kultura i zabava

ŽUPAN ZLATKO KOMADINA OBIŠAO INTERPRETACIJSKI CENTAR ZA VELIKE ZVIJERI: Dočarano stanište velikih zvijeri kroz mijene godišnjih doba privlačan je motiv za dolazak izletnika i turista


STARA SUŠICA – Župan Zlatko Komadina danas je u Staroj Sušici obišao izgrađeni Interpretacijski centar za velike zvijeri koji će se otvoriti čim to dozvoli epidemiološka situacija.

Bogata prirodna baština zrcali se upravo u Gorskom kotaru

– Bogata prirodna baština Primorsko-goranske županije zrcali se, možda i najviše, upravo u Gorskom kotaru, prostoru u kojem žive sve tri europske velike zvijeri, vuk, ris  i medvjed, kojima smo ovdje u Staroj Sušici izgradili i virtualni dom, rekao je župan Komadina prilikom obilaska  novoizgrađenog i atraktivno uređenog prostora Centra za velike zvijeri.

Privlačan motiv za dolazak izletnika i turista

Komadina je istaknuo kako Centar ima ulogu prezentacije  zaštićenih životinjskih vrsta, ali je ujedno i novi, itekako privlačan motiv za dolazak izletnika i turista te da ovaj kraj to definitivno zaslužuje. Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici je partnerski projekt Primorsko-goranske županije i Javne ustanove „Priroda“, Općine Ravna Gora te Turističke zajednice Gorskog kotare, objekt je izgrađen i uređen uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj a ukupna vrijednost projekta iznosi 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ 2,2 milijuna kuna.

Centar dočarava stanište velikih zvijeri kroz mijene godišnjih doba

Jedinstveni je to posjetiteljski centar u ovom dijelu Europe koji multimedijskim sadržajem dočarava stanište velikih zvijeri kroz mijene godišnjih doba kombinacijom suvremenih i klasičnih elemenata interpretacije. Pored IT rješenja korištene su i modelarske, kiparske i slikarske vještine, idejni koncept  nastao je na temelju knjige „Planiranje i standardi gradnje autohtonih objekata“ a u izvedbi same konstrukcije građevine korišteno je isključivo drvo, tradicijski materijal Gorskog kotara, istaknuto je prilikom današnjeg obilaska Centra.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: