kultura i zabava

SVEČANIM PROGRAMOM: U Brod Moravicama proslavljena je 15. godišnjica rada Etno udruge Turanj


Obljetnicu rada obilježena je promocijom trećeg broja Glasnika – lista Udruge, izložbom plakata i fotografija te predstavama

BROD MORAVICE – Svečanim programom u Domu kulture u Brod Moravicama proslavljena je 15. godišnjica rada Etno udruge Turanj. Obljetnicu rada obilježili su promocijom trećeg broja Glasnika – lista Udruge, izložbom plakata i fotografija s događanja tijekom godina te predstavama kojima je uprizoren život u nekadašnjim Brod Moravicama.

Podsjećanje na aktivnosti

Svečanost obljetnice bila je prilika da se podsjeti na aktivnosti Udruge i njenih članova o čemu je okupljene izvjestio predsjednik Udruge Dražen Brajdić. Tako su, istaknuo je Brajdić, u proteklim godinama rada iza sebe ostavili uređene i obnovljene izvore, sušne jame, postavili interpretativne ploče, spomen-ploče i skulpture, organizirali stalne postave zbirki – Turanj, učionica, zbirka željeznice, zbirka voćarstva, izdavali tiskane materijale poput Glasnika, razglednica, letaka i knjiga, organizirali sjećanja na brojna događanja obilježavanjem obljetnica te održavali predavanja i promocije filmova i knjiga o Gorskom kotaru.

Treći broj Glasnika-lista Udruge

Presjek tih događanja zabilježen je i u tiskanom obliku, u trećem broju Glasnika-lista Udruge koji izlazi svakih 5 godina a koji je promovirala urednica Dijana Arbanas. U nastavku svečanog programa koji je izvođenjem pjesama o Brod Moravicama uveličao Pjevački crkveni zbor, otvorena je izložba plakata i fotografija koju je predstavio Erik Šneler, u režiji Antonija Crnkovića mladi članovi Udruge odigrali su dvije predstave o životu u nekadašnjim Brod Moravicama – o „mačkarama“ kada „gre medved po selu“ te pečenju rakije što je bio uvod u otvorenje Zbirke voćarstva povodom Međunarodnog dana kulturne baštine i Dana europske baštine.

Gosti dugogodišnji suradnici

Svečanosti Etno udruge Turanj nazočili su dugogodišnji suradnici Ivan Crnković Pavenka iz Kutereva, vlč.Tomislav Šporčić, Silko Štefančić iz udruge Gorana u Zagrebu, Renata Brajdić TZ Brod Moravica, te Vilim Malnar iz SABA PGŽ koji su uz čestitke zaželjeli i dalju uspješnu suradnju a u ime Udruge Dijana Arbanas koji je pripremila i vodila programu zahvalila je svim prijateljima koji vjerno prate njihov rad, posebno Općini Brod Moravice i Primorsko goranskoj županiji.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupili V.Arbanas i D.Golik

%d blogeri kao ovaj: