sponzorirani članak

ŽELJEZNIČKA TEHNIČKA ŠKOLA PRIMJER JE ŠKOLE ZA ŽIVOT: Mehanotroničari i računalci predstavljaju zanimljive projekte – meteorološku stanicu i nadzorni sustav


MORAVICE – Željeznička tehnička škola Moravice nastavlja sa svojim aktivnostima u unaprijeđenu nastave.Tako su treći razredi koji se obrazuju za zanimanje Tehničar za mehatroniku i Tehničar za računalstvo u tijeku realizacije dva zanimljiva projekta.

Tehničari za mehatroniku

Tehničari za mehatroniku

Tehničari za mehatroniku razvili su malu meteorološku stanicu. Prikupljaju se podaci o tlaku zraka, temperaturi i pojavnosti kiše. Svi podaci se spremaju u bazu podataka te mogu u budućnosti biti potencijalno zanimljiv izvor informacija o kretanju tih parametara. Trenutni prikaz podataka je na 1. katu škole ispod prozirnog zaslona kako bi se vidjele sve komponente sustava kao i trenutni podaci o vremenu. Sustav je predviđen da radi  neprekidno. Prikaz rezultata kroz vremenski period bit će uskoro gotov, i kao takav će biti zanimljiv za praćenje zainteresiranim mještanima a i ostalima, jer će biti objavljen putem web stranice. Škola je trenutno u fazi osmišljavanja ugradnje i velikog pokaznika koji bi bio postavljen na pročelje škole ili neku drugu lokaciju u Moravicama i kao takav zanimljiv sa svojim rezultatima mjerenja.

Tehničari za računalstvo

Tehničari za računalstvo

Tehničari za računalstvo su u završnoj fazi izrade nadzornog sustava.  Nadzorni sustav je postavljen na pokretnom kućištu koje prati prostor, te ovisno o postavkama, snima prostor u većoj ili manjoj rezoluciji, o pojavi kretnje u prostoru kao i ostalim parametrima koje nudi sustav.Oba sustava, tj. projektna zadatka su ostvarena pomoću mini računala Raspberry Pi male cijene koštanja a visokih radnih odlika. Učenici  koji rade na projektu pokazali su izvanrednu zainteresiranost za izradu „živih“ korisnih projekata, čime im se pokazuje na praktičan način kako se od ideje može doći do finalnog projekta.

Primjer škole za život

Ovo je naš primjer „Škole za život“. Oba projekta se realiziraju uz pomoć kolega iz aktiva strojarstva i elektrotehnike a u poduzetničkom dijelu projekta pomaže i aktiv ekonomije s njenim učenicima tako da su u rad svi uključeni .

Ekonomisti

Oba projekta bit će prijavljena za HUPov natječaj za najbolje poduzetničke projekte koje će HUP i novčano nagraditi. Nadamo se najboljem.

TEKST I FOTO: ravnatelj , Borivoj Dokmanović dipl.ing

SPONZORIRANI ČLANAK

%d blogeri kao ovaj: