kultura i zabava

VELIKO SLAVLJE I JOŠ VEĆE IGNORIRANJE: Gradski rođendan bez predstavnika Države i domaćih županijskih vijećnika

Rođendan na koji su se odazvali tek malobrojni

 

 

Rođendan na koji su se odazvali tek malobrojni
Rođendan na koji su se odazvali tek malobrojni

 

VRBOVSKO – Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Vrbovskog, iako nije nikakva jubilarna godina niti velika obljetnica, proslavlja se nizom kulturno-umjetničkih programa i sportskih natjecanja u organizaciji lokalnih KUD-ova i sportskih društava. I dok se to bogato rođendansko slavlje odvija još od petka i trajati će do subote u pet većih mjesnih odbora po Vrbovskom ona centralna svečanost, Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je znatno oskudnija i to ponajviše brojem okupljenih uzvanika.

 

 

Ignoriranje Države i  Županije svelo svečanost na intimno okupljanje

 

 

Za razliku od dosadašnjih proslava na kojima su nazočili predstavnici javnog i privatnog sektora, poslovni partneri i suradnici Grada ova se svela na okupljanje intimnijeg karaktera što je podrazumjevalo čelnike goranskih i susjednih općina i gradova, Županije i naravno vrha vlasti. No očekivani gosti iz Sabora i Vlade zaobišli su ovu svečanost Vrbovskog, kao i troje županijskih vijećnika iz Vrbovskog a pozdrav i rođendansku čestitku u ime obnašatelja dužnosti župana Vidoja Vujića dao je Berislav Tulić pročelnik  za turizam poduzetništvo i poljoprivredu.

 

 

Malobrojne okupljene pozdravio predsjednik Vijeća

 

 

Nekolicinu okupljenih pozdravio je predsjednik Vijeća Dražen Mufić a zatim im se obratio i gradonačelnik Željko Mirković koji se u svom podugačkom govoru osvrnuo kao i svake godine na gotovo sve aspekte rada od socijale, brige o mladima do kapitalnih gradskih projekta. I dok domaćini svečanosti nisu pokazivali uvrijeđenost nedolaskom visokih državnih predstavnika, njihov izostanak ponukao je druge sugovornike da slobodnije kažu što im je na srcu.

 

Predstavnici Vijeća i Grada
Predstavnici Vijeća i Grada

 

 

Kritike iz goranskih samouprava

 

 

Tako je načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padović kazao da pomoći iz države sporo dolaze u goranske samouprave te teško mogu realizirati sve ono što su planirali ali i obećali na početku mandata. Padavić je stoga pozvao na zajedništvo Gorana kako bi jače prezentirali ono što žele i ostvariti. Na ujedinjenje Gorskog kotara pozvao je i Marijan Pleše gradonačelnik Delnica koji je posebno bio kritičan na nedolazak predstavnika državne vlasti kazavši da oni koji trebaju čuti, brinuti a onda i napraviti zakonske osnove koje će omogićiti bolji život Gorana nikada ne dođu a ako i dođu u svome mandatu ništa ne učine. Svatko od nas ima neki uspješan projekat iza sebe no sve je to na kratke staze, kaže Pleše, koji smatra da svi ostali krajevi u Hrvatskoj imaju dosta od države jedino Gorski kotar kaska. Došlo je vrijeme, kaže Pleše, da se to prekine i hoćemo svoj zakon da možemo dostojno živjeti na ovim prostorima. Na Plešeov osvrt nadovezao se i predsjednik Vijeća Mufić istaknuvši da dio krivice za takvo stanje snose i sami Gorani te treba nešto zajednički napraviti jer Gorski kotar je kraj u kojem je život postao doista težak.

 

 

Pokretanje pilane izvrsan uspjeh

 

 

Između ostalih okupljenim uzvanicima obratio se i izaslanik Županije Berislav Tulić koji je pohvalio Grad na učinjenim naporima oko pokretanja pilane te kazao da bi otvaranje takve firme koja zapošljava 60 ljudi bio velik uspjeh za svaki grad no za Vrbovsko je to izvrstan uspjeh te je istaknuo da su u ovo vrijeme krize jedino rješenje dobri projekti za koje će se uvijek novaca naći bilo u Europskim fondovima, ministarstvima i  Županiji u kojoj će i dalje imati dobrog partnera i suradnika.

 

Pogled na Vrbovsko
Pogled na Vrbovsko

 

 

 

Bez nagrada i priznanja

Na ovogodišnjoj neuobičajnoj centralnoj svečanosti nisu samo izostali visoki dužnosnici nego i svečana podjela gradskih nagrada i priznanja. Naime, kako je pojasnio predsjedavajući Mufić, proteklih godina došlo je do inflacije nagrađenih i zasluženih osoba te je Gradsko vijeće ove godine tu svečanu ceremoniju nagrađivanja odlučilo preskočiti.

 

Sedmodnevna proslava

 

 

Inače sedmodnevnu proslavu rođendana Grada Vrbovskog u petak je otvorila priredba u Domu kulture u Moravicama koju je organizirala Udruga mažoretkinja Korak po kora – Folklorna skupina Moravice. U nedjelju se nastavilo priredbom u Lukovdolu u organizaciji Udruge žena Pri Kupe a u utorak je u Gradskoj knjižnici otvorena i izložba – Grad Vrbovsko na starim razglednicama. U sklopu centralne svečanosti na Dan Grada 14. ožujka položeni su vijenci na spomen obilježje Domovinskom ratu održana je sveta misa u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom a po prvi puta i sveta liturgija u manastirskoj crkvi Sv. Jovana Preteče u Gomirju.

 

Još stignete na brojne rođendanske priredbe

 

 

Prema programu proslave danas će se održati priredba u Domu kulture u Gomirju u organizaciji KUD-a Gomrije i SKD Prosvjeta Pododbor Gomirje s početkom u 19 sati a završnica je u subotu kada će se održati čak tri manifestacije. Prva je tradicionalni turnir u rukomet koju treću godinu za redom organizira RK Vrbovsko za Dan Grada a počinje u 12 sati u Školskoj-sportskoj dvorani. Slijedi  priredba u Domu kulture Severin na Kupi u organizaciji lokalnog KUD-a Frankopan s početkom u 17 sati a u 18 sati u Domu kulture u Vrbovskom počinje koncert Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: