kultura i zabava

XXII. MEĐUNARODNI RAKU SAZIV: Brojni umjetnici stvarali djela od šamotirane gline i dovršavali ih u raku tehnici a novonastali radovi priključili su se fundusu umjetničkog blaga OLR-e Plemenitaš


IMG_1380

 

PLEMENITAŠ – U galerijskom prostoru Oblikovno likovnoj radionici Plemenitaš, u subotu je svečano otvorena izložba radova XXII. međunarodnog Raku saziva.

 
Brojni sudionici

 
Izložbom je završio i ovogodišnji saziv u kojem su sudjelovali umjetnici Marie Darikns, Velika Britanija, London, Janina Myronova, Poljska, Kielce, Marika Mihaljfi, Vojvodina, Novi Sad, Boris Roce, Rijeka, Ivnačica Cvitić Znidarčić, Zagreb, Nadica Erhorn, Zagreb, Ljiljana Fučkor- Grahovac, Kastav i voditeljica Vesna Osojnički, Plemenitaš. Tijekom prošlotjednog boravka u Plemenitašu u Oblikovno likovnoj radionici umjetnici su stvarali svoja umjetnička djela od šamotirane gline i dovršavali ih u raku tehnici a novonastali radovi priključili su se fundusu umjetničkog blaga proizašlog iz dosadašnjih saziva.

 
Važnost suradnje Grada Vrbovskog sa Oblikovnom likovnom radionicom Plemenitaš

 
Izložbu radova otvorio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji se tom prilikom zahvalio umjetnicima na radu i suradnji, kao i promociji naše kulturne djelatnosti u njihovim sredinama te istaknuo važnost suradnje Grada Vrbovskog sa Oblikovnom likovnom radionicom Plemenitaš koja u regiji ima stratešku i vodeću ulogu u razvoju kulture i kulturnog turizma koji je trend u svijetu. Za stvaranje uvjeta i mogućnosti razvoja tog kulturnog središta Grad Vrbovsko proširio je Prostorni plan za izgradnju kulturnog kampusa koji će kao projekt prijaviti za sredstva EU fondova , kazao je Mufić, ističući da će Grad, u ostvarenju ciljeva razvoja Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, biti suradnik i kroz uređenje i održavanje okoliša, unutrašnjeg prostora te predstavljanje bogatog kulturnog fundusa na gradskim turističkim punktovima.

 
Povezivanje kulturnih punktova Gorskog kotara

 
Uz gradonačelnika uzvanike izložbe pozdravio je i Miran Androić, voditelj projekta Povjesnim putevima Gorskog kotara upoznajući ih da je u projekt uključena i Oblikovno likovna radionica a čiji je cilj povezivanje kulturnih punktova Gorskog kotara. Do kraja godine i taj projekt će aplicirati za sredstva EU fondova a trenutno se radi na njegovom uvršavanju u strateške županijske projekte, kazao je Andorić. Uz predstavljanje umjetnika i njihovih umjetničkih radova, voditeljica Vesna Osojnički osvrnula se na projekte u koje je uključena OLR Plemenitaš ističući da im to donosi preokret u pravcu daljnjeg razvoja.

 
Preporuke kroz osobne kontakte sa ostalim svijetskim umjetničkim kolonijama

 
Upravo ove novosti dale su duh pozitivizma i podrške sudionika ovogodišnjeg XXII. Međunarodnog saziva, koji su predano radili i ostvarivali svoje radove, kazala je Osojnički dodajući da se uz stvaranje tijekom saziva zajednički planiralo o razvoju umjetničke suradnje i uspostavljanju kontakta sa kulturnim institucijama i medijima u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Ukrajini uz naglasak na preporuke kroz osobne kontakte sa ostalim svijetskim umjetničkim kolonijama. Uz zahvalu sponzorima Osojnički se zahvalila i umjetnicima na sudjelovanju kojima je i ove godine Turistička zajednica Grada Vrbovskog omogučila uživanje u ljepotama rijeke Kupe počastivši ih vožnjom kanua.

 

 


AUTOR: Gorske novosti
FOTO: OLR Plemenitaš/Grad Vrbovsko

%d blogeri kao ovaj: