kultura i zabava

PREDSJEDNIK GORANOVOG PROLJEĆA ZA SRAMOTNO UKIDANJE POLUSTOLJETNE MANIFESTACIJE OPTUŽUJE BIVŠEG MINISTRA KULTURE: Sredstva koja su nam odobrena od komisije koju je oformio prethodni ministar Hasanbegović nisu bila dostatna niti za dodjelu nagrada a kamoli za organizaciju međunarodnog festivala poezije

Goranov radni prostor

 

Goranov radni prostor
Goranov radni prostor

 

LUKOVDOL – Meni je kao predsjedniku Goranovog proljeća pripala tužna dužnost da Vas obavijestim da ove godine ne možemo doći u Lukovdol i dodijeliti Vijenac i ostale nagrade budući da nam je Ministarstvo kulture drastično srezalo financiranje, tako počinje pismo Ivice Prtenjače poslano 6. ožujka  ravnateljici vrbovščanske Gradske knjižnice Gordani Vučinić  a u kojem objašnjava zašto ove godine Goranovo proljeće neće biti u Lukovdolu .

 

 

Sredstva koja su nam odobrena od komisije nisu bila dostatna niti za dodjelu nagrada

 

 

U nastavku pisma, Prtenjača objašnjava  – Naime, dobili smo dvije trećine sredstava manje nego dosadašnjih godina, a i prije je bilo što se tiče obima manifestacije, svih mogućih troškova, poprilično na knap. Što da kažem osim da smo svi koji to radimo čisti volonteri, već godinama, piše Prtenjača a onda prokazuje i krivca upirući prst u bivšeg ministra kulture Hasanbegovića. – Ove godine u opasnost je došlo samo održavanje Goranovog, naime sredstva koja su nam odobrena od komisije koju je oformio prethodni ministar Hasanbegović nisu bila dostatna niti za dodjelu nagrada, a kamoli za organizaciju međunarodnog festivala poezije kojeg uspješno gradimo već nekoliko godina, piše Prtenjača i u detalje objašnjava sve kako bi se dobila slika o tome što se dogodilo i o njihovoj nemoći da tu išta učine.

 

 

Nemamo novca za autobuse, ručak…

 

 

Jednostavno nemamo novca za autobuse, ručak, sve ostalo što iziskuje odlazak u Lukovdol, novčani iznos nagrade Vijenac prepolovljen je i sad je sramotno nizak, gostima ne možemo platiti smještaj, ne možemo tiskati pozivnice, kataloge i plakate, da vam dalje ne nabrajam, nabrojio  je Prtenjača a onda za utjehu napisao da jedino što mogu i to o vlastitom trošku Odbor i laureati doći će u Lukovdol i položiti vijenac na Goranov grob ali tek kada odrade teškom mukom ono što ih čeka.

 

 

U sam kostur manifestacije udarili oni koji su je ostavili  bez sredstava

 

 

Svoju obavijest Prtenjača završava sa žaljenjem zbog svega ističući da su u sam kostur manifestacije udarili oni koji su je ostavili  bez sredstava za njezin normalan opstanak a kamoli za razvoj kojem teže. I tako zbog novaca i nekih drugih ljudi Goranovo proljeće 2017. neće stolovati u Goranovom Lukovdolu. Ivan Goran Kovačić i njegova pjesnička ostavština i dalje će se slaviti ali ne u njegovom rodnom Lukovdolu nego u dalekom Zagrebu i još daljem Splitu a odlučili su to književnici Odbora Goranova proljeća predvođeni Ivicom Prtenjačom koji su tako prekinuli polustoljetni kontinuitet lukovdolske pjesničke manifestacije i ispisali je iz topografije kulturnih zbivanja u kojoj je bila duge 53 godine.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti,  ilustracija

1 comment on “PREDSJEDNIK GORANOVOG PROLJEĆA ZA SRAMOTNO UKIDANJE POLUSTOLJETNE MANIFESTACIJE OPTUŽUJE BIVŠEG MINISTRA KULTURE: Sredstva koja su nam odobrena od komisije koju je oformio prethodni ministar Hasanbegović nisu bila dostatna niti za dodjelu nagrada a kamoli za organizaciju međunarodnog festivala poezije

  1. Đovani

    Gospodin predsjedavajući,podnesite ostavku,a glavnu ulogu organizacije predajte gradu Vrbovskom,i sve će biti još bolje,t o je jedino riješenje..Kulturnjaci grada se trebaju sa svim zainteresiranim sastati i preuzeti na sebe buduće organizacije,to je nad stup kulture i brend.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: