UVAŽENA KONSTRUKTIVNA KRITIKA SDP-A: Stalna služba Općinskog suda ostaje u Delnicama – očekuje se i službena potvrda


SDP

Igor Pleše, SDP Delnice

DELNICE – Da li se sud u Delnicama ukida ili ipak ostaje, nedoumica je koja se pojavila nakon nedavne nove informacije o tom goranskom problemu a o kojoj javno progovara delnički SDP.

 

Nacrt prijedloga zakona pogrešan

 

Naime, u SDP-u Delnice ističu da su prema njihovim informacijama u petak, 2. veljače u posjetu Općinskom sudu u Rijeci, stalnoj službi u Delnicama bili ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković i državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj. U razgovoru sa zaposlenicima istaknuto je da je Nacrt prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova koji se nalazi u proceduri savjetovanja i kojim se predlaže fizičko ukidanje stalne sudske službe u Delnicama i njegovo seljenje u Crikvenicu pogrešan, te će se isti izmijeniti.

 

Uvažena konstuktivna kritika

 

To novo saznanje razveselilo je delnički SDP, jer, kako ističe njihov predsjednik Igor Pleše, to znači da je uvažena njihova konstruktivna kritika koju su prvi javno uputili, međutim, naglašava Pleše sve to uzimaju s rezervom jer ipak je to informacija koja u niti jednom mediju nije službeno objavljena. Nažalost, previše puta su građani Gorskog kotara u prošlosti prevareni, te se bojimo da će se Gorane još jednom izigrati, ističe Pleše te predlagatelje ovog Zakona još jednom podsjeća da se uvjeti života u Gorskom kotaru i ostatku Hrvatske u velikoj mjeri razlikuju, i da nije isto putovati u zimskim mjesecima u 50 kilometara udaljen grad u Dalmaciji ili Gorskom kotaru.

 

Odlazak na sud u Rijeku ili Crikvenicu predstavlja nemoguću misiju

 

Odlazak na sud u Rijeku ili Crikvenicu o čemu razmišljaju predlagatelji tog Zakona, predstavlja nemoguću misiju, posebno u uvjetima koji sada vladaju u Gorskom kotaru. Zbog toga, kaže Pleše, postavljamo pitanja odgovornim: da li su Gorani ravnopravni sa svim ostalim građanima Lijepe naše? Na koji način će Gorani ostvariti svoja prava ako će im sud biti 100 ili 150 km od mjesta njihova stanovanja? Gdje je ekonomska logika plaćanja svakodnevnog putovanja sudskim službenicima u Rijeku i Crikvenicu? Što država namjerava sa zgradom suda koja je u potpunosti uređena prije desetak godina? Gdje je tu racionalnost upravljanja državnom imovinom? Kako će se pokrenuti investicije u Gorskom kotaru, ako će se za svaki sudski spor morati putovati u Rijeku ili Crikvenicu? Misli li država stati samo na ovome? Koji je sljedeći korak kojim se namjerava dodatno otežati život stanovnicima Gorskog kotara? Hoćemo li izgubiti katastar ili gruntovnicu?

 

Očekuju i službenu potvrdu informacije

 

U svakom slučaju u delničkom SDP-u od Ministarstva pravosuđa očekuju i službenu potvrdu informacije da će se sporni Nacrt prijedloga Zakona izmijeniti i da će se izrijekom spomenuti da stalna služba suda ostaje u Delnicama na zadovoljstvo svih stanovnika Gorskog kotara, neovisno kojoj političkoj opciji pripadaju.

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: web

 

nova reklamaKategorije:politika

Oznake:, , ,