kultura i zabava

DANAS U STAROJ SUŠICI: Otvoren Interpretacijski centar za posjetitelje „Velike zvijeri”


STARA SUŠICA – U Staroj Sušici danas je otvoren Centar za posjetitelje „Velike zvijeri”. Interpretacijski Centar multimedijskim sadržajem dočarava stanište velikih zvijeri – vuka, medvjeda i risa u Gorskom kotaru te ima ulogu prezentacije  tih zaštićenih životinjskih vrsta ali i privlačan motiv za dolazak izletnika i turista u taj dio goranskog kraja.

Centar je otvorio župan Zlatko Komadina

Centar je otvorio župan Zlatko Komadina koji je tom prilikom izjavio – Čak 75 posto površine naše županije dio je ekološke mreže Natura 2000. U plavom dijelu županije na Cresu imamo Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli a sada smo u njezinu zelenom dijelu otvorili Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“.

Doprinos turističkoj ponudi Ravne Gore i cijelog Gorskog kotara

Brendiranjem prirodne baštine doprinijeli smo turističkoj ponudi Ravne Gore i cijelog Gorskog kotara. To ima utjecaj i na demografiju jer je svako novootvoreno radno mjesto važno, istaknuo je na otvorenju župan Komadina te svečanu vrpcu prerezao zajedno s ravnateljicom Javne ustanove “Priroda” Irenom Jurić koja će upravljati Centrom i načelnikom općine Ravna Gora Mišelom Šćukom.

Izgradnjom Centra prirodna baština se turistički valorizira

Gorski kotar jedno je od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri pa se izgradnjom Centra ta prirodna baština turistički valorizira, a Gorski kotar brendira kao dom medvjeda, vuka i risa, istaknuto je na svečanosti otvorenja Centra za posjetitelje u Staroj Sušici koji je projekt JU Priroda, izgrađen i uređen uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti od 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova Priroda 2,2 milijuna kuna.

Imamo oko tisuću medvjeda i dvjesto vukova

Otvorenju u Staroj Sušici nazočili su Ana Čarić Perković, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU-a) i Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koji je tom prilikom kazao da su populacije velikih zvijeri u Hrvatskoj  stabilne – Imamo oko tisuću medvjeda i dvjesto vukova, a posebno veseli činjenica da populacija risa u Hrvatskoj posljednjih godina broji gotovo devedeset jedinki.

Održana i završna konferencija projekta

Uz otvorenje Centra održana je i završna konferencija projekta, u okviru koje je prikazan film Tragom velikih zvijeri, zatim predstavljeni atraktivni suveniri, izrađeni Goranski bestijarij, zbirka istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotar i Mala slikovnica o velikim zvijerima te najavljene aktivnosti koje tek trebaju zaživjeti u Centru poput edukativnih radionica praćenja tragova, pripovijedanja priča i šumske pedagogije a u planu je i održavanje manifestacije Dan velikih zvijeri.

Do kraja kolovoza Centar je otvoren svakodnevno od 10 do 18 sati

Centar „Velike zvijeri“ izgrađen je na temeljima ruševne gospodarske zgrade kraj slavnoga frankopanskog dvorca u Staroj Sušici i nalazi se svega desetak minuta vožnje od izlaza Ravna Gora na autocesti Rijeka – Zagreb a do kraja kolovoza Centar je otvoren svakodnevno od 10 do 18 sati.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

2 comments on “DANAS U STAROJ SUŠICI: Otvoren Interpretacijski centar za posjetitelje „Velike zvijeri”

  1. Korona Virus

    Gdje je gospodin dožupan Mamula? Prvi događaj da ga nema na slikama. Sigurno je otišao do Gomirja, sad se sprema sijeno ipak. Ili je Mufić pogodio bolnu točku pa Zlatko nije pozvao Mamulu na druženje.

  2. Bravo Zlatko, s tobom će samo i ostati zvijeri u G. K.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: