gospodarstvo

IPAK SMANJENJE CIJENE VODE : Iz PGS-a poručuju zvuči super ALI…


Oglasi

FUŽINE – Nakon prošlogodišnjeg ekstremnog poskupljenja vode većini stanovnika Gorskog kotara (sedam lokalnih samouprava) iz komunalnog društva, nadležnog za njihovu vodoopskrbu javljaju smanjenje cijena. Ipak, će najavlju u delničkom Komunalcu, cijene vode ići dolje i to za 10 do 14 posto a što je odobrila Skupština društva koju čine čelnici tih sedam goranskih samouprava. Uz niže cijene vode od ožujka i za veljaču će korisnici dobiti manje račune odnosno jednake onim prije povećanja, jer je Vijeće za vodne usluge RH, 26. siječnja ove godine obustavilo primjenu Odluke o povećanju cijena vode delničkog Komunalca iz rujna prošle godine.

PGS : smanjenje cijena vode zvuči super ali…

Te novine nimalo nisu umirile najžešće kritičare delničkog Komunalca i to PGS Fužine koji je proteklih mjeseci učestalo javno upozoravao na neprihvatljivo visoke cijene vode te u kojem i dalje smatraju da su učinjene radikalne pogreške i propusti u poslovanju tog komunalnog društva a čije posljedice plaćaju krajnji korisnici. O tome se ponovno oglasila općinska vijećnica PGS-a Fužine, Nataša Blažević Starčević koja kaže da na prvi pogled smanjenje cijene vode zvuči super ali…. Smanjenje od 10 do 14 posto, ističe, nije niti približno postotku kojem je poskupjela.

Nataša Blažević Starčević

Zašto ćemo samo u veljači plaćati istu cijenu kao prije poskupljenja?

Potom se Blažević Starčević osvrnula na obustavu odluke poskupljenja od strane Vijeće za vodne usluge. – Vijeće je, dakle, donijelo Odluku o OBUSTAVI od primjene Odluke o cijeni vode, koju je usvojila Skupština Komunalca u rujnu 2022. godine. U pitanju je proceduralna pogreška, ali je Odluka o poskupljenju iz rujna stavljena van snage. I na račun toga, mi korisnici, dobit ćemo uplatnice za veljaču, po onim cijenama koje su bile na snazi prije poskupljenja. Nije mi jasno zašto ćemo samo u veljači plaćati istu cijenu kao prije poskupljenja, kad smo veće iznose računa plaćali četiri mjeseca, od listopada do siječnja?, kaže Blažević Starčević te ističe da na odgovore na ta pitanja nije naišla u dosadašnjim medijskim istupima odgovornih u delničkom Komunalcu a čini se da niti neće.

Famozna Komunalčeva dugotrajna procedura ipak nije trebala toliko vremena

U nastavku svoje objave PGS-ovka Blažević Starčević komentirala je i famoznu Komunalčevu dugotrajnu proceduru za izmjenu cijena a za koju na kraju ipak nije trebalo toliko vremena. – Kao što je bilo vidljivo iz mojih dosadašnjih javnih istupa i objava, konstantno sam postavljala pitanje kako to da je zbog povećanja troškova poslovanja, Riječki Vodovod i kanalizacija donio PRIVREMENU mjeru poskupljenja, a isto to nije učinio i Komunalac Delnice. Odgovor je uvijek bio da je razlog dugotrajna procedura. Međutim, iz nekog razloga Komunalac je odjednom otkrio (valjda nakon naših učestalih pitanja) da se u tzv. prijelaznom razdoblju formiranja cijena može reagirati i puno brže. Bingo! A dokaz za to je ovaj posljednji primjer, kada Skupština u veljači donosi odluku koja će se primjenjivati od ožujka. Dakle, upravo onako kako je to, očito, napravio riječki vodovod! Ali ne i naš Komunalac!, istaknula je PGS-ovka Blažević Starčević  koja i javno pita članove Skupštine – što oni na to kažu.

Za što se troši naknada za razvoj?

Na kraju svoje objave Blažević Starčević se osvrnula na kako kaže, najzanimljiviji dio cijele priče a to je naknada za razvoj. Od 2020. godine plaćamo 5 kn po utrošenom kubiku vode. Postavili smo niz pitanja o toj stavci koja se nalazi na računu za vodoopskrbu, ali o tome ni slova. Odjednom muk! Zašto? Koji je razlog? Mogu ga samo pretpostaviti, ističe PGS-ovka Blažević Starčević te dodaje da iako odgovora nema s pitanjima neće stati.

Komunalac je, kaže, javni servis i imamo pravo znati u što se troše naši novci. Postavljat ćemo pitanja i pisati o tome dokle god ne dobijemo odgovor, ma kako god to nekome zvučalo i kako god to netko tumačio, stoji u objavi općinske vijećnice PGS-a Fužine Nataše Blažević Starčević.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : PGS

%d blogeri kao ovaj: