REAKCIJA HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA, GORANSKOG PJESNIKA I PROZAISTE DAVORA GRGURIĆA NA KULTURNI SKANDAL: Malo je još stvari koje se Gorskom kotaru uopće mogu otkinuti ili uskratiti, ali eto, zašto bi i jedan od zadnjih bisera na ionako siromašnoj goranskoj kruni, ”Goranovo proljeće”, ostao netaknutim!


Davor Grgurić

Davor Grgurić

 

LUKOVDOL  – Malo je još stvari koje se Gorskom kotaru uopće mogu otkinuti ili uskratiti, ali eto, zašto bi i jedan od zadnjih bisera na ionako siromašnoj goranskoj kruni, ”Goranovo proljeće”, ostao netaknutim!, reakcija je hrvatskog književnika Davora Grgurića, goranskog pjesnika, prozaiste i urednika monografija goranske prošlosti i etnografije, na kulturni skandal neodržavanja Goranova proljeća u Lukovdolu.

 

 

Je li se baš tako odlučno i jednostrano trebao načiniti takav bolan i znakovit rez?

 

 

O Goranu se mnogo pisalo i zaista je sjajno da se Gorski kotar i danas njime ponosi, unatoč svojim ogromnim privrednim i sveukupnim životarećim tegobama pa nas je sve vrlo neugodno iznenadilo priopćenje predsjednika Studentskog kulturno umjetničkog društva ”Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba, otposlano tek prije dva tjedna, da se ovogodišnje ”Goranovo proljeće” neće održati u Lukovdolu već u Zagrebu, s tim da će događanja vezana uz njega biti i u Splitu a u Lukovdol će izaslanici Upravnog odbora tek kasnije, kad smognu načina, doći položiti vijenac, u spomen na Gorana i njegovo djelo!, piše u svom reagiranju Grgurić te na opravdanje organizatora da je Ministarstvo kulture odobrilo tek trećinu od inače dodjeljivanih sredstava potrebnih za održavanje ove manifestacije postavlja pitanje – je li se baš tako odlučno i jednostrano trebao načiniti takav bolan i znakovit rez?

 

 

Gorski kotar biva obezvrijeđen i prepušten sebi i tišini svoje odbačenosti

 

 

Ne želim ovdje nikoga prozivati, jer mi možda nisu poznate još neke činjenice zbog kojih bi mi odluka Upravnog odbora ”Goranova proljeća” možda bila razumljivija, ali svakako sam kao Goranin i hrvatski književnik tužan što i na književnom području Gorski kotar biva obezvrijeđen i prepušten sebi i tišini svoje odbačenosti. Pa još na takav način, jednim (najnovijim!) financijsko-administrativnim ”vritnjakom” s ”najviše instance”, ističe Grgurić u svome reagiranju te pohvaljuje lokalne organizatore koji su osmislili vlastit, ”vatrogasan” program, samo da ”Goranovo proljeće” ostane prisutno u Gorskom kotaru, da se njegovo otvaranje kao i 53 godine do sada održi na prvi dan proljeća, na rođendan Ivana Gorana Kovačića, u njegovu skromnom i ponosnom Lukovdolu.

 

 

Održali smo tradiciju nekoć čuvenog i daleko uglednijeg no danas našeg Goranovog proljeća

 

 

Istog sam trena, piše Grgurić,  prihvatio poziv Gradske knjižnice Vrbovsko, i bila mi je velika čast da uz goranskog pjesnika iz Gerova, Zlatka Pochobradskog, nastupim na otvorenju 54. ”Goranova proljeća”. Uz učenike severinske osnovne škole, Željezničko tehničke škole Moravice, vrbovščanske osnovne glazbene škole ”I. Tijardović” – delničke podružnice i članove ”Župančićeve frulice” iz Vinice, održali smo tradiciju nekoć čuvenog, i daleko uglednijeg no danas, našeg Goranovog proljeća. Situacija je nezgodna, jer se dakle sad ovdje stvorio dvostruki kolosijek: goransko tradicionalno otvorenje, u Lukovdolu, gdje jedino ono treba i može biti, i ono u Zagrebu!, ističe Grgurić uz nadu to se to neće ponoviti iduće godine i  da će se ”Goranovo proljeće” nastavi održavati ondje gdje se Goran i rodio, gdje sve to i ima smisla.

 

 

Ne oduzimajte Gorskom kotaru još i taj dragulj kulturne baštine

 

 

Već više puta bio sam sudionikom tog događaja (obično njegovih završnih svečanosti, održavanih u pedantnoj organizaciji Marinka Kovačevića, negdašnjeg ravnatelja severinske osnovne škole, koji je vodio računa da ta najvažnija goranska (a i jedna od najvažnijih hrvatskih) pjesnička svečanost posjeti mnogo goranskih mjesta. Sudjelovao sam tako na Goranovu proljeću u Lokvama, Gerovu, ali i na višednevnoj međunarodnoj turneji Goranova proljeća po Dalmaciji, sa završnicom u Zagrebu, prije 13 godina. Ipak, ove godine mi se posebno čini da mi je mjesto, ali i dužnost biti ondje prisutan. U Lukovdolu, Goranovom rodnom mjestu, napisao je u svom reagiranju Grgurić koje je završio porukom –  smjelo i složno poručimo onima koji odlučuju o ”Goranovu proljeću” : Ne oduzimajte Gorskom kotaru još i taj dragulj kulturne baštine, ne režite mu još jedan krak duhovnog korijenja! Sve tiho uzimate i crpite iz Gorskog kotara, pa mu ostavite makar tiho dostojanstvo! To vas ipak najmanje košta, a Gorani vam to ionako, kao niti išta do sada, neće naplatiti.

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Facebook.com/davor.grguricKategorije:kultura i zabava

Oznake:, , , ,

2 replies

  1. Evo sada je doslo na vidjelo sto misli hrvacka vlada (kradeze) o gorskom kotaru.Pa vi izvolite i dalje glasati za njih. Fuj Fuj Fuj.

  2. Mislio si HRVATSKA!!!!!!!!!HRVACKA?????????????????????

%d blogeri kao ovaj: