subotnji blog

SUBOTNJI BLOG: Izgradnja hotela Sport lijepo zvuči ali…

Stara ambulanta postaje novi hotel?

 

Stara ambulanta postaje novi hotel?
Stara ambulanta postaje novi hotel?

 

GORSKI KOTAR – Već duže vrijeme, sigurno dvije-tri godine, u Gradu Delnicama visi u zraku ideja da se objekt bivše ambulante podno Japlenškog vrha, odnosno zgrada bivšeg Doma zdravlja dr. Josip Kajfeš rekonstruira i prenamijeni za hotelski objekt. Gradska vlast Delnica, koja je prihvatila tu ideju, čini mi se od županijske vlasti, u prvo je vrijeme lutala u konceptualizaciji, pa se najprije pričalo da će se izgraditi hostel, a zatim je bilo i nekih drugih razmišljanja kakav bi zapravo hotelski objekt to trebao biti.

 

 

Hotel na prostoru stare ambulante

 

 

Nije to lako u Gradu u kojem javnost dobiva jako malo informacija čak o običnim, svakodnevnim aktivnostima gradske vlasti, a na kapaljku, dakle još manje, o bitnim pitanjima društvenog i gospodarskog razvoja. Na Gradskom vijeću će se  prezentirati jedna zamisao, jedan plan da se na prostoru stare ambulante izgradi hotel, čija će osnovna namjena biti da ugošćuje sportaše, rekreativce, te turiste koji eventualno dođu na sportske priredbe u našem gradu ili u neposrednoj blizini Delnica.

 

Ima osnovnijih potreba i prioritetnijih ulaganja

 
Držim da je sveukupna delnička i goranska javnost, a ne samo Gradsko vijeće, morala biti cjelovito i na vrijeme obaviještena o tome tko je to odlučio i koji su temeljnji razlozi da Grad Delnice putem tvrtke Runolist, koja je u djelomičnom vlasništvu Grada, ulaže financijska sredstva u gradnju hotela u ovoj situaciji kad još mnoge temeljne pretpostavke normalnog civilizacijskog življenja u našemu mjestu nisu ispunjene. Zasigurno ima osnovnijih potreba i prioritetnijih ulaganja, takvih koja bi bila društveno opravdanija, ali i onih investicijskih projekata koji bi bili sigurno profitabilniji.

 

 

Olako je odlučeno da će sportski turizam biti glavni pravac u razvoju turizma

 

 

Sve je započelo pred desetak godina, kad je u Delnicama i Županiji započela realizacija ideje o osnivanju jednog trgovačkog društva, Goranskog sportskog centra, čija je osnovna misija trebala biti poticanje, organiziranje i provedba sportsko-rekreacijskih djelatnosti i aktivnosti, ne samo na području Grada Delnica, već i cijeloga Gorskoga kotara. Sve je to tada rađeno daleko od očiju javnosti, bez širih rasprava i izrađenih temeljnih dokumenta o tome što se time želi postići. Tek je kasnije na razini Županije donesen Glavni plan razvoja turizma PGŽ, no, prije toga nije bilo nikakvih kvalitetnih studija o tome kako se misli razvijati sport i turizam na goranskom području. Bez ikakvih fundamentalnih istraživanja olako je odlučeno da će sportski turizam biti glavni segment, odsnosno osnovni pravac svih naših usmjerenja i napora u razvoju turizma u Gradu Delnicama.

 

Detalj iz Delnica
Detalj iz Delnica

 

 

To jako lijepo zvuči ali…

 

 

To jako lijepo zvuči, no mora se naglasiti da Grad Delnice još uvijek ne posjeduje bitne razvojne dokumente na kojima bi se temeljio, ne samo razvitak turizma, već naš sveukupni društveni razvoj. Dakle, nemamo Strategiju gospodarskog razvoja, nemamo nikakve planove, osim parcijalnih projekata, u cilju revitalizacije naše gospodarske i sveukupne infrastrukture. Nadalje, Grad Delnice nema nikakav turistički plan razvoja, već se parcijalno i partikularno pristupa realizaciji određenih ideja i na njima zasnovanih sumnjivih projekata.

 

 

Želimo znati

 

 

Kad se planira gradnja hotela, onda treba prvenstveno odgovoriti na pitanje – zbog čega, zbog kojih razloga? Možda zbog ostvarenja dobiti (to je nerealno), radi poticanja rasta i razvoja drugih komplementarnih djelatnosti (da vidimo analizu!), radi novog zapošljavanja (kojih kadrova i odakle)? Želimo znati – nedostaje li u Delnicama turističkih smještajnih kapaciteta ili pak nekih drugih, za turizam važnih preduvjeta? Je li nepostojanje hotela usko grlo razvoja delničkog turizma? Ima li osim Grada i Županije možda drugih potencijalnih ulagača (privatni investitori, korporacije, odnosno postojeće hotelske tvrtke, investicijski fondovi)? Na koje tržišne segmente se računa i koji bi to trebali biti glavni generatori potražnje?

 

 

Važna pitanja

Meni se po glavi motaju i sljedeća važna pitanja: Kada će Grad Delnice već jednom izraditi i donijeti strategijski dokument o razvoju turizma na našem području, ili bar nekakav akcijski plan razvoja turizma u narednom periodu, koji ne mora nužno nositi naziv strategijski?
Ima li bar GSC Runolist donesenu ili usvojenu kakvu viziju ili misiju svoga djelovanja na planu razvoju sporta i turizma u Gradu Delnicama i na području Gorskoga kotara? Jesu li napravljene sve prethodne studije kao podloga za donošenje odluke o gradnji sportskog hotela u Gradu Delnicama: je li ispitano tržište, je li sačinjena analiza iskorištenosti sadašnjih smještajnih kapaciteta na području Grada Delnica i okolnih općina, jesu li razmotrene alternative tome projektu itd., itd. Je li odbrana optimalna lokacija za gradnju hotela, ima li možda boljih lokacija u Gradu ili u njegovoj neposrednoj blizini? Je li odabrana varijanta za izgradnju hotela u predloženoj formi ulaganja društvenih sredstava optimalna, ili bi bilo bolje da se potražilo zainteresirane privatne ulagače?

 

 

Evo nekih teza

 

 

Ovo moje pisanje nije stručna studija o potrebi izgradnje hotela, pa ću bez detaljnjijih analiza hrabro iznijeti sljedeće teze, odnosno svoje osobne poglede na planiranu gradnju hotela u Delnicama: Nije opravdano da Grad Delnice, a niti Primorsko-goranska županija ulažu sredstva u gradnju hotela u sadašnjoj ekonomskoj situaciji, posebno stoga, jer taj hotel zasigurno neće generirati dobit, već gubitak. Drugim riječima, bit će neprofitabilan. Grad Delnice i Primorsko-goranska županija moraju prvenstveno ulagati u sportsku i drugu potrebnu infrastrukturu, važnu za razvoj sporta i turizma, a izgradnju hotela i restorana treba prepustiti privatnim ulagačima. Ako naknadna istraživanja i analize pokažu da je ukupno korisno za Grad Delnice da se izgradi novi hotel, tada treba pokušati sve da se taj hotel izgradi privatnim kapitalom, najbolje stranim ulaganjima. Zbog toga sve odnose između Grada Delnica, Županije i Runolista treba tako koncipirati i ugovorom regulirati da se iznađe najbolji model za ulaganje, odnosno za realizaciju tog projekta. Možda je i sasvim u redu da Grad Delnice dade pravo građenja čak i Runolistu, no ne s ciljem da Runolist iskoristi to pravo, već Runolist mora raspisati javni natječaj putem kojeg će to pravo dati najboljem ponuditelju za gradnju hotela.

 

 

Nisam protiv ali hotel ne smije i ne može graditi Grad i Županija

 

 

Na kraju, još jednom naglašavam, da nisam protiv gradnje novog hotela u Delnicama, no taj hotel ne smije i ne može graditi Grad i Županija putem svoje kćeri ili sina Runolista, već u Gorski kotar treba privući kapital izvana, a mi svoje novce moramo čuvati i namijeniti za dogradnju dječjeg vrtića, za skrb o starijim i socijalno ugroženim osobama, za uređenje devastiranih sportskih objekata i turističkih lokaliteta, pa ako hoćete i za uređenje septičke jame na kraju grada.

 

 

Cijeli post  i komentare pročitajte na http://gorskikotar.bloger.hr/post/o-planiranoj-izgradnji-hotela-sport-u-delnicama/16338062.aspx
AUTOR: Branko Pleše, preneseno sa gorskikotar.bloger.hr
FOTO: preneseno sa gorskikotar.bloger.hr, Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: