GORSKA PISMA (ČITATELJA): Zapošljavanje osoba s invaliditetom – nemoguća misija ili manjak svijesti za osobe s posebnim potrebama


Image 2

Dorijan Delost

 

VRBOVSKO – Nakon niza godina šutnje, odlučio sam upoznati javnost kako rukovodstvo našeg divnog grada, na čelu s aktualnim Gradonačelnikom vodi brigu oko osoba s invaliditetom.

 

 

Htio sam ostvariti temeljno ljudsko pravo – pravo na rad!

 

 

Nakon završene srednje škole i upisa izvanrednog studijskog obrazovanja odlučio sam potražiti posao kako bi kao osoba s invaliditetom imao neku zanimaciju, obvezu, financijski prihod, stekao nova poznanstva i kolege ili jednostavno rečeno, ostvario temeljno ljudsko pravo – pravo na rad! I tako, pun samopouzdanja jer ipak smo mala sredina u kojoj se svi poznamo i koliko je meni poznato nema mnogo osoba s invaliditetom koje mogu i žele raditi, prijavim se na HZZ u nadi da ću relativno lako naći posao.

 

 

Zamolbe sam putem e-maila slao svakih mjesec – dva a niti jednom nisam dobio odgovor

 

 

U međuvremenu pošaljem i zamolbu za zapošljavanje na Grad jer, to je jedna od rijetkih ustanova u našem gradu gdje postoji prilagođeni prilaz za osobe s invaliditetom. Slao sam i poštom i e-mailom no odgovora nije bilo. I tako prođe mjesec – dva bez odgovora pa opet pošaljem zamolbu. Uglavnom, zamolbe putem e-maila sam slao svakih mjesec – dva dana. Naravno da niti jednom nisam dobio odgovor! Sve dok jednog dana (čini mi se da godinu dana nakon što sam poslao prvu zamolbu) nisam primio poziv u kojem mi je ponuđeno stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Gradu Vrbovsko. Presretan prihvatim ponuđeno i vrati mi se vjera da netko ipak misli na osobe s invaliditetom.

 

 

 

Nadao sam se da ću ostati raditi u gradskoj upravi kao i mnogi drugi prije – međutim ništa

 

 

 

Radio sam godinu dana u Komunalnom odsjeku Grada Vrbovsko i bio stvarno oduševljen! Uistinu sam se trudio i po riječima nadređenih (osim Gradonačelnika koji se nije izjašnjavao) i više nego zadovoljio sve zadatke koji su mi bili zadani. Po završetku stručnog osposobljavanja položio sam državni stručni ispit te nadao se da ću ostati raditi kao i mnogi drugi prije. Međutim – ništa. U međuvremenu sam završio fax, slao zamolbe za posao, zvao Gradonačelnika i pročelnicu, itd., ali za svaki upit bio je negativan odgovor.

 

 

 

 

Ne, treba nam osoba s iskustvom

 

 

Evo čak i sada za lokalne izbore za članove komisije odgovor je bio isti, citiram: “Ne, treba nam osoba s iskustvom!” Uistinu se čovjek zapita: kako ćeš imati iskustva u određenom poslu ako ti ne daju priliku da to isto iskustvo stekneš?

 

 

Javno pitam

 

 

Pošto mi je više nestalo ideja na koji način i kome da se obratim vezano za zaposlenje, evo ovim putem pitam:  Gradonačelniče koliko osoba s invaliditetom, završenom višom stručnom spremom, od roditelja dragovoljca i branitelja iz Domovinskog rata u Gradu Vrbovsko aktivno traži posao i stvarno želi raditi? Ne znam dali ima toliko upita za zapošljavanje osoba s invaliditetom, nema svijesti za osobe s posebnim potrebama ili je nešto treće po srijedi?

