U BRODMORAVIČKOM SELU RAZDRTO: Podignuta spomen ploča Franku Kurtisu američkom konstruktoru sportskih i trkaćih automobila


2

 

BROD MORAVICE – Franku Kurtisu ili Franji Kuretiću, amerikancu goranskog porijekla, svjetski poznatom konstruktoru sportskih i trkaćih automobila podignuta je spomen ploča u rodnom selu njegova oca Razdrto na području Općine Brod Moravic.

 

Petorica braće Kuretić migrirali u Ameriku

 

 

Sjećanje na Franju Kuretića obilježila je tamošnja Etno udruga Turanj a svečano otkrivanje ploče bila je prilika za osvrt na povijesne okolnosti brodmoravičkog kraja s početka 20-tog stoljeća koje su obilježile velike ekonomske migracije stanovništva među kojima i obitelji Kuretić. Prema povijesnim dokumentima, selo Razdrto spominje se  kao slobodno selo još u 18. st., koje je s početkom 20. st imalo 150 stanovnika da bi na posljednjem popisu brojilo tek jednog. Početkom 20.st., težak život, surova klima i neimaština potakla je mnoge stanovnike Gorskog kotara na pečalbu. Tako je 1911. godine samo sa područja današnje Općine Brod Moravice migriralo čak 677 stanovnika od čega njih 445 samo u Ameriku među kojima su bila i petorica braće obitelji Kuretić.

 

Franjo Kuretića trebao postati kovač ali se zainteresirao za automobile

 

Jedan od njih imao je sina Franju Kuretića koji je prema obiteljskoj tradiciji trebao postati kovač, ali se zainteresirao za automobile, njihovo konstruiranje i proizvodnju. O povijesnim činjenicama govorila je Dijana Arbanas, ljepote sela nekada i danas prikazao je u fotografijama Davor Delač a o životu amerikanca goranskih korijena Franku Kurtisu uz fotografije govorio je povjesničar automobilizma, novinar i proučavatelj Kurtisa Dino Milić Jakovlić koji je sa Zdenkom Jurković, potomkom obitelji Kuretić i svečano otkrio spomen ploču.

 

Otkrivanje ploče

 

Okupljene je na svečanosti pozdravio i predsjednik Etno udruge Turanj Dražen Brajdić zahvalivši Primorsko-goranskoj županiji na pokroviteljstvu, u ime Općine pozdravima se pridružio i zamjenik načelnika Sanjin Naglić te Marijan Žagar iz Oldtimer kluba iz Delnica koji se tom prigodom zahvalio na predstavljanju jednog poznatog Goranina vezanog uz automobilizam te najavio daljnju suradnju. Otkrivanje ploče zvucima harmonike popratio je Ivan Majetić a članovi Udruge Turanj predstavili su obrte kojima su se bavili pokućarci nekada i u  tuđini – pletenjem košara, brušenjem noževa, škara, predenjem vune i tako na jedan dan oživjeli danas prazno brodmoravičko selo Razdrto iz kojeg je potekao svjetski poznati Frank Kurtis.

 

 

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupila Dijana ArbanasKategorije:kultura i zabava

Oznake:, , , ,