gospodarstvo

PREMA ISTRAŽIVANJU GONG-A I UDRUGE GRADOVA: Najtransparentnije goranske samuprave Delnice, Ravna Gora i Vrbovsko a Lokve proglašene izuzetno netransparentnom općinom!

Delnice

Delnice čekaju novog direktora Turističke zajednice
Delnice – najtransparentnija goranska samouprava

GORSKI KOTAR – Prema istraživanju transparentnosti i odgovornosti lokalnih samouprava koje je i ove godine proveo GONG i Udruga gradova u Gorskom kotaru najtransparentniji  je  Grad Delnice. Delnice su od mogućih maksimalnih 10 bodova dobile 6,41 i zauzele  44. mjesto na listi od 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Delnice slijede Općina Ravna Gora s  5,00 boda i 111. mjestom te Grad Vrbovsko s  4.90 bodova i 115. mjestom. Najlošije u Gorskom kotaru su Lokve s katastrofalnim 1,01 bodom i 345. mjestom, Skrad je dobio 3,05 bodova i zauzeo 229. mjesto.  Fužine su dobile 3,84 boda i zauzele 179. mjesto, Brod Moravice 3,24 i 215 mjesto,  Mrkopalj  3,23 i 216. mjesto i Čabar koji je dobio 3,22 boda i zauzeo 217. mjesto.

 

Da su u školi Delnicama dvojka – ostalima jedinice

 

No mjesta za likovanje u goranskim samoupravama nema –  kada se ti bodovi pretvore u školske ocjene,  podaci o transparentnosti lokalnih goranskih samouprava su poražavajući. Tako bi Delnice dobile dvojku a sve ostale općine i gradovi jedinicu.  Stoga su Delnice proglašene transparentnim gradom, Lokve izuzetno netransparentnom općinom a sve ostale goranske općine i gradovi netransparentnima!

 

Istraživanje se provodi od 2009. godine

 

Istraživanje o transparentnosti i odgovornosti lokalnih samouprava pod nazivom LOTUS, GONG i Udruga gradova provode od 2009. godine.  Ovogodišnjim istraživanjem, LOTUS 2014. obuhvaćeno je 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave među kojima su i one u Gorskom kotaru.

 

Prikupljanje podataka

 

Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom sa 33 pitanja poslanim elektroničkom poštom, poslovnicima gradskih i općinskih vijeća, službenim web stranicama, telefonskim pozivima i zahtjevom na pristup informacija.

 

Dimenzije transparentnosti i maksimalni bodovi

 

Ocjenjivalo se pet dimenzija transparentnosti i to javnost rada predsjedničkog tijela, javnost rada i odluka izvršne vlasti, pravo na pristup informacijama, suradnja sa zajednicom i mjesna samouprava. Lokalne samouprave mogle su ostvariti 10 bodova na ukupno 63 pokazatelja. Nakon što su prikupljeni  odgovori na sve pokazatelje po unosu podataka svim lokalnim samoupravama je pružena mogućnost provjere unesenih podataka te dojava eventualnih ispravki. Tu je mogućnost iskoristilo samo 125 lokalnih i regionalnih samouprava.

 

U Hrvatskoj najtransparentnij Grad Rijeka a najnetransparentnija Općina Bebrina

 

Najtransparentniji gradovi u Hrvatskoj su  Rijeka (9,61 bod), Slavonski Brod (9,22) i Vodice ( 8,93) dok su na začelju liste tranparentnosti  Općina Zrinski Topolovac (0,00 boda), Bedenica (0,39) i Bebrina (0,42) .

Rezultate cijelog istraživanja LOTUS 2014. potražite na http://www.lotus.gong.hr

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

1 comment on “PREMA ISTRAŽIVANJU GONG-A I UDRUGE GRADOVA: Najtransparentnije goranske samuprave Delnice, Ravna Gora i Vrbovsko a Lokve proglašene izuzetno netransparentnom općinom!

  1. Mladen

    Pitajte mještane tih općina koliko su transparentne,dobiti će ocjenu -0.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: