politika

DIREKTORICA TURISTIČKOG UREDA ODLUČNA JE DA SE LEGENDARNA MANIFESTACIJA VRATI OD KUDA JE I POTEKLA: Goranovo proljeće mora biti tu jer Lukovdol i Ivan Goran Kovačić to zaslužuju a sve možemo na visokoj razini organizirati i sami

Ivan Goran Kovačić

 

Ivan Goran Kovačić
Ivan Goran Kovačić

 

 

LUKOVDOL – Najdugovječnija i najpoznatija pjesnička manifestacija – Goranovo proljeće, koja se u ime velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića na njegov rođendan događala upravo u njegovom rodnom mjestu Lukovdolu ove godine nakon više od pola stoljeća neće se održati.

 

 

Ukidanje pjesničke manifestacije u Lukovdolu odluka je Odbora Goranovo proljeće

 

 

Centralnu  svečanost Goranovog proljeća i dodjele nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike koja se 53. godine neprestano održavala 21. ožujka u Lukovdolu zamjeniti će manja pjesnička manifestacija organizirana u lokalnim okvirima. Ukidanje pjesničke manifestacije u Lukovdolu odluka je Odbora Goranovo proljeće prema čijem će se programu nagrade dodijeliti sutra i to u Zagrebu, zatim se manifestacija na dva dana seli u Split gdje je organizirano čitanje pjesnika, na onaj tradicionalni dan Goranova rođendana čitanje laureatkinja i stranih pjesnika ugostiti će ponovno Zagreb a Lukovdol je dobio samo zatvaranje 3. lipnja.

 

 

 

 

Ravnateljica Gradske knjižnice o odluci saznala tek 6. ožujka

 

 

O tom kulturnom skandalu razgovarali smo sa čelnicama kulture i turizma na razini Grada a za komentar smo upitali i gradonačelnika Vrbovskog. Tako nam je ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića,  Gordana Vučinić kazala da je o takvoj odluci Odbora Goranovo proljeće saznala 6. ožujka iz dopisa predsjednika Odbora Ivice Prtenjače koji ju je sa žaljenjem obavijestio da ove godine nisu u mogućnosti doći u Lukovdol 21. ožujka iz razloga što su im drastično srezana sredstva Ministarstva. Mi smo se ponudili za organizaciju programa i domjenka u smislu da se počaste gosti i samo da dođu na taj dan, no njegova  ideja je da će doći neki drugi dan i to samo manja delegacija koja će položiti cvijeće na Goranov grob.

 

 

Kako se višedesetljetna  tradicija ne bi prekinula organizirana zamjenska manifestacija

 

 

Ne znam što se dogodilo no to je na veliku štetu nas jer ipak Lukovdol i Goran su manifestacija Goranovo proljeće, objašnjava Vučinić te ističe da su kako se tradicija ipak ne bi prekinula organizirali zamjensku manifestaciju . Na inicijativu severinske škole koja je ponudili školski program angažirala sam goranske pjesnike i organizirali smo prigodnu pjesničku svečanost kojom ćemo ipak obilježiti Goranovo proljeće i Svjetski dan pjesništva.

 

 

Direktorica Turističkog ureda također ističe veliko žaljenje 

 

 

Tatjana Kušić, direktorica Turističkog ureda  Turističke zajednice Grada Vrbovskog također ističe veliko žaljenje  što je došlo do toga da se ove godine manifestacija Goranovo proljeće ne događa u Lukovdolu odnosno što to neće biti na onoj većoj razini kakva je bila i do sada. Nažalost Turistička zajednica nikada nije bila uključena u to događanje no svake godine smo popratili program i pomogli oko promidžbe i plakata. Svakako treba pohvaliti lokalnu inicijativu i severinsku školu da se to ipak održi jer Goranovo proljeće je Goran i Lukodol, ističe Kušić koja smatra da Goranovo proljeće treba biti tu jer Lukovdol je kulturno srce Vrbovskog i Lukovdol i Ivan Goran  Kovačić to zaslužuju.

 

 

Kušić: Tu kulturnu manifestaciju na koju trebamo biti ponosni svakako vratiti u Lukovdol

 

 

U svakom slučaju ne smije se dopustiti  da se to dogodi i iduće godine a mi smo u Vrbovskom sa nizom manifestacija kroz godinu dokazali da možemo i sami vrlo kvalitetno i na visokoj razini organizirati svako događanje pa tako vjerujem da bi i tu kulturnu manifestaciju na koju trebamo biti ponosni i koju treba iduće godine svakako vratiti u Lukovdol.

 

 

Gradonačelnik ne zna što se dogodilo  ali sumnja da je u pitanju samo pjesništvo

 

 

Za razliku od predstavnika kulture i turizma u Gradu Vrbovskom, gradonačelnika Dražena Mufića nije puno dirnuo odlazak Goranovog proljeća. Manifestacija će se održati na razini Gorskog kotara a što se dogodilo sa pjesnicima i financiranjem ministarstva kulture ne znam, kazao je Mufić.  Imam informaciju da se neće održati a čuo sam i dobio pismeno da je nekakav razlog da nemaju novaca i da ministarstvo kulture nije dodijelilo sredstva koji su književnici htjeli ili tražili. Moram priznati da sam to nabrzaka pročitao, kaže Mufić koji na naš upit za komentar o ukidanju Goranova proljeća odgovara da to ne može komentirati jer će se Goranovo proljeće tu održati na razini Grada , Gradske knjižnice i škole. Koji je motiv pjesnika da to ne bude u Lukovdolu ne znam jer  da je bilo volje i traženja da i mi oko tog pomognemo mi bi pomogli.  No, vjerojatno nije samo pjesništvo u pitanju znakovito je zaključio Mufić.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

2 comments on “DIREKTORICA TURISTIČKOG UREDA ODLUČNA JE DA SE LEGENDARNA MANIFESTACIJA VRATI OD KUDA JE I POTEKLA: Goranovo proljeće mora biti tu jer Lukovdol i Ivan Goran Kovačić to zaslužuju a sve možemo na visokoj razini organizirati i sami

  1. Đovani

    Posljednji poziv za okupljanje kulturnjaka i staratelja uz zainteresirane za kulturu da se spasi što se spasit da

  2. Jadranka

    Sramota što smo sebi dozvolili uz brižnog hdz gradonačelnika, koji je dozvolio da sve što smo imali izumre, u našoj općini. Goran će uvijek biti u našim srcima jer je dio naše mladosti (i njegove), ali on očigledno je promjenom odijela došao do novih spoznaja. Pa zato i nema “muda” i može samo nabrzaka pročitati , nešto od čega nema koristi,jer zašto učiniti nešto povodom jedinog događaja po kom je naše Vrbovsko bilo poznato. Činjenica je da Vrbovsko i sva naša okolina propada , koga briga, oni pune svoje džepove.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: