Dušan Stipanović

Dušan Stipanović

GOMIRJE – Predsjednik vrbovščanskog SDSS-a Dušan Stipanović koji je čelnikom te stranke postao prije šest mjeseci održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je iznio aktivnosti stranke pod njegovim vodstvom, osvrnuo se na nacionalna pitanja i ispunjavanja ustavnih prava na području Grada Vrbovskog te komentirao rad aktualne gradske vlasti.

 

Osigurali smo 350.000 kuna pomoći za razvoj komunalne infrastrukture

Stipanović je tako istaknuo da im je prvi zadatak bio jače povezivanje sa središnjicom stranke gdje su, kaže, i imali neke rezultate. Kao prvo uspjeli smo, iako kao stranka nemamo svog zastupnika u Gradskom vijeću, ući u program koalicijskog sporazuma HDZ-SDSS financijske potpore mjestima sa većinskim srpskim stanovništvom. Kroz taj program Grad Vrbovsko dobiti će 350 tisuća kuna za razvoj komunalne infrastrukture za što se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora, istaknuo je Stipanović koji smatra to velikim uspjehom vrbovščanskog SDSS-a koji to uspio zahvaljujući svom saborskom zastupniku Mili Horvatu te su kao stranka koja ne sudjeluje u gradskoj vlasti ishodovali tu značajnu pomoć od države.

 

Uskoro tematska sjednica sa lokalnim pilanarima

 

Isto tako naša stranka je u dogovoru sa državnim tajnikom Ministarstva regionalnog razvoja dogovorila tematsku sjednicu sa lokalnim pilanarima koja će se uskoro održati a na kojoj će imati priliku razgovarati o problemima drvne industrije na području Vrbovskog što smatramo ključnim putanjem našeg gospodarstva te će im biti predstavljeni aktualni državni poticaji u toj gospodarskoj djelatnosti, kazao je Stipanović dodajući i da su preko Centra za razvoj Srpskog nacionalnog vijeća pokrenuli izradu idejnog projekta Sportsko rekreacionog centar Ribnjak o kojem se u Vrbovskom već godinama samo govori međutim ništa konkretno ne radi.

 

Akcija uređenja antifašističkog spomenika u Ljubošini

 

Za razliku od gradske vlasti po čijem proračunu se ne vide nikakve aktivnosti oko održavanja spomenika podignutih u spomen na antifašizam, SDSS će uvesti tu aktivnost te će početi sa uređenjem zapuštenog spomenika u Ljubošini a akcija će se održati 9. srpnja. Uz to uključili su se i u projekta Mjesnih odbora Ljubošina i Moravice i vrbovščanske osnovne škole u sanaciji starih i napuštenih škola na području Grada gdje će kaže Stipanović uz financijsku podršku uključiti i svoju stranačku infrastrukturu kako bi dobili i državnu pomoć u realizaciji tih projekta.

 

Lokalna vlast ne provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina

 

Osvrčući se na nacionalna pitanja što je po programu stranke jedno od prioritetnih zadataka Stipanović tvrdi da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na području Vrbovskog tek djelomično provodi i to samo organiziranjem manjinske nastave u školama, formiranjem Vijeće srpske nacionalne manjine i izabranim dogradonačelnikom nacionalne manjine. No ono što se ne ispunjava jesu dvojezični natpisi i obilježja koja se ne koriste niti su istaknuta igdje u Gradu. Potpuno je, kaže Stipanović zanemarana zakonska obveza o proporcionalnoj zastupljenosti srpske nacionalne manjini kod zapošljavanja čemu zorno svjedoče zapošljavanja ovomandatne vlasti u gradskoj upravi te u pilani prozivajući vrbovščanske čelnike da su jedino vodili brigu o tome da zaposle stranački i vladajućim strankama bliski ljudi.

 

Dogradonačelnik služi mjenjanju gradonačelnika na vatrogasnim skupštinama

Isto tako prozvao je i rad dogradonačelnika Dušana Milanovića koji kaže u protekle dvije godine nije izustio niti riječi o bilo čemu kamoli o pitanjima nacionalnih manjina a biran je od strane predstavnika Srba da se bavi njihovim pravima zagarantiranim Ustavnim zakonom a ne da mijenja gradonačelnika na vatrogasnim skupština. Uz sve te prozivke Stipanović je dodao i svoj osvrt na, kako kaže, čudnu vrbovščansku kohabitaciju vlasti.

 

SDP-PGS i Nezavisna lista Dražena Mufića „žive „ od novca HDZ i SDSS-a

 

Prije svega treba reći da  koalicija SDP-PGS nema nikakav program te da sve što je u protekle dvije godine napravila radila je zahvaljujući novcima i to 7,5 milijuna kuna koje im je ostavila na računu predhodna vlast koalicija HDZ-SDSS. Za razliku od prijašnje ova sadašnja vlast ili ne zna ili ne želi dovesti sredstva iz države a da ne govorim o sredstvima EU fondova na čemu se kod nas apsolutno ništa ne radi zbog čega nam je proračun iz godine u godinu sve manji. S druge strane Nezavisna lista Dražena Mufića ispunjava svoj izborni program, pokrenula je pilanu i zaposlila ljude ali isto tako zahvaljujući tim prenešenim novcima, kazao je Stipanović kojeg sve to podsjeća na ona davna vremena kada se politika bavila privredom i kad je Komitet određivao koga će se zaposliti a koga ne bez javnih natječaja što je bio slučaj sa pilanom, kazao je Stipanović dodajući da je apsurd veći da se na kraju za provođenje svojih izbornih programa i novčano nagrađuju.

 

SDSS će stimulirati poduzetništvo, promjeniti populacijske mjere i rješiti nacionalna pitanja

 

Na kraju žestokog kritiziranja gradske vlasti Stipanović je kazao da će vrbovščanski SDSS i dalje raditi na započetim programim kako bi vratili povjerenje birača i ponovno ušli u gradsku vlast gdje treba puno toga mijenjati a prioritetima smatra stimuliranje privatnih poduzetnika koji se bave finalnom proizvodnjom, promjene u populacijskim mjerama koje nisu dobre kada se radi o visokim jednokratnim pomoćima novorođenčadi te svakako rješavanje nacionalnih pitanja i ispunjavanja prava zagarantirana Ustavnim zakonom.

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar, Gorske novosti, arhiva – ilustracija