sport i školstvo

NA HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN: Održana promocija knjige Ivice Urbanca  – Goranski sportski tragovi


DELNICE – Na Hrvatski olimpijski dan u Delnicama je održana promocija knjige Goranski sportski tragovi, Ivice Urbanca. Na 650 stranica, kroz više od 80-tak kronika, knjiga Goranski sportski tragovi, donosi goransku retrospektivu sporta kao važne društvene aktivnosti, bogato ilustriranu sa 1.000 fotografija od kojih se većina po prvi puta podastiru javnosti.

Goranski sportski tragovi progovaraju o počecima sporta u Gorskom kotaru

Pred auditorijom bivših, sadašnjih ali i budućih sportaša u Radničkom domu u Delnicama autor Ivica Urbanc predstavio je knjigu uz osvrt urednika knjige Davora Korića. – Goranski sportski tragovi progovaraju o počecima sporta u Gorskom kotaru kao specifičnom planinskom djelu Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

Sve započinje planinarstvom

Sve započinje planinarstvom  kao ishodište modernih sportova, nastavlja se skijanjem, nogometom, košarkom, rukometom, orijentacijom i sanjkanjem ali i  brojnim drugim. Posebnu vrijednost ove knjige predstavljaju personalizirane kronike o sportašima i sportskim djelatnicima koji su dali velik doprinos u pojedinim sportovima, godinama noseći sportske aktivnosti u surovim uvjetima života u Gorskom kotaru.

Gase se sportski klubovi

– Sportski klubovi nam se danas gase, čak osmero protagonista ove knjige nas je napustilo tijekom šest godina njezina nastajanja, njihova svjedočanstva ali i bogata sportska ostavština polagano će nestajati bez načina da budu sačuvana i podastrtana budućim naraštajima, kazao je na promociji Urbanc istaknuvši da ni u snu nije mogao pomisliti da će na  stranicama njegove knjige biti zabilježeno posljednje sportsko i ljudsko svjedočanstvo ljudi koji su ostavili neizbrisiv trag i koji nažalost nikad neće pročitati koliko su dobroga ostavili.

Značaju i perspektive goranskog sporta

Promocijom knjige Ivice Urbanca obilježen je Hrvatski olimpijski dan u Gorskom kotaru a tom prilikom o značaju i perspektivama goranskog sporta govorio je i profesor Zoran Skender, sudionik već pet zimskih igara, a nadolazeće igre u  Pekingu 2022. godine promovirati će ga u jednog od rijetkih Hrvata koji se mogu pohvaliti da su uzeli učešće na čak šest olimpijada.

Recenzije napisali ugledni sportski novinari 

Knjiga Goranski sportski tragovi izlašla je u nakladi Matice Hrvatske – ogranak Delnice i tvrtke POP&POP za koju su recenzije napisali ugledni sportski novinari Jovan Kosijer, Momir Jelovac, Darko Koren, Milojko Pantić, Branka Vesely i Milan Majnarić dok je posao grafičkog urednika obavio Danijel Popović.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Ustupio Ivica Urbanc

Oglasi
Oglasi
Oglasi
%d blogeri kao ovaj: