gospodarstvo

PGS ŠOKIRAN IZJAVOM ČELNOG ČOVJEKA KOMUNALCA : Ne zna koliko komunalno društvo mjesečno plaća struju, zbog koje je Goranima drastično povećana cijena vode!


Oglasi

FUŽINE – Udar Komunalca visokom cijenom vode na džepove Fužinaraca ali i ostalih Gorana za Primorsko-goranski savez je sramotan i neprihvatljiv. Revolt tamošnjeg PGS-a koji je već upozoravao na to poskupljenje postao je veći i to zbog činjenice da je čelni čovjek komunalnog društva na netom održanoj sjednici Općinskog vijeća Fužina iznesao zapanjujući podatak – ne zna koliko Komunalac mjesečno plaća struju a zbog koje je građanima drastično povećana cijena vode.

Gledište PGS-a

Kako bi javnost upoznao sa svojim gledištem oko cijele situacije PGS je odmah reagirao i poslao priopćenje u kojem stoji –  Jedna od središnjih točaka dnevnog reda netom održane sjednice Općinskog vijeća Općine Fužine bila je „Izvješće o radu Komunalca – vodovod i odvodnja“ Delnice. Direktor „Komunalca“ Boro Tomić iskoristio ju je kako bi govorio o izgradnji vodovoda i kanalizacije na području Općine Fužine, ne spominjući, međutim, ni slovom poskupljenje vode, na koje su vijećnici Primorsko goranskog saveza već upozoravali na Vijeću.

Vijećnik Huš – podsjetio na drastično poskupljenje vode

 PGS-ov član Vijeća Slobodan Huš stoga se još jednom tijekom rasprave fokusirao na drastično poskupljenje vode od listopada prošle godine. Podsjetio je da je za kućanstva varijabilni dio cijene uvećan sa 6,90 kn na 11,37 kn, a fiksni dio sa 16,70 kn na 25,15 kn.

Višu cijenu vode prihvatilo sedam goranskih čelnika

Direktor Tomić odgovorio je da je Društvo poslije velikih poskupljenja struje i analize što je potom uslijedila utvrdilo da prihodi, ne pokrivaju rashode pa je, dakle, ustvrdio je, bilo nužno predložiti višu cijenu vode, što su prihvatili i Nadzorni odbor, a potom i Skupština „Komunalca“  koju čine načelnici i gradonačelnici sedam lokalnih samouprava s područja Gorskog kotara, uključujući i načelnika Fužina.

Vijećnica Blažević Starčević upozorila na Uredbu Vlade

Vijećnica PGS-a Nataša Blažević Starčević, međutim, upozorila je direktora Tomića da je, pravdajući se skupljom strujom, iznio podatke troškova električne energije samo za: lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, ali da je izostavio podastrijeti podatke o istim troškovima za mjesece poslije rujna, odnosno nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Njome je, podsjetimo, u rujnu prošle godine Vlada ograničila cijenu električne energije za javni i neprofitni sektor, a resorni ministar Filipović izrijekom je pojasnio da je Uredba obuhvatila i komunalna poduzeća, odnosno vodovode, i to kako povećani troškovi za struju ne bi utjecali na povećanje cijene vode.

Direktor Tomić nema podataka o troškovima električne energije

Na postavljeno vijećničko pitanje naše vijećnice Blažević Starčević o troškovima „Komunalca“ na ime električne energije za listopad, studeni i prosinac 2022. godine, direktor Tomić odgovorio je da, vjerovali ili ne, NEMA PODATAKA. Mi, dakako, ne vjerujemo, jer je posve nemoguće da jedan sposoban, ozbiljan i odgovoran direktor javne tvrtke, ako transparentno obavlja svoj posao, ne zna ili nema podatke o troškovima što ih tvrtka kojoj je na čelu, „Komunalac“, podmiruje za utrošenu električnu energiju. I to nakon što je predložio, a NO i Skupština prihvatili, drastično povišenje cijene vode građankama i građanima Fužina, a ponajviše zbog više cijene struje. Odjednom, baš poslije Uredbe Vlade, direktor Tomić ne zna koliko „Komunalac“ mjesečno plaća struju. Kako je moguće i da je odgovoran i sposoban direktor javne tvrtke pred općinske vijećnike došao nepripremljen, bez tako važnih podataka. Tek je na kraju paušalno dodao da su se ti troškovi od rujna bitno smanjili i da Uredba Vlade ima pozitivne efekte te zaključio kako pretpostavlja da će zbog toga i cijena vode biti umanjena.

Pozitivan efekt Uredbe ali slijedi procedura od 2 do 2,5 mjeseca

Posve logično, Nataša Blažević Starčević upitala je direktora zbog čega će se u smanjenje cijene vode eventualno  ići tek nakon ožujka ako je odmah primijetio pozitivan efekt Uredbe i ranije. Tomić je lakonski odgovorio da će o tome biti donesena odluka poslije okončane analize za 2022. godinu, a da ta procedura traje barem od 2 do 2,5 mjeseca. Bit ćemo pristojni pa se glasno i tek retorički zapitati kako je moguće da je za smanjenje cijene vode potrebna višemjesečna analiza, a da se za predlaganje njezina poskupljenja išlo odmah nakon poskupljenja. Blažević Starčević dodala je i da joj nije jasno kako je riječki „Vodovod i kanalizacija“ mogao privremeno povećati troškove vode, i to samo za razdoblje rujan – prosinac, a da je cijena vode potom ponovo umanjena već za siječanj, dakle, bez beskonačnih i bespotrebnih analiza, dok delnički „ Komunalac“ isto ne može učiniti prije travnja.

Sve preko leđa stanovnika  

Primorsko goranskom savezu (PGS) i dalje je nejasno, uz sve navedeno, kako su čelnici lokalnih samouprava, dakle načelnici i gradonačelnici, pristali podržati, uz iznimku Grada Delnica, sramotno visoko povišenje cijene vode. A sve se to prelama preko leđa i novčanika stanovnika općine Fužine, odnosno cijelog Gorskog kotara, stoji u današnjem priopćenju Primorsko goranskog saveza koji potpisuje, tajnik Ivica Linar.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Ilustracija

%d blogeri kao ovaj: