graphs-11

 

VRBOVSKO – Računi koji ovih dana pristižu iz vrbovščanske gradske tvrtke Komunalac šokirali su sve njihove korisnike. Iznosi odvoza smeća porasli su za nevjerojatnih 72,5% a da bezobrazluk bude veći sve je to učinjeno retroaktivno i bez ikakovog upozorenja za uslugu koja je već obavljena u travnju.

 

U lipnju 2016. cijene već rasle gotovo 30%

 

Taj novi šok-tretman dolazi nakon povećanja cijena koji se dogodio u lipnju 2016. Tada je pod motom „onečišćivač plača“ Komunalac podigao cijene za 27.5% obrazlažući to da u skoroj budućnosti moraju sanirati i zatvoriti gradski deponiji u Cetinu a onda ga očekuju i veći troškovi jer smeće mora voziti u županijski centar Marišćina –  kada se on otvori!

 

Smanjenje PDV-a strpali sebi u džep

 

Potom slijedi blamaža s PDV-om. Naime, početkom 2017. godine država je smanjila PDV za odvoz komunalnog otpada sa 25 na 13 posto no vrbovščanski korisnici tada nisu dobili ništa manje račune Komunalca. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić tada je bahato izjavio da će Komunalac iznos smanjenja sebi zadržati i pretopiti u novu naknadu – opet na štetu građana.

 

 

Smeće se nije odvozilo u Marinšćinu ali je ona poslužila kao alibi

 

Zanimljivo da je za sva povećanja cijene pa i ovo zadnje kao i otimačinu manjeg PDV-a Komunalcu alibi povećanje troškova usljed odvoženja otpada na ŽCGO Marišćina iako je ono u provođenju tek posljednjih mjesec dana.

 

Sporedni razlog enormno bujanje administracije i neprofitabilni projekti

 

U komunalčevom novom nemuštom dopisu samoopravdanja drastičnog povećanja cijena odvoz otpada na Marišćinu se ponovno ističe i to kao glavni razlog no ne spominje se onaj sporedni i najvažniji a to je enermno bujanje administracije u gradskom komunalnom poduzeću. Masovna zapošljavanja provodila su se bez javnih natječaja a na to je upozorio i kao nepravilnost u poslovanju istaknuo i Državni ured za reviziju i to još 2015. godine. Natrpana birokracija, loši poslovni potezi – propali uzgoj gljiva, prijevozne usluge, kupnja bezperspektivnih objekata propalog Sljemena, restoran, planinarski dom, teretana, sauna, sanjkalište, električni bicikli, sve to upravi Komunalca nisu razlozi katastrofalnog poslovanja kojem više nisu dovoljne učestale donacije iz gradskog proračuna od više stotina tisuća kuna nego se sada duboko poseglo direktno u džep ionako osiromašenih korisnika.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Ilustracija