anketa

VELIKA ANKETA GORSKIH NOVOSTI: Pola godine prije izbora Vrbovščani podržavaju samo dvije stranke i Nezavisnu listu


 

 

VRBOVSKO – U velikom desetodnevnom istraživanju o popularnosti političkih stranaka na području Vrbovsko uvjerljivu pobjedu odnio je HDZ. Da se danas održavaju lokalni izbori za HDZ bi glasalo 54%  birača od njih 289 koliko je ispunilo anketu. Drugo mjesto i osvojenih 14% glasova drži Nezavisna lista Dražena Mufića dok je  treći  SDP  s tek 9% glasova.

 

HDZ  – od trnja do zvijezda u manje od četiri godine

 

Zanimljivo je da je najveći postotak glasova dobio HDZ koji je na zadnjim lokalnim izborima zajedno sa svojim koalicijskim partnerima potučen do nogu. Od nekada vladajuće stranke koja je punih 12 godina neprestano vladala Vrbovskom  HDZ je srozan na samo dva mandata a već danas je najpopularnija vrbovščanska stranka. Tome je očito najviše pridonjela Nezavisna lista Dražena Mufića i SDP koju su svojim kohabitacijskim vladanjem s figama u džepu, odnosno toplo-hladnim odnosima i neprestanim kadriranjem u gradskoj upravi i tvrtki u nepune četiri godine potpuno razočarali svoje simpatizere.

 

Porazni rezultati za PGS i HNS

 

Sve ostale stranke, prema velikoj anketi Gorskih novosti,  ne prelaze izborni prag od 5%. Samo 2% podrške birača dobile su Zelena stranka, HSP, PGS i HNS. Anketni rezultati posebno su porazni za PGS i HNS koji imaju vijećnike u aktualnom sazivu Gradskog vijeća.

 

HSLS – najbolji među najgorima

 

HSLS osvaja samo 1% biračkog tijela dok HSS i ARS ulaze u grupu stranaka koje su dobile samo jedan glas odnosno 0% podrške. Zanimljivo je da HSS također ima jedan mandat u Vijeću a ARS-u je za osvajanje mandata prije nešto manje od četiri godine nedostajao samo jedan glas za prelazak praga. Prema anketi najgore su prošli umirovljenici iz HSU-a i manjinska stranka SDSS za koje ne bi glasao nitko.

 

Oštra podjela birača na smo tri stranke

 

Prema svim podacima vrbovščansko biračko tijelo oštro se podjelilo na  dvije stranke i Nezavisnu listu koji će prema svemu sudeći na idućim izborima osvojiti dvije trećine glasova. Ostale stranke morati će se puno više potruditi da uopće prijeđu izborni prag a za neke, čini se, izborna bitka je završila i prije nego je počela predizborna kampanja.

 

Koje stranke mogu podjeliti 15% glasova?

 

No po svemu sudeći prostora ima za neku novu stranku ili Nezavisnu listu jer je gotovo 15% ispitanika izabralo neizlazak na izbore ili izbor neke druge od ponuđenih opcija. Koje su to stranke koje bi izabrali “nezadovoljni” glasači dati će odgovor nova velika anketa Gorskih novosti koja počinje već danas.

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti

%d blogeri kao ovaj: