politika

PROTIVIMO SE TROŠENJU 500.000 KUNA IZ ZAKLADE JANET MAJNARICH ZA PARK STAZICE I DA RADOVE IZVODI „ZRINJEVAC“ IZ ZAGREBA (2): Knežević: Gospoda iz SDP-a izjavu daju dva mjeseca od održane sjednice Gradskog vijeća Grada Delnica što me podsjeća na nekad popularne svjećice za automobile

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević

 

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević
Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević

 

DELNICE – Na priopćenje Gradske organizacije SDP-a Grada Delnica „Protivimo se trošenju 500.000 kuna iz zaklade Janet Majnarich za park stazice i da radove izvodi Zrinjevac iz Zagreba“ promptno je reagirao delnički gradonačelnik Ivica Knežević:
U izjavi (delnički SDP-ovci) navode da su prioriteti koji se „mogu isčitati iz proračuna“, odnosno predložene inicijative ulaganja u gradsku knjižnicu i muzej, potpuno promašeni u ovom trenutku budući se planiraju provesti financiranjem iz fondova Europske unije, no nije jasno kako je to moguće s obzirom na kompleksnost postupka kandidiranja kao i manjak kadrova u jedinstvenom upravnom odjelu Grada. Također navode da nije napravljena nikakva studija isplativosti a vezano za troškove sustava, te da to nije potrebno u ovom trenutku.

Što se tiče kapitalnih projekata preseljenja Knjižnice i čitaonice Grada Delnica u prostore bivšeg Doma HV-a, kao i uređenja bivše pučke škole (šumarske škole) u Muzej Grada Delnica, podsjetit ću poštovanu gospodu, o čemu sam već govorio nebrojeno puta no očito nemaju vremena za gradske aktualnosti, da se radi o projektima koji su konačna odluka izvršitelja oporuke Janet Majnarich, gospodina Vilima Smiljanića i Toma Duševića, a da je Županija Primorsko-goranska, koja je prepoznala važnost tih projekata, pristala financirati projektnu dokumentaciju, o čemu je postignut i poseban sporazum kojeg su potpisali župan Zlatko Komadina, Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i spomenuti izvršitelji oporuke. Cijeli koncept realizacije kapitalnog ulaganja se bazira na financiranju iz europskih fondova (Mjera LIDER-7.4.), i to na način da će i udio Grada i pred financiranje do realizacije, biti financirano iz ostavine, dakle Grad to neće koštati ništa! Ocjena da prethodno nije napravljena nikakva studija isplativosti apsolutno je promašena, zapravo čudi me da gospoda ne znaju da se radi o neprofitabilnim ustanovama, da se sve slične na svijetu, pa tako i najeminentniji svjetski muzeji i zbirke, kao i knjižnice, sufinanciraju iz proračuna, pa bi trošak izrade takve studiju bio apsolutno neopravdan i nepotreban budući bi odgovor unaprijed bio poznat. Svaka odgovorna i ozbiljna vlast ne smije propustiti priliku realizacije takvih projekata prije svega zbog njihove ograničene mogućnosti realizacije, a još manje zbog odlaska nekih kadrova, budući je vrijednost potvrde kulturno-povijesne baštine, a time i potvrde našeg identiteta, kroz takav način ulaganja neprocjenjiva.
Ukoliko poštovana gospoda misle da su oni nezamjenjivi, navedeni projekti neće patiti zbog odlaska jednog kolege iz Grada, odnosno zbog čekanja na neka buduća, bolja vremena, nakon čega više neće biti moguće financirati takve projekte na način koji nam se sada nudi. U takvoj situaciji bi sigurno prozvali vlast da je odgovorna za takav propust!

Nadalje navode, vezano za uređenje Parka kralja Tomislava, da će izgradnja stazice od 300 metara koštati „ ni manje ni više nego 500.000,00 kuna“, te da „Gradonačelnik“ najavljuje da će ga uređivati poduzeće Zrinjevac iz Zagreba, uz pitanje zbog čega to ne može raditi naše komunalno poduzeće uz pomoć Hrvatskih šuma odnosno Šumarske savjetodavne službe, vodeći pri tome računa o autohtonosti vegetacije i jednostavnijem održavanju.

Što se tiče uređenja Delničkog parka, kojeg nazivaju uređenjem stazice, to je također volja izvršitelja oporuke koji su zatražili izradu idejnog projekta uređenja. S obzirom da se radi o vrlo važnom i specifičnom projektu, a park je doista u takvom stanju da vapi za uređenjem, smatrao sam opravdanim stručne podloge-projekt zatražiti od Podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga d.o.o., koja za to ima sve reference, od dugogodišnjeg iskustva do stručnih kadrova specijaliziranih za hortikulturu i koja već desetljećima brine za sve zagrebačke parkove, i koja, siguran sam, u Delnicama neće predvidjeti sadnju sekvoja, palmi, platana, kamelija i bambusa! No gospoda iz SDP-a ipak zagovaraju uređenje koje bi završilo kao i prije nekoliko godina „sanirano“ gradsko nogometno igralište. Budući naše komunalno trgovačko društvo Risnjak Delnice d.o.o. za takav projekt nema ni tehnološke ni ljudske potencijale, a kako Hrvatske šume nigdje u zemlji ne rade poslove uređenja i održavanja parkova, uz dužno poštovanje prema Šumarskoj savjetodavnoj službi, sukladno suglasnosti izvršitelja oporuke, odlučili smo se za legitimnu, kompetentnu i nadasve stručnu izradu idejnog projekta putem Zrinjevca. Dakle, apsolutno je netočno da će radove na uređenju parka izvoditi Podružnica Zrinjevac, već će to raditi onaj prihvatljivi ponuditelj koji će biti najpovoljniji u postupku nabave tih radova, koji tek slijedi! A što se iznosa tiče, cijenjena gospoda iz SDP-a bi trebala znati da svaka investicija koju se želi realizirati mora biti planirana u proračunu, kao i njen trošak, da uređenje, kako kažu, „stazice“, u I fazi znači uređenje centralne staze od zgrade Grada do Hotela Risnjak, te od Supilove ulice (kod trgovine Borovo) do ljubavne staze, odnosno klizališta, sa kompletnom pripremom za instaliranje velikog dječjeg igrališta, i da će to u cijelosti platiti izvršitelji oporuke, a ne Grad! Ako to poštovanu gospodu eventualno zanima, mogu to, kada im to brojne obveze dopuste i kada to zažele, pogledati u idejnom projektu koji se nalazi u Gradu.

Dalje navode da prioritet vlasti Grada mora biti jačanje gospodarstva odnosno stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj, naglašavajući potrebu izgradnje gradske obilaznice, te problem Palfingera i zemljišta u poslovnoj zoni Kendar, zlobno ga uspoređujući s troškovima „stazice„ u Parku, koji je, po njihovu mišljenju, doveden u pitanje inatom odgovornih osoba.

Podsjetit ću poštovanu gospodu da su svi pokušaji gradske vlasti da se dođe do novog zemljišta u poslovnoj zoni Kendar bez naknade upravo bili usmjereni kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti za jačanje gospodarstva kroz proširenje proizvodnih aktivnosti Palfingera Gmbh iz Austrije, ali i drugih zainteresiranih investitora. U tom smislu upućeno je desetak pisama na razne nadležne adrese, a održano je i nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama s osnovnom namjerom da se oslobodimo plaćanja naknade za izuzimanje zemljišta iz šumsko gospodarske osnove Hrvatskih šuma kako bi na taj način zainteresiranim ulagačima mogli ponuditi što konkurentniju cijenu zemljišta. Na kraju svega Grad je morao platiti Državi (Hrvatskim šumama) naknadu da bi se stvorila radna mjesta, a što su po tom pitanju učinili cijenjeni članovi rukovodstva SDP-a prema svojim kolegama na vlasti i njihovim koalicijskim partnerima. Apsolutno ništa! No, cijenjena gospoda se ne moraju brinuti budući je austrijski Palfinger i dalje zainteresiran za proširenje pa će se javiti na javni natječaj za kupnju zemljišta, kao i engleski investitor, kojeg smo pronašli, i koji na ostatku prostora u zoni želi graditi tvornicu peleta, a to će učiniti i talijanski investitor u poslovnoj zoni u Lučicama. Dakle, gradska vlast itekako razumije i zna koliko je važno stvarati uvjete za jačanje gospodarstva kao temelja društvenog razvoja, i poduzima sve da do toga dođe!
Nema dvojbe da je obilaznica oko Grada nešto što je nužnost i apsolutno opravdana potreba, ne samo za razvoj i jačanje gospodarstva, već i za zaštitu ostalih gradskih prometnica, kao i za sigurnost svih naših sugrađana, no na žalost, Grad je nepromišljenom politikom bivše vlast, odnosno stranačkih prijatelja i koalicijskih partnera cijenjene gospode iz Gradske organizacije SDP-a bačen na prosjački štap, što za izravnu posljedicu ima i redukciju javne rasvjete, bitno smanjenje javnih potreba, kao i uskratu mnogih drugih važnih potreba, a da po tom pitanju cijenjena gospoda također nisu učinila ništa! Ti veliki zagovornici interesa Grada se nisu usudili s nama otići ni u Zagreb, na Markov trg i izraziti svoje nezadovoljstvo takvom politikom, a kamoli učiniti nešto više.

Što se tiče konstruktivnih prijedloga za postizanje ušteda uvođenjem LED rasvjete uz financiranje iz raznih fondova, pohvaljujem i podržavam.

No podsjetit ću gospodu da je Grad prije 10 godina krenuo s projektom energetske učinkovitosti javne rasvjete zamjenom svih živinih svjetiljki natrijevim iz razloga što su LED svjetiljke tada bile višestruko skuplje, i to putem sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te se ovim načinom postigla velika ušteda. Nema dvojbe da postoje sustavi zamjene i natrijevih svjetiljki, no rezultat uštede koji bi se sada postigao ne opravdava trošak u koji bi se ušlo budući bi ga godinama otplaćivali po sadašnjim uvjetima korištenja javne rasvjete, pa smo se odlučili da ćemo u zamjenu natrijevih svjetiljki s LED svjetiljkama ići postepeno, i to u visini ostvarene godišnje uštede. To znači da bi za par godina na taj način u cijelosti zamijenili postojeći sustav sa LED rasvjetom, a još jedino postojeće živine svjetiljke u Parku će se zamijeniti sa LED svjetiljkama kroz sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što se tiče spremnika vode za potrebe umjetnog zasnježenja, kao sastavnog djela idejnog projekta uređenja nogometnog igrališta, apsolutno podržavam i pozdravljam, te ću se u tom smislu založiti da to bude sastavni dio projekta sanacije nogometnog stadiona ako to podržava i struka, kao i indikatori opravdanosti ulaganja.

A što se tiče navoda da je SDP jedina oporba koja upozorava i daje konstruktivne prijedloge, podsjetit ću gospodu da su predmetnu izjavu dali nakon dva mjeseca od održane sjednice Gradskog vijeća Grada Delnica, što me podsjeća na nekad popularne svjećice za automobile, a da su doista konstruktivni, kako kažu, tada su to mogli dokazati argumentiranim amandmanima na samoj sjednici, koje naravno nisu dali jer nisu imali bolji prijedlog! Nastavno, ako svoje SUZDRŽANE glasove pri odlučivanju smatraju konstruktivnim odnosom, tada su u zabludi s pojmom jer konstruktivan je onaj koji ima svoj argumentirani stav pa je zbog toga ZA ili PROTIV prijedloga, a ja doista ne vidim što je to konstruktivno u suzdržanom glasu. Rekao bih da je to stav onoga koji ne zna što želi, odnosno što ne želi! Ako im je pak bilo nešto nejasno u prijedlozima, vrlo rado bih im to pojasnio na pripremnim radnim sastancima prije svake sjednice Gradskog vijeća, no kako više ne dolaze na iste, samo potvrđuju koliko im je stalo do ovoga Grada i do rješavanja problema njegovih stanovnika, što itekako govori o njihovoj konstruktivnosti. O njihovoj konstruktivnosti svakako govori i to da ništa nisu poduzeli po pitanju rješavanja zemljišta u poslovnoj zoni Kendar, kao i to da su bili nijemi promatrači ukidanja brdsko-planinskog statusa, kao da se to događa nekome drugom!

%d blogeri kao ovaj: