Primorsko goranska županija

ZA GORANSKI DOM ZA STARIJE OSOBE : Osigurana sredstva u visini od oko 650 tisuća EUR


Oglasi

GORSKI KOTAR – Od županijskih domova za starije osobe onaj u Delnicama najizglednije će ići prvi u realizaciju. Najavila je to županijska pročelnica Dragica Marač, na današnjoj županijskoj tiskovnoj konferenciji koja je pojasnila da je riječ o postojećem objektu Doma zdravlja u vlasništvu Županije, a u proračunu su za tu namjenu osigurana sredstva u visini od oko 650 tisuća EUR. Realizacijom tog projekta osigurat će se smještaj novih 35-40 korisnika a radi smanjenja operativnih troškova, u planu je Dom ustrojiti kao dislociranu jedinicu Doma za starije Kantrida, istaknula je pročelnica Marač.

Sufinanciranje programa Pomoći u kući

U sklopu županijskih mjera brige o starijima na tiskovnoj je istaknuto da Županija i ove godine ide u sufinanciranje programa Pomoći u kući – geronto-domaćice u jedinicama lokalne samouprave. Za program koji se provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje, uz sufinanciranje Primorsko-goransku županije, osiguravaju polovicu iznosa usluge geronto-domaćice ukupno je osigurano 44.323,00 EUR. Usluga pomoći u kući uglavnom se odnosi na dostavu lijekova, manje kućanske poslove i održavanje osobne higijene, većinom na otočnom i brdsko-planinskom području, odnosno Gorskom kotaru gdje tu uslugu prima preko 450 osoba, uglavnom samačkih kućanstava.

Sufinanciranje logopeda

Uz mjere brige o starijim osobama na temu zdravstvene pomoći Gorskom kotaru istaknuto je i kako će sa iznosom od 11.000,00 EUR Primorsko-goranska županija sufinancirat 50 posto iznosa plaće logopeda na području Gorskog kotara. Preostali dio sufinanciraju jedinice lokalne samouprave a ta zdravstvena usluga pruža se već sedam godina i obuhvaća 60-ak djece, istaknuto je između ostalog na današnjoj županijskoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su o svemu izvijestile zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Dragica Marač .

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: