Poslovna zona

VRBOVSKO – Prvi javni natječaj o prodaji zemljišta u Poslovnoj zoni Vrbovskog doživio je  fijasko. Naime, na natječaj Poduzetničkog centra Vrbovsko o prodaji zemljišta u sjevernom dijelu Zone objavljen prije dva mjeseca, pristigla je tek jedna ponuda. Međutim ta jedina ponuda bila je nepotpuna i nije zadovoljavala uvjete natječaja zbog čega je gradsko Povjerenstvo kojim je predsjedala Jasna Božić natječaj i poništilo.

 

Kupac u blokadi računa

 

Jedini zainteresirani kupac za 2024 kvadrata u Poslovnoj zoni po cijeni od 100 kuna kvadrat bila je domaća tvrtka Delišimunović d.o.o. No njena ponuda je odbijena jer je račun tvrtke zadnjih šest mjeseci u blokadi a uz sve nije niti uplatila natječajem traženu jamčevinu u iznosu od 10 posto početne kupoprodajne cijene zemljišta. Tako je prvi pokušaj prodaje zemljišta u vrbovščanskoj Poslovnoj zoni neslavno prošao.

 

Utrošeno osam godina i pet milijuna kuna

U taj gradski projekat na kojem se radi već zadnjih osam godina uloženo je čak pet milijuna kuna što gradskog što državnog novca, međutim koji do danas osim tek na papiru nije dobio niti jednog stanara – investitora koji će otvoriti  Vrbovskom neophodna nova radna mjesta. Bio je to adut ondašnjoj HDZ-ovoj vlasti i 12-godišnjem gradonačelniku Vrbovskog Antonu Manceu koji je završetak radova u Zoni i njeno osposobljavanje za primanje investitora najavljivao još 2005. godine.

 

Jedini investitor nije izgradio pogon a Grad infrastrukturu

Iako se niti tri godine kasnije infrastrukturno opremanje Zone nije završilo dio zemljišta prodan je riječkoj tvrtci Metal-mont čiji bi epilog po nekima mogao biti i sudski proces. Naime, niti kupac zemljišta a niti grad u ugovorom definiranim rokovima nisu ispunili svoje obveze. Investitor u dvije godine nije izgradio pogon a Grad nije izgradio osnovnu infrastrukturu Zone.

 

I dok se taj slučaj već neko vrijeme stavlja pod tepih, Poslovna zona Vrbovskog koja je konačno u drugoj polovici ove godine uspjela dobiti uporabnu dozvolu i dalje stoji prazna a nakon prvog natječaja njene prodaje pokazalo se da potencijalnim investitorima nije interesantna.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhiva