kultura i zabava

FOTOGALERIJA: U Gorskom kotaru obilježen Dan antifašističke borbe


Oglasi

GORSKI KOTAR – Dan antifašističke borbe obilježen je i u Gorskom kotaru. U znak sjećanja na na 22. lipnja 1941. godine kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, u Općini Fužine kod Spomenika palim borcima u Drugom svjetskom ratu položeni su vijenci.

Fužine i Lokve

Na polaganju su nazočili načelnik općine Fužine David Bregovac, direktorica Turist info Fužine Silvija Sobol, direktor KTD Fužine Dino Piljić, Vilim Kovačević predsjednik antifašističke udruge s članovima a državnu himnu izveo je zbor Vrelo s dirigentom Dariom Colnarom. U Lokvama je Dan antifašističke borbe obilježen proslavom u organizaciji tamošnje Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Na proslavi obilježavanja uz druženje dijelio se i besplatni grah. Uz proslavu, čestitku sugrađanima u ime Općine Lokve, uputio je načelnik Toni Štimac u kojoj stoji – Dan antifašističke borbe državni je blagdan koji se slavi u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Obilježavajući Dan antifašističke borbe sa zahvalnošću se prisjećamo onih koji su dali živote za Hrvatsku i demokraciju.

Delnice

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća Dan antifašističke borbe obilježen je i u Delnicama. U sjećanju na sve koji su položili svoje živote u borbi za slobodu, na Gradskom groblju u Delnicama, počast su odali predstavnici Grada Delnica na čelu sa gradonačelnicom, gradski vijećnici, pripadnici Udruge antifašističkih boraca, 138. brigade Hrvatske vojske, HVIDRA-e, Mjesnog odbora Delnice, Javne vatrogasne postrojbe Delnice i građani. Antifašizam je u temeljima hrvatske državnosti i suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti – demokraciju,vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinca. Gradimo svoju budućnost ne zaboravljajući prošlost i svoju vlastitu i europsku tradiciju, poručeno je na svečanosti u Delnicama te je svim sugrađankama i sugrađanima čestitan 22. lipnja – Dan antifašističke borbe.  

Brod Moravice

Dan uoči a povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brod Moravicama je prikazan dokumentarni film Bogdana Žižića Udar na sjećanje ( Damnatio memoriae). Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae, Bogdana Žižića, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih redatelja i scenarista, film je o uništavanju povijesnih i kulturnih spomenika u Hrvatskoj u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Prema službenim podacima u tim godinama rata i poraća u Hrvatskoj je razoreno blizu 3000 povijesnih spomen – obilježja. Iako su mnoga od njih imala priznati status spomenika kulture, nikada nitko za takva djela nije procesuiran, a kamoli sankcioniran. Projekciju filma u Domu kulture u Brod Moravicama organizirala je tamošnja Etno udruga Turanj.

Oglasi

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO : Facebook/OpćinaFužine/SDP Delnice/Općina Lokve

%d blogeri kao ovaj: