gospodarstvo

UNATOČ SVIM MJERAMA: Komunalac i dalje gubitaš


 

U cilju poboljšanja naplate dugovanja izdane su i 33 ovrhe koju su u postupku a radi se o iznosu od gotovo 40 tisuća kuna. Oni s kojima nije sklopljen sporazum i to pet dužnika isključeni su iz vodovodne mreže

 

 

VRBOVSKO – Na novoj skupštini komunalnog društva Komunalac direktor Stjepan Štefanac izvjestio je Gradsko vijeće odnosno članove skupštine o tome što se sve u proteklom tromjesečnom razdoblju poduzelo i koji zadaci su ispunjeni u cilju poboljšanja poslovanja te gradske tvrtke. Tako je Štefanac istaknuo da su u svrhu poboljšanja učinka naplate sklopili 158 sporazuma sa dužnicima koji će tako svoj dug podmiriti u ratama jer, kaže Štefanac zbog teške socijalne i gospodarske krize nemoguće ga je naplatiti odmah i u cjelokupnom iznosu.

 

Dugovi se naplaćuju sporazumima, ovrhama i isključenjem

 

Ukupan iznos za koji su sklopljeni sporazumi je nešto više od 281 tisuću kuna od čega je, ističe Štefanac, do sada naplaćeno oko 96 tisuća kuna. U cilju poboljšanja naplate dugovanja izdane su i 33 ovrhe koju su u postupku a radi se o iznosu od gotovo 40 tisuća kuna. Oni s kojima nije sklopljen sporazum i to pet dužnika isključeni su iz vodovodne mreže te je ta represivna akcija i dalje u tijeku, kazao je Štefanac dodajući da se i dalje konstantno provoditi. Što se tiče dugovanja za komunalne usluge od strane zaposlenika Komunalca potpisano je devet sporazuma za otplatu duga na iznos od 26 tisuća kuna a naplata se vrši mjesečno od početka rujna. Budući da je na zadnjoj skupštini upravi društva jedan od primarnih zadataka bio maksimalna racionalizacija troškova poslovanja Štefanac je kazao da su u tom cilju poduzete mjere oko racionalizacije potrošnje struje ugradnjom limitatora. Zaposlenicima se prekovremeni sati i rad vikendom refundiraju slobodnim danima a nije im isplaćen niti regres. Isti tako, ističe Štefanac nastojimo uštedjeti i na gorivu i svim ostalim troškovima na kojese može utjecati.

Pozitivna nula niti na vidiku

 

No usprkos tome svemu kao i ovim potezima kojima se krši pravo zaposlenih danom im njihovih kolektivnim ugovorima rješenje koje će Komunalac dovesti do takozvane pozitivne nule nije niti na vidiku. Jer prema financijskom izvješću u razdoblju od siječnja do rujna planirani prihodi su ostvareni tek u 70 postotonom iznosu i već sada Komunalac bilježi gubitak poslovanja u iznosu od gotovo 143 tisuće kuna a što je još gore prema svim pokazateljima do kraja godine se očekuje daljni pad prihoda koji će neminovno rezultirati ponovnim negativnim rezultatom poslovanja.

Ogroman pad prihoda

 

Naime, u odnosu na predhodnu godinu ukupni prihodi u prvih devet mjeseci poslovanja manji su za gotovo 653 tisuće kuna. Prihodi od komunalnih usluga i to isporuke vode koja je u odnosu na proteklo razdoblje manja za gotovo 7 tisuća kubika, zatim odvoz otpada i pogrebene usluge manji su za 122 tisuće kune. Nakon rasprave u kojoj se razgovaralo i o poboljšanju vodoopskrbnog sustava i rekonstrukciji izvorišta Ribnjak i Javorova Kosa gdje je već dugi niz upitna i zabrinjavajuća kvaliteta i zdravstvena ispravnost pitke vode doneseni su novi zaključci po čijem ispunjenju će se vidjeti u kojem smjeru ide Komunalac.

 

Nužno definiranje  poslova izgradnje i održavanja komunalnih objekata

Tako je od uprave tvrtke zatraženo da prije donošenja gradskog proračuna sa gradonačelnikom i gradskom komunalnom službom definira poslove izgradnje i održavanja komunalnih objekata za poboljšanje vodopskrbe što će Komunalcu donjeti onaj potrebni dodatni izvor prihoda ali i više posla. O tim ugovorenim poslovima, iznosima i dinamici rada Komunalca se izvjestiti već na sljedećoj skupštini najavljenoj za prosinac gdje se očekuje projekcija plan prihoda i rashoda za iduću godinu. I dalje će se pratiti učinci naplate, stanje potraživanja i dugovanja kao i provođenje mjera na racionalizaciji troškova poslovanja, zaključeno je na skupštini Komunlaca.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: