Primorsko goranska županija

NE ZNAJU SAMI KAKO ALI I NE PRIHVAĆAJU PRIJEDLOGE DRUGIH : Goranski čelnici jednostavno se ne mogu odlučiti kako među sobom podijeliti novac Fonda za Gorski kotar


Oglasi

GORSKI KOTAR – Da je jaz među goranskim čelnicima nepremostiv i da oni jednostavno ne mogu ništa koordinirano napraviti potvrdio je i današnji saziv u Županiji. Tamo su se sastali na poziv Županije i unatoč inicijalnim prijedlozima za raspravu opet nisu uspjeli riješiti glavni kamen spoticanja u jedinstvu a to je kako raspodijeliti novac iz Fonda za Gorski kotar koji im osigurava Županija.

Oglasi

Prezentirani im prijedlozi modela i kriterija rasporeda sredstava iz Fonda za Gorski kotar 

Naime, kako javljaju iz Županije, u sjedištu Primorsko-goranske županije održan je sastanak s goranskim  načelnicima i gradonačelnicima na kojem su im prezentirani  prijedlozi modela i kriterija rasporeda sredstava iz Fonda za Gorski kotar  za 2023. godinu. Sukladno odluci Županijske skupštine iz rujna prošle godine  u proračunu PGŽ u razdoblju od naredne tri godine ukupno je planirano 2.790.000,00 eura, odnosno 930.000 eura za svaku godinu. Sredstva su namijenjena za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih razvojnih projekata, a do sada im je kroz taj Fond ukupno isplaćeno 1.229.275,54 eura.

Kako je naveo pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan razrađeno je više modela raspodjele sredstava kao inicijalni prijedlog za raspravu i dogovor unutar samih goranskih gradova i općina. Ti prijedlozi obuhvaćaju od dosadašnjeg linearnog modela, dakle istog iznosa svakom JLS-u, preko takozvanog  kompozitnog kriterija prema broju stanovnika i površine teritorija JLS-a, zatim prema indeksu razvijenosti, raspodjele 50% gradovi 50% općine, do kriterija kvalitete i spremnosti samih projekta koje će kandidirati na sredstva ovog Fonda.

Oglasi

Nisu se uspjeli usuglasiti

Kako se na današnjem sastanku sami načelnici i gradonačelnici nisu uspjeli usuglasiti oko načina raspodjele, temeljem prikupljenih mišljenja, PGŽ će pripremiti prijedlog koji će im biti dostavljen na razmatranje, istaknuto je u priopćenju Županije nakon danas održanog sastanka goranskih čelnika u sjedištu Županije.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: