OD TRNJA DO CVIJEĆA: „Velika kuća“ – nekada ruglo danas ponos mjesta


Velika kuća - primjer kako samostalno voditi zgradu

Velika kuća – primjer kako samostalno voditi zgradu

 

MORAVICE – Zgrada u ulici Žrtava fašizma 5 u Moravicama poznatija kao “Velika kuća” ponos je stanara ali i mjesta. Iako nekoć nazivana ruglom koje narušava središta Moravica zadnjih pet godine postala je primjerom vođenja, uređenja, održavanja i izgleda stambene zgrade koja je prošle godine dobio i nagradu u akciji Birajmo najljepšu kuću s okućnicom za doprinos vizualnom identitetu grada.

 

Dugi put koji je počeo osamostaljenjem

 

Kao kruna upronosti, odricanja i rada njenih stanara Veliku kuću danas krasi novi krov, fasada, ulaz u haustor i uređeni okoliš ispunjen cvijetnjakom i asfaltiranim parkiralištem. No do današnjeg izgleda zgrade njeni stanari prešli su nimalo lagan put koji je počeo 2003. godine kada su se odlučili riješiti upravitelja i samostalno krenuti u održavanje i uređenje.

 

Ilija Drakulić predstavnik stanara ispred Velike kuće

Ilija Drakulić predstavnik stanara ispred Velike kuće

Većina radova učinjena udruženim snagama svih stanara

 

Proces obnove i sanacije zgrade započeli smo 2006. godine kada smo obnovili krovište čija je limarija promjenjena jer je vrlo loše postavljena 11 godina prije, objašnjava predstavnik stanara Ilija Drakulić. Nakon krova već iduće godine izmjenili su sva ulazna vrata haustora zgrade a zatim su se prebacili i na sanaciju stubišta i cijele unutrašnjosti zgrade. Većinu posla, kaže Drakulić, napravili smo udruženim snagama svih stanara i tako si smanjili troškove. Nakon tog prvog dijela investicije stanari su se krenuli i na uređenje fasade.

 

 

Kompaktna zajednica – ključ rješenja u vođenju svake zgrade

 

Bio je to veliki i financijski težak zahvat na koji su se stanari ipak odlučili a sredstva osigurali kreditnim zaduženjem. To smo sve uspjeli zajedničkim dogovaranjem i planiranjem poslova i troškova koji su kao i stanje na računu zgrade u svakom trenutku poznati svakom od nas, objašnjava Drakulić koji ističe da je upravo to ključ rješenja u vođenju svake zgrade a za što je neophodna i kompaktna zajednica.

 

 

Uređenje okoliša uz pomoć Grada

 

 

Nakon tih velikih građevinskih radova na zgradi uslijedilo je uređenje okoliša. Tu su stanari Velike kuće budući su sami doprinjeli ukupnom izgledu Moravica dobili i pomoć Grada Vrbovskog koji im je asfaltirao parkiralište i postavio rubnjake za cvijetne otoke koje su sami posadili a na što su ove godine kada se upotpunosti i rascvjetao posebno ponosni. Asfaltiranje parkirališta Grad je koštalo 110 tisuća kuna, kaže Drakulić koji se ovim putem zahvaljuje prijašnjem gradonačelniku koji je krenuo u realizaciju posla i sadašnjem koji ga je i završio.

 

 

Ponos svih stanara

 

Jako smo ponosni na to kako danas izgleda naša zgrada koja je nekoć bila neugledna. Svi nas hvale i ističu kao sjajan primjer a posebnu pažnju na našu zgradu skreću ove godine rascvjetali cvjetnjaci u koje smo posadili 36 ružinih sadnica, perunika i ostalog cvijeća, kaže Drakulić dodajući da je kruna svom njihovom trudu nagrada u turističkoj akciji koja svim stanarima puno znači.

Cvijeće - kruna višegodišnjih ulaganja

Cvijeće – točka na i višegodišnjih ulaganja

********

 

Velika kuća smještena u samom centru Moravica stambena je zgrada na kojoj se ogleda povijesna arhitektura i autohtonost kraja. Zgrada je to još iz vremena austrougarskih vladara izgrađena daleke 1889. godine za potrebe željeznice i njenih radnika koji čak i danas kada je veći broj stanova u privatnom vlasništvu, čine značajnu populaciju u njoj.

 

********

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi TatarKategorije:kultura i zabava

Oznake:, , ,