kultura i zabava

JUČER U MANASTIRSKOJ CRKVI SV. JOVANA PRETEČE: Proslavljen veliki pravoslavni blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice


 

 

GOMIRJE – U manastirskoj crkvi Sv. Jovana Preteče u Gomirju jučer je okupljanjem vjernika na svetoj liturgiji proslavljen veliki pravoslavni blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice. U Gomirje su tradicionalno na taj dan hodočastili brojni pravoslavni vjernici iz raznih krajeva Hrvatske kako bi prisustvovali svetoj liturgiji i molitvi te paljenju svijeća u spomen na Bogorodicu.

 

Liturgiju predvodio episkop gornjokarlovački Gerasim Popović

 

Uz vjernike iz obližnjih parohija sa područja Grada Vrbovskog, iz Moravica i Gomirja liturgijsko slavlje na Dan Uznesenja Bogorodice u Gomirju tradicionalno, pohode i vjernici iz Pule, Ogulina, Ogulinskog Hreljina, Gornjih i Donjih Dubrava, Drežnice, Rijeke i Zagreba. U prepunoj manastirskoj crkvi svetu liturgiju predvodio je episkop gornjokarlovački Gerasim Popović uz sasluženje svećenika i monaha iz valjevske episkopije te ogulinske i karlovačke parohije.

 

Rezan je i podjeljen  slavski kolač te blagoslovljeno slavsko žito

 

U skolopu crkvene proslave, nakon liturgije u krugu manastira oko crkve Svetog Jovana Preteče održana je procesija vjernika rezan je i podjeljen  slavski kolač te blagoslovljeno slavsko žito u slavu i na čast Uznesenja Presvete Bogorodice. U svome obraćanju episkop Gerasim okupljenim vjernicima govorio je o životu Bogorodice, njenoj posvećenosti vjeri i primjeru istinskog života.

 

Cjelodnevno slavlje

 

Uz crkveni dio proslavu Velike Gospojine činili su i raznovrsni gastronomsko-ugostiteljski sadržaji te bogat zabavni program u kojem su se tijekom cijelog dana družili i uživali sudionici tog tradicionalnog hodočašća u manastir Gomirje.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar