Ovakva šetnja volontera više nije moguća

Ovakva šetnja volontera više nije moguća

 

LIČ – Budući da na  portalu pratimo rad Skloništa za životinje Lič danas je u našu redakciju stigao mail grupe volontera u kojem upozoravaju na, po njima, neprihvatljiva nova pravila koja je počela primjenjivati nova voditeljica Skloništa. Navodno je, ističu u pismu, promjenom vodstva u Skloništu ukinut pristup volonterima i ono što ih najviše zabrinjava šetnje psima. Do nedavno je u Skloništu Lič  bio dozvoljen pristup volonterima. To znači da su psi bili redovito šetani, da su im boksevi bili očišćeni i jednostavno da su se mogli družiti s ljudima i socijalizirati.

 

Akcija na Facebooku – Vratite nam šetnje sa psima u Liču

 

Promjenom vlasti za sada je sve to stopirano, što znači da sada imamo 22 psa nakrcana u bokseve koji tamo borave dan i noć bez mogućnosti šetnje, kontakta s ljudima i svega ostaloga što psa čini psom, ističu u pismu zabrinuti volonteri koji su i na društvenoj mreži Facebook pokrenuli akciju Za pomoć psima u Liču pod motom – Vratite nam šetnje sa psima u Liču –  Pomozite nam da ne budu stalno sami u hladnim boksevima! Kako da ih, pitaju su zabrinuti ljubitelji životinja, volonteri udome ako im ne smiju blizu, upozoravajući na činjenicu da se psi usmrćuju ako se ne udome nakon 60 dana.

 

Šetnje samo u krugu Skloništa

 

O navodima iz maila upitali smo novu voditeljicu Skloništa za životinje Lič Milku Mijanović koja nam je kazala da šetnje pasa koje su do sada bile prakticirane sada se ukidaju. Psi će se moći šetati ali samo u krugu Skloništa i to prvenstveno radi zdravstvene zaštite pasa i ljudi, objašnjava Mijanović. Naime, u Skloništu je 98 posto pasa nepoznatog zdravstvenog statusa odnosno jako malo je onih kojih se vlasnik odrekao pa mi znamo da su cijepljeni.

 

Mjere u skladu s pravilnikom

 

Po dolasku u Sklonište svaka životinja mora proći izolaciju koja kod pas traje 10 dana i do njih ne može nitko osim djelatnika Skloništa. Nakon izolacije pas je još uvijek nepoznatog zdravstvenog statusa zbog čega se ne može izvoditi van kruga Skloništa, objasnila je Mijanović ističući da su te mjere uvedene samo i isključivo iz zdravstvenih razloga i u skladu su sa Pravilnikom o Skloništima kao i Zakonom o veterinarstvu.

 

Uskoro čišćenje i uređenje prostora za šetnje

 

Ograničenim kretanjem samo u ograđenom krugu Skloništa životinja koja možda nije zaštićena neće moći doći u doticaj s patogenim virusima i bolestima a time se sprječavaju i situacije da pas, za kojeg ne znamo da li je cijepljen, dođe u kontakt s drugi ljudima i naruši njihovo zdravlje, istaknula je Mijanović koja kaže da je prostor u krugu Skloništa gdje će se ubuduće odvijati šetnje dovoljno veliki te će se uskoro krenuti i sa njegovim čišćenje i uređenjem kako bi što adekvatniji za boravak životinja.

 

Sve dobronamjerne osobe koje vole životinje dobrodošle su

 

O novom pravilu šetnje jučer su, kaže Mijanović, upoznati i volonteri, opovrgavajući navode da im je zabranjen dolazak u Sklonište. Sve dobronamjerne osobe koje vole životinje dobrodošle su u Sklonište u Liču. Ako netko želi provesti vrijeme sa psima, prošetati ih i igrati se sa njima dozvoljeno je i to u radnom vremenu Skloništa, uz predhodnu najavu i dogovor o terminu dolaska, kazala je Mijanović, ističući da se ustvari ništa ne mijenja u radu Skloništa osim što se posebna pozornost stavlja na zdravstvenu zaštitu te je najavila da će već od sredine idućeg tjedna Sklonište imati i svoju službenu internet stranicu na kojoj će se svi zainteresirani moći informirati o radu Skloništa te kako pomoći napuštenim životinjama u njemu.

 

Više o apelu volontera saznajte na http://www.facebook.com/ZaPomocPsimaULicu/posts/334916566558130

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Sklonište za životinje LIČ, ilustracija