SVEČANOM PROCESIJOM, BLAGOSLOVOM MASLINOVIH GRANČICA I SVETOM MISOM: Katolički vjernici župe Vrbovsko proslavili Cvjetnicu


Cvjetnica 18 02

 

VRBOVSKO – Prvi dan Velikoga tjedna – Cvjetnicu, euharistijskim slavljem proslavili su i katolički vjernici župe Vrbovsko. Blagdan Cvjetnice obilježen je svečanom procesijom, blagoslovom maslinovih grančica i svetom misom u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka koju je predvodio o. Ivan Androić MSI. Cvjetnica je blagdan koji se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama a njome započinje Veliki tjedan u spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt koji završava jednim od najvećih kršćanskih blagdana Uskrsom.

 

 


AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupio Juraj ŠragaljKategorije:kultura i zabava

Oznake:, ,

12 replies

 1. Jako je lijepo vidjeti ovoliko ljudi, naročito mladih. Ma koliko bilo hladno gospodin u trećoj klupi nije smio imati kapu na glavi. Gle čuda, pa to je Miani. Jel to onaj du……c. Mislim da je.

 2. „Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti. A što gledaš iverak u oku brata svojega, a u oku svojemu brvna ne opažaš? Ili kako ćeš reći bratu svojemu: ‘Dopusti da ti izvadim iverak iz oka’, a eto brvna u oku tvojemu? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda jasno vidjeti izvaditi iverak iz oka brata svojega“ (Matej 7,1-5)

 3. Je, to je Miani. Glavom i kapom, jer vjera ne brani kapu na glavi… Jao tebi što si pun praznovjerja

 4. Ovdje nije riječ o vjeri nego o općoj kulturi i poštovanju ustanove u kojoj se nalaziš. Uđeš u birtiju pa skineš kapu a kamoli… Možda jednog dana shvatiš neke stvari.

  • Crkva nije ustanova, pametnjakoviću …crkva je obitelj, crkva je ljubav …
   Gdje si na Veliki četvrtak bio, danas? Jesi u svojoj ustanovi i za šankom predvodiš misu kao svih godina unazad, da su ti crkva i birtija = ustanove?
   Posrami se

 5. Koliko znam, danas je petak. Jel petak veliki ili mali zavisi. Ako si zdrav onda ti je svaki dan veliki. Inače, danas sam bio u tvojoj omiljenoj birtiji gdje su me dirali predivni zvuci harmonike u odličnom društvu sa puno smijeha i pozitivnih vibracija. Naravno, nitko nije imao kapu na glavi.

 6. Mir s tobom!

 7. Za vjernike – katolike Veliki petak je dan tišine,ne svira se i ne pjeva.
  A ti “Samo veselo” vidi se da nisi jedan od tih.

 8. Pa ja više stvarno ne znam kamo ide današnje društvo. Osnove kultura ponašanja u Crkvi……..Nema veze sad što je netko možda nespretno rekao da je Crkva ustanova, ali ovo je pokazivanje nepoštovanja prema onome što predstavlja Uskrs, Crkvi, a i ostalim vjernicima. Muškarci MORAJU skinuti kape, ili šešire sa glave prije nego uđu u Crkvu. Žene su prije tradicionalno u nekim župama morale imati rupce u Crkvi, ili kad idu na groblje.

 9. Ima vjernika koji su malo veći vjernici od ostalih. Pojedinci u našoj Crkvi imaju vlastite klupe u kojima samo oni smiju sjediti. Bitno se je eksponirati kao veliki vjernik-katolik. Pravi vjernici stoje iza ( mnogo je starijih i bolesnih) jer ovi novopečeni zauzeli su prve redove jer su oni ti koji su Bogom dani. Poruka dotičnom gospodinu : stavi kapu na glavu jer vani jako puše sjeverozapadni vjetar.

  • A ovakvi kao ti su najbolji….dok 70% crkve bude prazno, takvi ko ti pametuju.
   Nekima od ovakvih poput tebe bi bilo bolje da nosite kapu, da vam manje gluposti pada na glavu…

 10. Tako je…a vi sjedite kod kuće ili u kafiću (bez imena i prezimena) dok traje misa.
  Oh kako smo li bezgrešni..
  Svećenik nema ništa protiv toga, a ,,selo” ima …blago vama koji zbog sela idete u crkvu.