NAKON GORANA I BURNOG: Uhvaćen ris Marko i obilježen GPS ogrlicom


ris

 

GORSKI KOTAR – U zaleđu Lič polja na području Fužina, nakon dvije godine ponovno je uhvaćen ris i  obilježen GPS ogrlicom.

 

Uhvaćen kaveznom zamkom

 

Uhvaćen kaveznom zamkom, utvrđeno je da se radi o odraslom mužjaku risa težine 21 kilogram kojem je stavljena ogrlica programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja, nakon čega će automatski otpasti. Ovo je već treća akcija hvatanje i obilježavanje risa u kojoj sudjeluju Javna ustanova Priroda te istraživači zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu. Sve su se dogodile na istom području bitorajskih šuma.

 

Ris s ogrlicom

 

Goran, Burni i Marko

 

Prvi ris nazvan Goran Zip  uhvaćen u veljači 2015. godine i to u zaleđu Fužina, u šumskom predjelu Lipovača, u mjesecu travnju godinu dana poslije na planinskom području Burnog Bitoraja u zamku je ušao drugi ris nazvan Burni Zip a ovom trećem uhvaćenom u Lič polju istraživači su dali ime Marko Zip.  Aktivnosti monitoringa risova u šumama Gorskog kotara vrlo su važne za istraživanja jer to je područje stanište risa inače jedne od tri velike zvijeri uz medvjeda i vuka a koja je iznimno ugrožena vrste čija se populacija na razini Hrvatske procjenjuje na 40 do najviše 60 jedinki.

 

Ris

 

Gorski kotar uvršten  u europsku ekološku mrežu NATURA 2000

 

U cilju očuvanja navedenih vrsta u povoljnom brojnom stanju, Gorski kotar uvršten je u europsku ekološku mrežu NATURA 2000. Skroviti i brojnošću rijetki ris (Lynx lynx), vrsta je iz porodice mačaka, teritorijalan je i živi samotno a karakterizira ga osebujan točkasti uzorak krzna različit kod svake jedinke, čuperci dlaka na ušima i kratak rep. Svaki podatak o kretanju i životu te strogo zaštićene i skrovite vrste, vrijedan je doprinos istraživanju i praćenju risa u Hrvatskoj pa se tako uz telemetrijsko praćenje ogrlicama, koriste se i „foto-zamke“, koje putem snimaka potvrđuju i njegovu prisutnost.

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: PGŽ

 

nova reklamaKategorije:kultura i zabava

Oznake:, , ,

1 reply

  1. Bravo dečki,svaka Vam čast što brinete o životinjama kojih ima sve manje,Ris je predivna “mačka” i zato je reba čuvati od istrebljenja,a nažalost imamo previše lovaca koji vole samo ubijati-naravno krivolovaca još i više.