 

 

Dorijan Delost

 

 

Sva mišljenja, stavovi i zaključci izneseni od strane autora Gorskih pisama čitatelja su isključivo njihovi privatni i kao takvi ne predstavljaju mišljenja, stavove i zaključke portala gorskenovosti.net
Imate li i Vi misli koje želite podjeliti sa čitateljima Gorskih novosti pošaljite mail sa tekstom na gorskenovostinet@gmail.com sa naznakom za Gorska pisma (čitatelja) i ostavite svoje podatke.Kategorije:gorska pisma (čitatelja)

Oznake:, , ,

39 replies

 1. Bravo Dorijan,čestitam na hrabrosti .
  Dosta je bilo šutnje !!!!
  Dolje tiranin !!!!

  • čudim se da nisi dobio razumjevanje kad je i on osoba s posebnim potrebama.Ima veliku potrebu za vlast na ljudima i određivanje sudbine.pa onda ima potrebu za ogulinskim restoranima.Za gljivama.Za reprezentacijom u Kamačniku i Vujnovićima i bog zna gdje još.Ima potrebu rasipavat novce na promašene investicije.Ima potrebu zapošljavat nesposobne ljude a ti se onda tu ne uklapaš.Ima jaku potrebu ostat uvjek na vlasti i gurat nos svima u tanjur.Valjda če sad mnogi progledat kad si ti ovo napisao po istini pa če pazit šta zaokružuju.Jer to je velika sramota.Jako velika sramota.I nemoj spominjat da je tata bio u ratu jer to ga samo naljuti kad je njegov ratni put jako kratak.

 2. Problemi postoje, ali se posljednje 4 godine na svim razinama rješavaju. To se vidi, čuje i zna.
  Doriane nadam se da ćeš brzo naći posao u Gradu Vrbovskom ili negdje drugdje. Grad ti je išao na ruku čim si primljen na stručno usavršavanje, jer su mnogi drugi ostali na čekanju. Žalosno je da svoj problem prezentiraš u vrijeme izborne kampanje, koju Muflon i slični koriste za dobivanje jeftinih političkih poena. Nažalost takva politika nema zaleđe, nema program i nema budućnosti. U Vrbovskom se očekuje otvaranje novih 100 radnih mjesta već ove godine i uvjeren sam da ćeš i ti biti jedan od 100 ljudi koji će svoju budućnost graditi u našem Gradu.
  Sretno!!!!

  • ma kakvi 100.Ja sam čuo da 101

  • Dragi Gorski… očito me ne poznaš i pišeš kako ti netko diktira jer da me poznaš i pišeš u miru znao/vidio bi da se zovem Dorijan a ne Dorian.

   Druga stvar: predizborna kampanja? Dakle, po tvom komentaru, trebao sam i dalje šutiti dok izbori ne odu i nakon toga slušati razno razna obečanja od kojih neće biti ništa jer, da se mislilo nešto napraviti već bi se napravilo. Jeli tako?

   Nadalje, da mogu radit teže fizičke poslove vjerojatno bih radio na pilani ili kod nekog privatnika a ne stručno se osposobljavao. Ne kažem da nisam zahvalan na tome – naprotiv, jesam, ali da se moglo puno više napraviti – je! Uostalom, pogledaj druge gradove i općine u Hrvatskoj.

   Kada si već toliko upoznat sa otvaranjem radnih mjesta, tih ni više ni manje nego 100 radnih mjesta, molim te podijeli s nama koja su to radna mjesta i gdje!? Samo, nemoj molim te spominjati sezonska radna mjesta (tipa košnje trave, čišćenja ulica i sl.) kao niti pilanu jer, ako me imalo poznaš ili si pročitao tekst znaš da to ne mogu raditi. Hmmmm pitam se koliko ti je sad ostalo radnih mjesta od tih 100 spomenutih?

   • Dorijan, otvori sa strane Nezavisnu listu i bit će ti jasno kako se dobiva posao u Gradu (5 zaposlenica Komunalca) i vidjet ćeš kako se dobivaju poslići u Gradu (2 privatnika). Naravno da je to sukob interesa poput kupnje vlastitih klupa i koševa za gradske parkove. Naš Grad je pretvoren u jedno veliko javno-privatno partnerstvo, da ne kažem ortakluk.

  • Čekaj malo, je li to zapošljavanje obećava onaj Mufić
   koji je prije dvije – tri godine obećao pokretanje proizvodnje u Sljemenu i Cromosu, koji je obećao mini-hidroelektrane na Dobri, šetnicu uz Kupu, koji je obećao da cijene komunalnih usluga neće rasti, koji je obećao domaće gljive na domacem tanjuru, koji je obećao dovesti investitore u poslovnu zonu, koji je obećao dovesti poslovanje Komunalca u red, koji nam svaki mjesec krade kunu po kubiku za imaginarnu kanalizaciju, koji nije dobio ni 1€ iz EU fondova iako je zaposlio stručnjakinju za to, koji se vozika u skupim autima, koji… ma koji …ja to pišem kad nema dosta mjesta za sve njegove laži?!

 3. O moj Gorski o kakvoj ti pričaš jeftinoj politici,prvi si ti tu jeftin, ti si jedan od onih zbog kojih Dorijan ne radi, uhljeb, mufanov moljac, osoba bez morala i karktera koja si svoju guzicu uhljebio i sada tu po mufanovoj direktivi pišes gluposti o novim radnim mjestima,bojis se za svoju guzicu jer ako neki Muflon ili sličan dođe mogao bi otprhat kada vidi na kojem izmišljenom poslu radiš jer si Mufanu sabrao par glasova. Poštar i ostala svita vjerojatno bi pojela i drek da treba za voljenog vođu da spase svoje dupe i je.. im se zajedno sa svojim Mecenom za Dorijana i slične.

 4. Uhljebu Gorski kratke si pameti pa si zaboravio kada je prije prošlih izbora dotični gospodin iz Hambarista ( Smrike) kmecao za posao u Hitnoj, jer je navodno Mirkec zaposlio člana sdp-a kao sofera, a ne njega Mufanovog jataka. To ti nije bilo jeftino skupljanje politickih poena?

 5. mali je Jekini rod.U školi je Jekina tukal Mufana po glavi i vritnjake mu daval pa je ovaj plakal i tužakal Heli i Ljuštini ali oni nisu niš rekli jer je od Jekine stari delal u školi isto.Zato niš od posla jer je Mufan zapamtil i dobro pamti zato je bil dobar u školi i posle u zagrebu

 6. Krenulo je krenulo, zanima me kome ovo ide u prilog, nekome tko postuje invalide???????

 7. Ovo što ste ućinili mladom Dorijanu, je nešto najgore što ste mogli učiniti.
  Kako Vas nije sram,ljige jedne, i još se ponosno slikate pred izbore i tražite glasove birača.
  Zar u Vrbovskom ima stotine takvih kao Dorijan, pa ih ne možete sve utrpati u Gradsku službu. Kakve sve neškolovane parazite zapošljavate u
  javnim službama, a za školovanu osobu poput Dorijana nema mjesta.
  Zar i on da uzme kofere i put NJemačke ili Irske, ili da sjedne na prvi bus pa u Zagreb na bauštel?.
  Zanima me kako čete javnosti objasniti ovu svinjariju koju ste zakuhali?
  Nadam se da će vam se ovo kad tad vratiti poput bumeranga, i da če Vas
  pratiti čitav život.
  Tebi Dorijane želim svu sreću ovoga svijeta, nadam se da češ jednom dobiti posao koji zaslužuješ.
  Sada je vrijeme da na izborima pokažemo što mislimo o vladajučima u našem Vrbovskom, i da ih adekvatno nagradimo za to što su učinili Dorijanu.

 8. Dragi gradonačelniče, primjetio sam da redovito idete na svetu misu. Žalosno je, žalosno kada ste na misi samo radi broja jer da slušate riječ Božju imali bi srce – dušu za slabe i nemoćne, kojima je pomoć najpotrebnija jer nam i vjera to nalaže. Ali vi ste na misi samo radi flame a ne dostojne, prave i iskrene vjere.

  • Da u pravu ste, eto svi vrbovstani idu ne radi broja, nego radi rijeci bozije, kao sta se vidi, svi su tako vjerski osvjesteni dok su u crkvi, a kad izajdu vanka e to je vec druga priča, dajte molim vas

 9. Dorijane svaka cast sta si napokon skupio hrabrost i rekao sta te muci. Puno puta smo razgovarali i znam da te neke stvari vec dugo ljute.
  Puno ljudi dijeli misljenje s tobom, ali se boje javno sa potpisom rec ono sta spada aktualnog Gradonacelnika.
  Pola grada nam je vec pobjeglo.
  Dobro znas kako on elegantno unisti sve sta mu stoji na putu. Pogledaj samo Kamacnik.. (pomeli su jedinu konkurenciju, jedini privatni restoran u Vrbovskom (hiljadarku) samo zbog marendi građevinara na Cedru… Pogledaj kako sve radove izvode neke firme iz ogulina itd… samo da se ne bi dalo nasima sa se razvijaju.. Koji su to milioni potroseni na zidice u ovo tesko doba kad ima kruha gladnih..
  Doslo je vrijeme kada “pametan suti, budala govori a fukara se bogati”…
  Zelim ti sve najbolje..
  Tvoj dobar prijatelj 🙂

 10. Dorijane pun si elana a i hrabrosti. To su odlike koje si naslijedio od svog oca koji je iznimno pošten čovjek. Onaj koji je prvi od svih Vrbovštana stao na branik domovine, puno toga prošao u ATJ Lučko, no nakon svega se ne busa u prsa (kao mnogi). Poštovanje tebi kao i tvom ocu.

 11. Dragi DOrijane, zaposljavanje osoba s invaliditetom nije samo tvoj problem vec i drugih osoba s invaliditetom, ne samo u vrbovskom, već u cijeloj državi, želim ti svu sreću u daljnjem životu

 12. Dragi Golf TDI-u da si rodeni Vrbovstan znao bio malo bolje o obitelji Kovačić i znao bi da su tri generacije bili poduzetnici u Vrbovskom od 1959 godine. Uplatili su poreza i gradskog prireza Više nego šta ste vi pokrali, ti kao šef odvoza smeca u komonalcu i cijela tvoja uprava sa Gradonacelnikom na celu.
  Dosao si iz najzabacenijeg Dalmatinskog sela i ne bi znao sta je kanta za smece da se nisi tu prizenio.
  Ja osobno poznam cijelu obitelj Kovacic i znam kako im se dugo zabijao noz u leda i svi koji ih poznaju znaju da su divni ljidi koji nikad nisu zabadali nos di mu nije mjesto. Umjesto da ste pomogli decku kada mu je umro otac nije se nitko od gradske uprave udostoio na sprovod doc nakon stotina tisuca kuna uplacenih u gradski proracun i zaposljavanja veceg broja ljudi kroz sve te godine. Zato brini brigu o svojim racunima prije nego sta pricas o tudim.

 13. Golf tdi-u vrijeme je da prestanes sa suvisnim komentarima..
  Blaniras sebe a prvenstveno firmu u kojoj radis.
  Slazem se da komentiras stvari o kojima nemas pojma.
  Pustimo da USKOK odradi svoje pa cemo vidjet kako je tko dosao na koju funkciju…
  Zelim da Dorijan dobije posao kao i svi drugi koji zele raditi a nikako da dobiju posao.
  Kad je grad pod vodstvom Mufana pomogao obrtnicima.??? A obrtnici su kljuc gospodarstva!
  Kednostavno mali poduzetnici ne mogu u borbu s njim… Tesko je raditi kad te vlastiti grad gusi.
  Pozdrav!

 14. Našem vrletnom gradonačelniku nedostaje samo da položi neki tečaj za šamana i da uz monologe koje održava kao Castro satima neprekidno sa masom niscrpnih tema zaluđuje jadni puk zaposlen u vodama i komunalcu , a uz ribice podijeli svakome šalicu čudnovatog napitka od kojega će uposlenici vjerovati da je ipak on stvoritelj neba i zemlje ( mislim da je na dobrom putu da i patera uvjeri u to ) i da bez njega nastati će apokalipsa .
  Konobar Patak lijepo je izrekao u novinama : kada ekipa igra loše ( a ova ekipa igra loše ) ne možeš promjeniti cijelu ekipu nego mijenjaš trenera ,a ja mu savjetujem da ako dođe da smijeni i pomoćne trenerčiće jer su i oni za ništa.

  • Hahahahahaha, a konobarcic je velika postenjacina, taj bi vlastitu mater proda da dojde do cilja

 15. Ko glasa za njega ima besplatno kupanje u bazenu u Lukovdolu.
  Kakva će ta voda biti poslije?.

 16. Priča se po Saboru da jedan uvaženi zastupnik “koji se ovih dana brani šutnjom” voli naše “pače”. Pali kresove po selima, voli umjetnost ali ne hrvatsku, voli dožupana … E pa gospodine “gradonačelniče” gdje ti je nestao dišpet!!!!!!!!!!!!!! Ja bi se zakopao 2 metra pod zemlju!!!!!!!!!!!

 17. Gledam malo ove komentare i ne mogu vjerovati sa kakvim sugrađanima živim. Dorijane, vrlo mudro si izabrao trenutak u kojem ćeš progovoriti o svojim problemima. Da li je to bilo samo na tvoju inicijativu…čisto ne vjerujem. Iza tvog teksta krije se puno zločestih ljudi koji ne vole ovaj grad, koji ne vole ljude, a vjeruj mi, ne vole niti tebe. Jer da te vole, našli bi ti posao, a ne bi se skrivali iza tebe kako bi liječili svoje bolesne frustracije. Imao si priliku, odradio si stručno osposobljavanje, što je mnogima nedostižno. Da je bio kakav natječaj u gradskoj upravi, vjerujem da bi se gradske službe prvo tebe sjetile.
  Nadam se da će na ovim izborima pobjediti ono što je dobro, što nas pokreće, što otvara radna mjesta, što privlači ljude u ovaj grad, što ovaj gradić ćini ljepšim i boljim za život, što privlači investitore, što pokreće proizvodnju. Nadam se da ćete dati podršku čovjeku koji se berezervno trudi za bolje sutra za sve nas. Mislite da je tako lako nakon četiri godine spavanja bivšeg SDP-ovog gradonačelnika probuditi procese, zavrtiti kolo koje je odavno zahrđalo. Pa nedao Bog da ponovno dobijemo takvog gradonačelnika i da opet padnemo na dno na kojem smo bili. Sjetite se samo kakva je bila Ulica Dobra, sjetite se na što je ličio restoran Kamačnik – u ljetnim mjesecima je radno vrijeme bilo do 18:00 sati sa jednim jelom na meniu, zar se tako privlače turisti? Koliki od vas su koristili usluge tog, sada divnog restorančića, za krstitke, rođendane, karmine, bilo kakve fešte? Pa zar svima nama to ne treba? Zar nije ljepše da imamo kamo otići, dovesti prijatelje, rodbinu, a da se pritom ne crvenimo od sramote?
  Niz stvari je napravljeno na dobrobit svih nas! Pa neće to jedan čovjek sebi odnijeti doma.Pogledajte samo koliko smo ekološki osvješteni, koliko ima kanti za otpad, uređenog okoliša, zelenih površina, koliko se uložilo na uređenje grobalja, koliko se pazi na prometnu signalizaciju, kako imamo ekološki čistu led rasvjetu.
  Grad smo koji je predsjednica u jednoj godini posjetila dva puta. U ovom nas je razdoblju posjetilo više ministara nego u razdoblju Mancea i Mirkovića zajedno. Pa to valjda nešto znači, netko se ipak trudi te ljude dovesti ovdje, netko se trudi pisati projekte, privlačiti novce.
  Ovi vaši komentari ne samo da su zlobni već su i pokvareni. Svi koji dođu izvana vide Vrbovsko u nekom boljem i ljepšem sjaju, samo vama ništa ne valja jer ništa ne želite vidjeti. Zarobljenici ste vlastite zločeste psihe koja vas jede iznutra.
  Neću više trošiti riječi na takve poput vas, samo ću reći jasno glasno: Dao Bog da na izborima opet pobijedi Dražen Mufić, jedini koji nešto može napraviti za dobro svih nas. A tebi Dorijane želim puno zdravlja, ali i pameti, da ne budeš rob tuđih bolesnih ambicija vjerojatno ovih sitnih kanidatića koji svoj program temelje na pljuvanju drugih!

  • Bravo, konacno neko normalan

  • Koji komentar – čak i duži od cijelog mog članka! Ajde, nemoj opravdavati nešto što se opravdati ne da, jer od cijelog tvog komentara na moj problem se odnosi tek redak ili dva, a ovo ostalo me ne zanima i ne tiče se ove teme! Netko je jednom rekao: “Tko hoće nešto učiniti nađe način, tko neće ništa učiniti nađe opravdanje.” Baš kao i u ovom tvom komentaru (privlačenje investitora, Ulica Dobra, Kamačnik, kante za otpad, … sve pusta opravdanja). 🙂

   A o hrabrosti neću ni govoriti jer da si uistinu hrabra, kako se nazivaš, napisala bi ime (i prezime) a ne skrivala se iza nadimka koji ti baš i ne pristaje. Ja sam članak potpisao imenom i prezimenom te priloženom fotografijom! I za tvoju informaciju – ne, nitko ne stoji iza mog teksta! Zar trebam nečije zaleđe da bi tražio ono što mi zakonom pripada?

   Čekaj, kažeš da nije bilo natječaja? Hmmmmm… ne bi se baš složio s time.

   Ali možda i najzanimljivije je to što su dva komentara (od tebe „Hrabra“ i od Gorskog) u kojima me se proziva na zahvalnost na stručnom osposobljavanje, iako sam napisao da sam zahvalan na tome ali i da se moglo napraviti puno više, kao i o unapređenju grada pod vodstvom aktualnog Gradonačelnika, pisana radnim danom i u toku radnog vremena. Neka logika nalaže da niste sami pisali komentare. Ili je to samo puka slučajnost?
   Ok, vjerujem da će idući komentar biti ili neradnim danom ili van radnog vremena! 😀

  • “hrabra”…..
   Ne mogu se načuditi tolikoj količini zločestoče, licimjera i pokvarenosti koje si iznjela u svome agitpropovskom tekstuljku. Koristiš Dorijanovu iskrenu ispovijest da bi promovirala jednu političku opciju koja se nudi u Vrbovskom, i pri tome pljuješ sve ostale za koje smatraš da nisu tvoji istomišljenici. Zašto netko ne voli Vrbovsko, ako glasuje za drugog kandidata? Pa kod nas je višestranačje, zar si zaboravila.Tvoj mentalni sklop robuje jednoumlju u kojega si se začahurila. Otvori oči i progledaj. Insinuiraš da netko stoji iza njega, tipično komunističko etiketiranje. Još samo treba da u njegovu kuću upadne narodna milicija, i slika Dorijana sa nešto deviza , pištoljem i stranim novinama pa pravac Goli otok.
   Zašto Dorijanu predbacuješ krivi tajming kada će se oglasiti, i onda bez ikakvog povoda i dokaza ga etiketiraš da je rob tuđih bolesnih ambicija. Zar je trebao tražiti dozvolu kada će se oglasiti.
   Dokaži tko to sa njime manipulira, u njegovoj iskrenoj ispovjesti to se ne da iščitati.Ti si rob
   svoga bolesnog jednoumlja, koristiš Dorijanovu nevolju da bi politizirala.
   Bolje da se propitaš kakvi su to neljudi koji su Dorijanu uskratili stalno zaposlenje u Gradu,
   tko je taj koji je donio odluku o tome, i da li mu je savjest čista.
   Za svaku odluku postoji razlog pa i za ovu, i neka je objasni. Zar ga nije život dovoljno kaznio, oduzeo mu je pravo djetinjstvo, a gradski birokrati oduzeli mu posao. Sramota.
   Zadatak društva je da štiti i pomaže slabije, a ne da ih diskriminira i odbacuje.
   Ovim svojim ispolitiziranim tekstuljkom nesvjesno prokazuješ one koji su odgovorni, braniš
   neobranjivo. Takva bezobraština ne može se opravdati niti amnestirati.

 18. Ajmooooo … kmetovi gradski ,uhljebi u komunalcu i vodama ne trebate ništa raditi do izbora nego pisati hvalospjeve na račun velikog vođe ,dobili ste zadatke pa prionite poslu,a poslije izbora u mišju rupu.

 19. Uhljeb je 0 prema ljudima koji prodaju dušu drugoj naciji pod cijenu sitnog vlastitog interesa!!!!

  • Hahahahahaha, uvik je bio srbomrzac, javno to davao do znanja, a vidi sad tko mu je na listi, vičito pljuva po malom ivanu, a vidi sad, vuk dlaku mjenja al cud nikada, e moji vrbovstani

   • Dalmacijo zemljo magaraca, maslina i grozja fina
    rad bi ti vrnuli tvog magarca sina
    a ti nam pošalji uja i vina

 20. Magarče, ne skači na zadnje noge

 21. hrabro od tebe Dorijane, možda Te se netko i sjeti