kultura i zabava

U ZAVIČAJNOM MUZEJU U DOKMANOVIĆIMA: Predstavljen projekt „Tradicija i običaji  Srba Gorskog kotara“


Oglasi

MORAVICE – U Zavičajnom muzeju u Dokmanovićima predstavljen je projekt „Tradicija i običaji  Srba Gorskog kotara“. Projekt je to Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ kojem je glavni cilj  približavanje kulturne baštine Srba Gorskog kotara mladima te očuvanje običaja i vještina od zaborava a provodit će se u pododborima Moravice i Gomirje tijekom idućih šest mjeseci uz programsku i financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća.

Jasno i bogato kulturno-povijesno naslijeđe

Na predstavljanju projekta, potpredsjednik SKD „Prosvjeta“, prof. dr. sc. Siniša Tatalović  istaknuo je važnost projekata za lokalnu zajednicu te naglasio da Europska unija posebno brine i ulaže u očuvanje zajednica nacionalnih manjina, s naglaskom na malene zajednice sa bogatom kulturnom baštinom i povijesti, kakvu možemo pronaći unutar srpske zajednice u Gorskom kotaru koja je unazad 420 godina formirala jasno i bogato kulturno-povijesno naslijeđe. Tatalović je posebno istaknuo potrebu obrazovanja na materinjem jeziku i pismu, važnost očuvanja jezika, kulture i običaja Srba te njihovo valoriziranje. – Upravo je zbog toga bitno naglasiti da Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ svojim kvalitetnim radom brine o očuvanju kulture i identiteta Srba u Republici Hrvatskoj te predstavlja jedan od stupova očuvanja identiteta, kazao je Tatalović.

Ekonomska valorizacija lokalne kulturne baštine

Predstavnica SNV-a Mila Tatović Ramljak izrazila je zadovoljstvo lokalnom inicijativom i činjenicom da je ona prerasla u kvalitetan projekt. – Srpsko narodno vijeće trenutno podupire nekoliko sličnih projekata diljem Republike Hrvatske a svakako je bitno istaknuti da je jedan od ključnih ciljeva ekonomska valorizacija lokalne kulturne baštine kako bi ona bila od pomoći razvoju lokalne sredine, kazala je Tatović Ramljak istaknuvši kvalitetnu suradnju sa Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog kao i važnost podrške koju pruža projektu. Da je jedan od ciljeva SNV-a, da kroz Centar za razvoj i investicije, pruži lokalnim organizacijama stručnu, ali i financijsku potporu u radu, podsjetila je Andrea Vukelić, savjetnica u SNV-u naglasivši da se važnost ovakvih projekata očituje u čuvanju znanja ali i vještini prenošenja znanja i njegova korištenja u svakodnevnom životu i radu, obogaćivanju turističke ponude i razvoju lokalne sredine.

Oglasi

Niz radionica i predavanja namijenjenih odraslima, djeci i mladima

O glavnim ciljevima projekta kao i o logističkoj i financijskoj podršci govorili su predsjednici SKD „Prosvjeta“, pododbora Moravice i Gomirje, Novica Vučinić i Miladin Vukelić a o projektnim aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu voditeljica projekta, Maja Musulin. Tako je Musulin istaknula da se kulturna baština planira interpretirati u kontekstu današnjeg vremena te poučiti mlađe generacije da kroz njegovanje tradicije sačuvaju pripadnost zajednici i nacionalni identitet na navedenom prostoru. To će realizirati kroz niz radionica i predavanja namijenjenih odraslima, djeci i mladima kojima će obraditi nekoliko tematskih jedinica – doseljavanje i život, običaji vezani uz crkvene praznike, narodna nošnja i vizualna prepoznatljivosti Srba Gorskog kotara.

Prezentacija i natjecanje u pastirskim igrama

Osim toga, kroz predavanja i radionice o starim zanatima i ručnim radovima, načinu privređivanja kroz povijest i tradicijskim običajima sudionici će moći naučiti i steći vještine korisne u svakodnevnom životu, najavila je Musulin istaknuvši da je za završetak prve faze projekta planirano organizirati i održati prezentaciju i natjecanje u pastirskim igrama kao i izložbu radova prikupljenih i izrađenih tijekom provedbe projekta.

Brojni gosti

Na predstavljanju projekta u Dokmanovićima prisustvovali su i generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Slobodan Živković, potpredsjednik SDSS-a i zamjenik županice Karlovačke županije Dejan Mihajlović, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovskog Đorđe Busić, ravnatelj Željezničke tehničke škole Moravice Borivoj Dokmanović, predsjednik MO Moravice Milan Mamula, predsjednik MO Gomirje Nemanja Musulin te predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog,  srpske zajednice na lokalnoj i županijskoj razini i lokalnih kulturnih organizacija.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: SKD Prosvjeta

%d blogeri kao ovaj: