kultura i zabava

APEL FORUMA ŽENA SDP-A: Lokalne vlasti cijelog Gorskog kotara – osmislite bilo kakve modele pomoći ženama kao jednoj od najugroženijih skupina društva


Oglasi

GORSKI KOTAR – Mladi, nedavno organizirani Forum žena SDP-a Gorski kotar, analizirao je stanje i položaj žena u goranskom društvu te upozorava na njihov nepovoljan položaj kao i da su one najugroženija skupina društva zbog čega je, ističu u Forumu, Gorski kotar u opasnosti od daljnjeg egzodusa mladih i sposobnih ljudi.

Najveći broj žena u Gorskom kotaru ima srednjoškolsko obrazovanje

Uz rastuće cijene i svakodnevnu inflaciju, osjećamo se dužnim ukazati na nepovoljni položaj žena u Gorskom kotaru, kažu u Forumu žena SDP-a Gorski kotar čija predsjednica Dona Kontić naglašava kako je najveći problem to što najveći broj žena u Gorskom kotaru ima srednjoškolsko obrazovanje, te im je samim time otežano pronalaženje posla. – Ženama se uglavnom nude poslovi u ugostiteljstvu i trgovini, što često podrazumijeva radno vrijeme u popodnevnim i noćnim smjenama, kao i rad vikendom i praznikom, kaže Kontić te dodaje da osim nedostatka posla problem predstavlja i plaća na takvim radnim mjestima. Uz to što su takvi poslovi slabije plaćeni pravilo je i da su žene često manje plaćene od muškaraca za iste poslove.

Oglasi

Žene s niskim primanjima ovise o plaći supruga ili o pomoći roditelja

Isto tako unatoč boljoj situaciji na tržištu rada u posljednje vrijeme, ženama se ipak nudi manji broj poslova. Toga su svjesni i poslodavci, pa ih zbog toga često i ucjenjuju s manjom plaćom. Dok se kod muškaraca u posljednje vrijeme vidi povećanje plaća kod žena to često nije slučaj, objašnjava predsjednica Foruma Kontić. Kontić ističe i da je problem što žene s tim niskim primanjima ovise o plaći supruga ili o pomoći roditelja a da su u najnepovoljnijem položaju samohrane majke i žene koje ne žive u vlastitom kućanstvu. One moraju osigurati ogrjev, plaćati režije, kupovati hranu, točiti gorivo, plaćati jaslice ili dnevni boravak djetetu.

Veliki broj žena trajno će napustiti Gorski kotar

Dovodimo stanovništvo koje je preostalo u Gorskom kotaru u iznimnu opasnost, smatraju u goranskom Forumu žena SDP-a jer, ističu, mnoge žene srednje životne dobi ne mogu pronaći posao u našoj sredini ili nisu dovoljno plaćene, pa rade u inozemstvu. Veliki broj žena iz Gorskog kotara putuje na rad u susjednu nam Sloveniju jer tamo primaju žene za rad na pilanama te u drugim sektorima i plaća im je znatno veća nego u Hrvatskoj, objašnjava Kontić te naglašava da će zbog svi gore navedenih razloga veliki broj žena trajno napustiti Gorski kotar, koji je zbog toga u opasnosti od daljnjeg egzodusa mladih i sposobnih ljudi. Najveći problem, kaže Kontić, predstavlja odlazak cijelih obitelji što će dovesti do daljnje depopulacije Gorskog kotara a onda će biti problem i gubitak radne snage koji se već osjeti i koji će biti još veći u razdoblju koje nam slijedi.

Žene su naš stup društva i potrebno je da im pomognemo i olakšamo

Stoga, poručuju iz Foruma, pod hitno apeliramo na lokalne vlasti cijelog Gorskog kotara da osmisle bilo kakve modele pomoći ženama kao jednoj od najugroženijih skupina društva. Pomoć u dodatnom obrazovanju i/ili prekvalifikaciji, smanjenja cijene jaslica/vrtića/dnevnog boravka gdje je to moguće ili ukidanja same cijene za samohrane majke također predstavlja jedan od modela pomoći. Subvencije prilikom nabave ogrijeva i poticaji za samozapošljavanje žena također predstavljaju jedne od poželjnih modela pomoći našim sugrađankama, predlažu u Forumu žena SDP-a Gorskog kotara jer, kako ističu, žene su naš stup društva i potrebno je da im pomognemo i olakšamo im jer su naše majke, njegovateljice starijih i temelj svake obitelji!

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, SDP

%d blogeri kao ovaj: