gospodarstvo

VELIKI VRBOVŠČANSKI POSLODAVAC ZAVRŠAVA U STEČAJU: Hrvatske šume pokreću prisilnu naplatu Europalovih dugova


Pogon Europala u Vrbovskom

VRBOVSKO – Hrvatske šume pokrenule su prisilnu naplatu svojih potraživanja od tvrtke Europal iz Vrbovskog koja je u najmu njihovog prostora i pilane.

Prisilna naplata pokrenuta zbog dugotrajnog neplaćanja obveza

Tvrtka je blokirana u listopadu prošle godine te će po isteku 120 dana a to je 15. veljače nastupiti uvjeti za pokretanje stečaja, izjavili su iz Hrvatskih šuma u Novom listu. Kako ističu u svom reagiranju Hrvatske šume prisilnu naplatu pokrenule su zbog dugotrajnog neplaćanja obveza te talijanske tvrtke koje su dosegnule 2 milijuna kuna, trenutačno putem još jedne ovrhe (pilanskih strojeva) pokušavaju naplatiti svoja potraživanja te da nijedni razgovori s Europalom, čak ni posljednji kojem su prisustvovali predstavnici Veleposlanstva Republike Italije, nisu urodili plodom. Hrvatske šume ne smiju silom ući u svoj pogon koji u najmu Europala do 2022. godine a  nakon 15. veljače očekuju povoljniju situaciju jer će tad moći pregovarati sa stečajnim upraviteljem, stoji između ostalog u reakciji Hrvatskih šuma.

Vlasnik tvrdi da se radi o neprijateljskom preuzimanju

Sredinom prosinca prošle godine o stanju u tvrtci Europal priču je objavio tjednik Nacional. Vlasnik tvrtke koja se u vrboščanskom pogonu bavi prerađivanjem drvne građe a cjelokupnu proizvodnju izvoze u Italiju za Nacional je izjavio da ne rade već pola godine jer ju neprijateljski žele preuzeti predsjednik Uprave Hrvatskih šuma i njegovi tajni partneri.

Europal  dogovorio da se postojeći strojevi ponude u povratni zakup

Sve je počelo zbog duga od 1,7 milijuna kuna Europala prema Hrvatskim šumama i njihovoj tvrtki kćeri Drvnoj galanteriji. Kako bi se riješili duga vlasnik tvrtke Europal u siječnju ove godine dogovorio je da se postojeći strojevi ponude u povratni zakup s kojim bi se nakon toga dokapitalizirala tvrtka Drvna galanterija, dok bi se kroz povećan najam platila obveza prema Hrvatskim šumama. Uprava Hrvatskih šuma taj prijedlog odbija, blokira račun i ne isporučuje drvnu građu. No vlasnik Europala tvrdi da se takva praksa obustave isporuke građe ne provodi kada je u pitanju još jedan vrbovščanski veliki gubitaš. Svi prozvani negiraju tvrdnje vlasnika Europala, rezime je priče objavljene u Nacionalu sredinom prosinca prošle godine.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: