kultura i zabava

SVEČANOM AKADEMIJOM I POLAGANJEM VIJENCA: Obilježena 30. obljetnica osnivanja 138. brigade HV Goranski risovi


Oglasi

DELNICE – Svečanom akademijom i polaganjem vijenca na spomen obilježju u Delnicama, obilježena je 30. obljetnica osnivanja 138. brigade HV Goranski risovi.

Oglasi

Brojni govornici i gosti

Na svečanoj akademiji održanoj u Radničkom domu o vojnom putu brigade govorili su predsjednik Kluba Goranski risovi Željko Sokol, ratni zapovjednik 138. brigade Miljenko Balen te Antun Rački zapovjednik Operativne zone Rijeka. Obljetnicu Goranskih risova uveličali su dolaskom predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u pratnji sa posebnim savjetnikom za veterane Domovinskog rata Marijanom Marekovićem, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane i državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Oglasi

Ne nazivamo hrvatske vitezove iz toga vremena slučajno braniteljima

Predsjednik Milanović tom prilikom pripadnicima brigade poručio da budu ponosni na ono što su postigli i osigurali. To su ljudi koji su oružjem, koje ste među ostalima i prije svih ostalih i vi osigurali, oslobodili značajan dio Hrvatske, u tim groznim danima s kraja ’91. godine. To je vrijeme kada je Hrvatska doslovno obranjena. I zato ne nazivamo hrvatske vitezove iz toga vremena slučajno braniteljima.

Oglasi

Predsjednik posmrtno odlikovao pripadnika 138. brigade Joška Kordiša

Ključna je bila obrana, sve kasnije bilo je teško i neizvjesno, ali ipak je vodilo neizbježnom cilju, a to je oslobođenje. Da nije bilo ’91. i ovih akcija tko zna kako bi bilo“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju koji je posmrtno odlikovao poginulog hrvatskog branitelja, pripadnika 138. brigade Joška Kordiša Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu koji je preuzela Marija Kovač predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja

Oglasi

Velik doprinos Primorsko-goranske županije Domovinskom ratu

Uz riječi zahvale svim braniteljima 138. brigade, župan Komadina istaknuo je velik doprinos Primorsko-goranske županije Domovinskom ratu iz koje je 222 sudionika dalo svoj život na bojišnicama diljem Hrvatske. Hvala im svima na žrtvi za slobodu naše domovine. Goranski risovi imali su časni ratni put i jedna je od rijetkih postrojbi koji je svih pet godina rata boravila na ličkom ratištu, istaknuo je Komadina. U spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje na obilježavanju obljetnice u Delnicama položeni su vijenaci i zapaljane svijeće kod spomen obilježja 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO : predsjednik.hr, pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: