gospodarstvo

PRIJELOMNA VIJEST: Odgođen stečaj Cedra – Darko Prodan dobio dodatno vrijeme da konsolidira posrnulu tvrtku


Oglasi

VRBOVSKO – Darku Prodanu vlasniku Cedra, posrnulog drvoprerađivačkog pogona u Vrbovskom, Trgovački sud u Rijeci dao je još vremena za deblokadu računa i odgađanje stečaja. Kako piše Novi list ročište zakazano za 29. rujna je odgođeno na zahtjev dužnika koji se očitovao da intenzivno radi na osiguranju prekinutog kredita te da postoje realni izgledi da se u kratkom roku odblokira račun i tvrtku makne s ruba stečaja. Novo ročište zakazano je za 9. prosinac.

Član uže obitelji aktivirao zadužnicu

Cedru je račun u blokadi još od 19. siječnja ove godine a sve uvjete za pokretanje stečaja imao je već od 24. svibnja. Strmoglavi pad Prodanova Cedra dogodio se kada mu je odobreni kredit za restrukturiranje i završetak modernizacije pilane u Vrbovskom prekinut nakon samo jedne proslijeđene tranše. Ulje na vatru dodao je i član uže obitelji koji je aktivirao zadužnicu radi isplate dospjelih potraživanja po osnovi prepuštanja poslovnog udjela u vlasništvu Cedra nakon čega je i blokiran račun tvrtke. Duže od 120 dana neprekidne blokade računa Cedra, sredinom svibnja Fina je automatizmom Trgovačkom sudu u Rijeci podnjela prijedlog za otvaranje stečaja.

Oglasi

Vlasnik tvrdi da tvrtka ima visoku aktivu od gotovo pola milijarde kuna

Na prvom ročištu održanom u srpnju utvrđeno je da je račun Cedra u blokadi zbog iznosa od 6,3 milijuna kuna, od čega se glavnina, više od 90 posto, odnosila na potraživanja jednog vjerovnika, već spomenutog člana uže obitelji. Tada se Prodan očitovao da tvrtka Cedar ima visoku aktivu od gotovo pola milijarde kuna a Trgovački sud u svom izvješću baziranom na financijskim izvješćima Cedra za 2020. godinu i bruto bilance s kraja travnja ove godine da dugotrajna imovina Cedra iznosi ukupno 436 milijuna kuna, kratkotrajna 62 milijuna kuna a materijalna imovina tvrtke je procjenjena na iznos od gotovo 300 milijuna kuna.

Oglasi

Brojne dugoročne i kratkoročne obveze

No uz to u bilanci Cedra evidentiran je i ogroman iznos obveza i to gotovo 320 milijuna kuna dugoročnih i 88 milijuna kratkoročnih. Na prvom ročištu za Cedar koji je tada imao 31 zaposlenog uzet je u obzir i iskaz jednog od poslovnih partnera Cedra s potraživanjima od 11 milijuna kuna  koji je istaknuo kako vjeruje da će se ta tvrtka uspjeti izvući iz financijske krize pa je Prodanu odobren zahtjev za odgađanje stečaja do 29. rujna a koji je i sada opet dobio još dva mjeseca vremena da odblokira račun.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

Oglasi
%d blogeri kao ovaj: