Traže se Komunalni radnici

VRBOVSKO -Državni ured za reviziju proteklih sedam mjeseci doslovno je „stolovao“ u dvije vrbovščanske gradske tvrtke – Vodama Vrbovsko i Komunalcu, češljajući po svoj dokumentaciji i utvrdivši „brdo“ nepravilnosti i neuređenosti u organizaciji i poslovanju u gotovo svim obavljenim provjerama. Revizijskim nalazom posebno su i detaljno razrađene dva poslovna poteza – preprodaja pilane i kupnja službenog auta gradonačelniku.

Pilana prodana ispod nabavne vrijednosti

Tako je kod preprodaje gradske pilane utvrđeno da je ta imovina prodana ispod nabavne vrijednosti i to za nešto više od 614 tisuća kuna. Naime, Državni ured za reviziju utvrdio je da kod prodaje pilane nije obavljena procjena vrijednosti imovine odnosno to nije učinio ovlašteni procjenitelj te je prodana za istu vrijednost za koju je i kupljena iako je u nju uložen novac Ministarstva za regionalni razvoj namijenjen za opremu. Isto tako u nalazu se navodi da je upitan način korištenja tih poticajnih sredstava ministarstva jer je oprema koja još nije bila nabavljena oglašena za prodaju. Uz niz tih prekršaja napravljen su i oni da nije utvrđena namjena sredstava od prodaje pilane te da iako je bila obveza a s obzirom da je pilana kupljena proračunskim novcem niti Gradskom vijeću nije podnešeno izvješće o utrošku sredstava od prodaje.

Komunac nije imao potrebu za nabavom vozila a dao ga je Gradu bez naknade i na neodređeno vrijeme

U slučaju kupnje službenog auta u vrijednosti od 132 tisuće kuna utvrđeno je da je nabavljeno neplanirano odnosno društvo nije imalo potrebu za nabavom vozila te je na korištenje dano Gradu Vrbovskom bez naknade i na neodređeno vrijeme. Isto tako u dokumentaciji za nadmetanje tehničke karakteristike vozila su bile namještene tako da se mogao javiti smo jedan ponuditelj odnosno bila je to kupnja ciljanog auta a što, kaže nalaz, nije u skladu sa propisima o javnoj nabavi te je tako gradsko društvo oštećeno jer svoja sredstva nije koristio za prioritete utvrđene planom razvoja za ostvarivanje postavljenih ciljeva poslovanja.

Najveći prekršaji za vrijeme direktorovanja Vinski

Zanimljivo ova dva najveća prekršaja oko kupnje vozila i kupnje i preprodaje pilane sve se odvijalo kada je na vodećem mjestu tih gradskih društava bila predhodna direktorica Nina Vinski koja je tu funkciju naprasno napustila krajem prošle godine a prije revizijskog „češljanja“. No uz ta dva glavna detaljno razrađena slučaja prepuna nepravilnosti i prekršaja utvrđeno je da u vrbovščanskim gradskim firmama ništa ne štima.

U gradskim tvrtkama vlada kaos

Tako nema pravilnog nadzora obavljanja poslova, neuređena je kontrola korištenja službenih vozila i telefona kao i evidencija troškova goriva, nema evidentiranih odluka Skupštine, nema sistematizacije radnih mjesta, nema objavljenog registra ugovora o javnoj nabavi, neuređeno je objavljivanje, kontrola i naplata prihoda, nemaju plan nabave, nepravilno je podjeljena imovina među društvima a niti imaju usklađen popis imovine i obveza, nemaju kalkulacije troškova pri ponudama za izvođenje poslova i još niza neuređenih akata za sprječavanje sukoba interesa i prijevara.

Zapošljavanja bez javnih natječaja

U tom kaosu revizija je otkrila i da se u Komunlacu zapošljava bez javnih natječaja pa tako nije bilo niti kriterije za rangiranje kandidata a niti zapisnika o odabiru kandidata. U četvrtak će se na sjednici Gradskog Vijeća vrbovščanski vijećnici suočiti s tim katastrofalnim revizijskim nalazom o poslovanja dviju gradskih firmi. Biti će to točka na posebnu radost oporbe – velike lijeve „koalicije“ SDP-PGS-HNS-HSU koja uporno i već mjesecima traži izvješća o stanju u tim gradskim društvima.

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Gorske novosti, ilustracija