delegat u svoj zapisnik unesao komentar ovog događaja, no nigdje ne stoji zabilješka o tome.Prešućujući ovaj ispad u svojem izvještaju nadležni organi na ovom susretu pokazuju kako im je takvo ponašanje sasvim normalan dekor na stadionima, iako je po pravilima za svaki ovakav ispad određena mjera prekida utakmice.

 

 

Podsmjeh i uživanje u koreografiji

 

Niti slovom osvrta u medijima, novinari koji su bili prisutni na utakmici također pokazuju toleranciju prema nacionalizmu kojem ne bi trebalo biti mjesta nigdje u demokratskom društvu a ponajmanje na sportskim susretima. Više od svega iznenađuje nereagiranje ostatka gledališta, koje iako višestruko brojnije od nekolicine izgrednika, nije našlo za potrebno udaljiti se od navedene nekolicine, već su uz podsmjehe uživali u priređenoj koreografiji.

 

 

Slika rijetko netolerantne sredine

 

 

Jedina osoba kojoj je izgleda stalo bio je trener domaće momčadi. I najposlije, sami navijači koji su bili akteri spomenutog ispada, daju jasnu sliku Delnica kao rijetko netolerantne sredine u Hrvatskoj. Ovakve scene više se ne mogu vidjeti niti u sredinama koje su bile direktno izložene ratnim razaranjima, međutim opstaju na području Delnica u režiji mladih ljudi od kojih većina nije bila niti rođena 1991.g.

 

 

Za incident treba čuti netko od nadležnih

 

 

Autor ovih redaka smatra da je ovaj osvrt trebao napisati netko, ne da bi se netko kaznio, već da bi se za incident čulo i da se netko od nadležnih u Nogometnom Savezu ili u političkom vrhu potakne na djelovanje u cilju širenja tolerancije i suživota, koji je nekako usprkos preživio na ovim prostorima, iako se to iz opisanog događaja ne bi moglo reći.”

 

 

Upoznati od svi – od Hrvatskog olimpijskog odbora do Hrvatskog nogometnog saveza

 

 

O svemu tome, istim dopisom Upravni odbor NK Gomirje upoznao je Hrvatski olimpijski odbor, Ured Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo prosvjete obrazovanja i sporta, Grad Vrbovsko, Grad Delnice, Vijeće srpske nacionalne manjine PGŽ-e, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog, Srpsko narodno vijeće Zagreb, Nogometni savez PGŽ-e i Hrvatski nogometni savez.

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: web, ilustracija